Norsk-danske Kim Leine har de siste årene skrevet seg opp i toppskiktet blant Nordens forfattere. Han er opprinnelig fra Telemark, men bor i Danmark, der han skriver sine romaner både på dansk og norsk.
Leine har med sin Grønlands-trilogi blitt en hyllet prisgrossist. Med sine storslåtte og eventyrlige fortellinger har han maktet å underholde oss på en helt egen måte. Skal vi tro anmelderne, føyer nå hans nye spenningsroman Karolines kjærlighet seg inn i rekken av knallsterke pageturnere.
– Uforglemmelig storverk
Dagbladets Joakim Tjøstheims terning lander på en særdeles sterk 5’er og rosen flommer under overskriften «Krimboka vi har ventet på».
Kim Leine «inviterer til en høyrepopulistisk og heftig lesefest du ikke vil gå glipp av», det går i et «forrykende tempo» og ingen tråder forblir hengende i løse lufta.
«Karolines kjærlighet har kriminalromanens oppbygging og fortelleroverskuddet til et uforglemmelig storverk. Som kriminalroman er den gråteverdig original», skriver anmelderen.
Karolines kjærlighet kan du bestille hjem her
Kjøp Karolines kjærlighet som e-bok her
– Djevelsk god
Marta Norheim i NRK er også tydelig begeistret:
«Leine er djevelsk god til å flette saman ulike historier og presse folk inn i kompliserte dilemma. […] Karolines kjærlighet held grepet frå første side til siste avsnitt. Det er sant, ikkje kikk!»
«Leine får samtida til å svinge. […] Den svimlande handlinga dreg lesaren ned i gjørma og får oss til å be om meir. Og meir skal det bli: Vi snakkar trilogi her.»
«Borgen» møter Le Carré
Karolines kjærlighet er en ny retning i Kim Leines forfatterskap. Det er først bind i trilogien om Karoline Blicher, en ambisiøs ung dansk politiker som er forsvarsattache i Russland når vi møter henne i 2013.
Hun er en stigene stjerne i det høyrepopulistiske partiet hennes far stiftet, ja noen ser sågar på henne som en mulig framtidig statsministerkandidat. Hun har studert russisk, sammen med blant annet journalisten Jesper og Mads som jobber i Politiets etterretningstjeneste.
Til tross for at hun er gift hjemme i Danmark, innleder Karoline et forhold til en russer ansatt i kulturdepartementet. Det viser seg å åpne oppe en ny verden av kontakter og ressurser. Han viser seg blant annet å kjenne folk som kjenner folk som kan være til fordel for Karolines karriere.
Samtidig fatter dansk etterretning interesse for forholdet. Dermed er bordet dekket for et politisk spill på høyeste nivå, hvor det menneskelige drama tar uventede vendinger.