Det er langt fram mot et rasismefritt Norge, noe vi stadig blir påminnet om. Med dette som bakteppe har anmelderne denne høsten hyllet Brynjulf Jung Tjønns rørende og modige Kvit, norsk mann.
Gripende, rystende og viktig er adjektiv som er blitt brukt om boka, som har seilt opp som høstens mestselgende diktsamling og allerede ligger an til å bli en langtlevende klassiker.
Egne opplevelser med rasisme
Nylig gjestet Brynjulf Jung Tjønn Boktips LIVE, hvor han fortalte om boka. I Kvit, norsk mann skildrer han sine egne opplevelser av rasisme. Vi får lese om vonde barndomsopplevelser, men presenteres også for komiske scener – som seminarlederen som er bekymret for korona og spør om Tjønn har vært i Kina nylig.
Kvit, norsk mann handler om Norge og rasismen som mange overser, både den skjulte og den synlige.
Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Brynjulf Jung Tjønn i videoen over.
Anmelderne om «Kvit, norsk mann»
Hva sier anmelderne?
«Wow, for en knyttneve av en bok dette er! […] noe av det sterkeste jeg har lest. […] Alle burde lese den» VG, terningkast 6
«Denne rørte meg til tårer. Mer enn én gang.» NRK
«… rystende lesing. […] ei bok jeg varmt vil anbefale.» Dagbladet, terningkast 5
«… eit gripande bilete av korleis det er å oppleva rasisme» Framtida.no, terningkast 6
«… et vemodig, vitalt og nødvendig bidrag til samtidslitteraturen.» Aftenposten
«Særs vellukka […] pustar av liv.» Klassekampen
Kvit, norsk mann kan bestilles hjem her.
Kjøp Kvit, norsk mann som e-bok her.
Så hendelser i et nytt lys
– Det er en diktsamling som handler veldig mye om hvordan jeg har hatt det siden jeg kom til Norge som 3-åring, adoptert fra Sør-Korea. Den forteller om en del episoder som jeg lenge har tenkt at jeg må tåle, at dette er ting som egentlig ikke er så farlig. Men som jeg etter hvert har skjønt at kanskje ikke er ting man skal tåle, forteller Brynjulf Jung Tjønn selv i videoen over.
– Jeg skriver også om episoder jeg har ledd av i ettertid, og fortalt som en morsom historie til venner. Men så har jeg senere tenkt: Dette er jo egentlig ikke greit. Jeg måtte bare bli 40 år for å skjønne det, sier forfatteren.
Arve Beheim Karlsen-saken
Blant det første som virkelig gjorde at han begynte å se annerledes på tingene, var et avisoppslag han selv leste som 19-åring mens han satt på en buss i Sogndal. Det dreide seg om savnede Arve Beheim Karlsen, som senere ble funnet død i Sogndalselva etter å ha blitt jaget over en gangbro.
– Plutselig skjønte jeg at selv ikke mitt hjemfylke Sogn og Fjordane var trygt, for meg. Det var en spesiell start på voksenlivet, forteller Tjønn, som vokste opp som odelsgutt i Sogn-bygda Feios.
Adopterte havner mellom to stoler
Han er opptatt av at adopterte ofte blir glemt som gruppe, og peker på at da det ble laget en stor rapport om rasisme i Norge, var adopterte helt uteglemt.
– Man tenker at adopterte er norske fordi vi har norske familier, norsk slekt. Samtidig er vi veldig alene. Hvis vi opplever rasisme, har vi ingen i familien å dele erfaringen med. Vi er den eneste som ser annerledes ut.
Kvit, norsk mann kan bestilles hjem her.
Kjøp Kvit, norsk mann som e-bok her.
Ville bare bli som alle andre
Tittelen Kvit, norsk mann henspiller på drømmen han hadde som barn om å se lik ut som alle andre. I oppveksten var han den eneste mørkhudede og adopterte i hjembygda.
– Hvis du er en hvit, norsk mann, er du blant verdens mest privilegerte. Det er på en måte ingenting noen kan ta deg på. Hver dag i livet mitt har jeg tenkt på at jeg ser annerledes ut, sier Brynjulf Jung Tjønn.
Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Brynjulf Jung Tjønn i videoen over.