På Krimfestivalen har professor Hans H. Skei akkurat offentliggjort de nominerte kriminalromanene til Rivertonprisen – prisen for beste norske kriminalroman i 2018. Her er de nominerte.
Gard Sveen, Bjørnen (Cappelen Damm)
Det er tydelig at Gard Sveen kan det han skriver om. I Bjørnen bruker han sin kunnskap fra Forsvarsdepartementet for alt den er verdt. Boken er en spionthriller med gode miljøskildringer og overbevisende karakterer, og gir klare assosiasjoner til Treholt-saken. Sentralt står svik, uvennskap og allianser som blir avgjørende for menneskers skjebner. Gard Sveen gjennomfører et godt stykke avansert fortellerteknikk i parallelle handlingsforløp som til slutt henger sammen og får en til å føle hvor kald den kalde krigen var.
Samuel Bjørk, Gutten som elsket rådyr (Vigmostad & Bjørke)
Samuel Bjørk er pseudonymet forfatteren Frode Sander Øien bruker i sine krimromaner. Boka er den tredje krimromanen om etterforskerduoen Holger Munch og Mia Krüger. Juryen finner det befriende å lese en forfatter som har en stemme som skiller seg ut, en som tør å gå sine egen veier. Forfatteren unngår ordgyteri, er nærmest minimalistisk i stilen. Men gjennom et språk som er presist og rytmisk bidrar nettopp språket til å gi historien driv og tempo.
Tore Aurstad & Carina Westberg, Djeveldansen (Vigmostad & Bjørke)
I den tredje historiske krimromanen med fullmektig Theodor Wulfsberg og betjent Bernt Nystuen i hovedrollene befinner vi oss i Kristiania i år 1900. Forfatterne har satt et godt og sidevendende krimmysterium inn i en interessant historisk epoke som de på imponerende vis bringer til live. Her er det gode dialoger spekket med datidens ord. Herlige historiske detaljer, atmosfære og troverdige og levende karakterer.
Heine Bakkeid, Møt meg i paradis (Aschehoug)
Nordic noir lever i beste velgående i den andre boken i denne lovende krimserien hvor Thorkild Aske tar på seg et potensielt dødelig oppdrag. Det gode og originale språket hever denne krimromanen over mange andre i samme sjanger. Et særdeles godt gjennomført krimplott holder leseren i ånde i en underholdende og spennende krim hvor det også har blitt plass til noe humor.
Unni Lindell, Dronen (Aschehoug)
Forfatteren sier at denne romanen «først og fremst er et eventyr for voksne. Dernest er det en kriminalroman.» Det er Lindells andre roman der Marian Dahle har store utfordringer med å oppklare bestialske drap, men Cato Isaksen er også med selv om han er mer i bakgrunnen. Som lesere følger vi forbryteren på nært hold, og spenningen gjelder dermed først og fremst hvordan og når politiet løser sine oppgaver. En komplisert og intelligent intrige fremstilles i et rikt og variert språk.
Rivertonprisen ærespris
Tom Egeland delte ut Rivertonklubbens ærespris. Her kan du lese juryens begrunnelse:
Vinneren av Rivertonklubbens ærespris er en sann krim-venn. Han er en entusiast med inne-stemme, en uvanlig og spesielt verdifull krimentusiast. Utrettelig engasjert! Alltid oppdatert. Han er en formidler med stor kjærlighet til krimsjangeren. Med kritisk distanse leser han alt som utkommer av norsk – og også mye internasjonal krim. Han er en myndig leser, og han vet hva han liker. Hans form er sindig, hans blikk for kvalitet er ubestridelig. Hans brede, skjønnlitterære orientering fyller hans vurderinger med substans og dybde. I motsetning til de fleste av oss, er årets prisvinner en som vet hva han snakker om. Han er professor! Ikke nok med det: Han er professor i litteraturvitenskap. Han er landets ledende ekspert på Faulkner – som faktisk også har skrevet krim. Kanskje ikke tilfeldig at Faulkners krim også er oversatt av prisvinneren. I Rivertonklubben er han en sann veteran: I en årrekke var han klubbens president, og de siste årene har han ledet juryen som tildeler Rivertonprisen til fjorårets beste kriminallitterære verk. Rivertonklubbens ærespris går til Hans H. Skei!