Få debutanter blir nominert til Brageprisen, men med sin første bok Hvor lenge varer vi ble Mari Andreassen et sjeldent unntak.
Tre år etter debuten er hun denne høsten ute med sin første roman. Kjøtt og blod har truffet kritikerne med sin råskap og kloke skildringer av familierelasjoner.
– Klokt og godt
«Med Kjøtt og blod beviser hun at hun er noe langt mer enn et flyktig blaff», skriver Aftenpostens anmelder Anne Merethe K. Prinos. Hun mener også at «Mari Andreassen skriver med en uforferdet kroppslig råskap […] Motiv som fødselstraumer, skjøre familierelasjoner og angsten for å falle ut av fellesskapet, får her en ekstra omdreining.»
Klassekampen roser også Andreassen for hennes «nådelaust presise skildringar av korleis det er å bli kutta opp med lokalbedøving og få barnet røska ut av magen, og seinare bli ridd av frykt for at mor-dotter-relasjonen er varig skadd.»
Anmelder Merete Røsvik påpeker samtidig at «skildring av frykta for å misse relasjonar og sitte einsam att, treffer midt i den postpandemiske tidsånda.»
Og i Morgenbladet skriver Margunn Vikingstad at Andreassen «skildrar klokt og godt menneskets grunnleggande behov for nærleik og tilhøyr […] I ein godt utforma prosa med dempa, men treffande bilde, følgjer Mari Andreassen opp ein solid debut på skikkeleg vis.»
Følelsen av å være et kjøttstykke
– På den ene siden viser den til hovedkarakteren Johannes følelse av å være et kjøttstykke under et hastekeisersnitt. På den andre siden peker den på bokas hovedtematikk som er slektskap og familierelasjoner, av kjøtt og blod, sier Mari Andreassen selv når vi spør henne om valget av boktittelen.
Med boka har hun villet utforske avstander mellom familiemedlemmer. Det kan være geografiske avstander, avstander i tid og alder, men også sjelelige og psykologiske avstander.
– Jeg ønsket å se på hva som gjør at vi ikke alltid klarer å nå frem til våre aller nærmeste, utdyper forfatteren.
– Er stadig økende avstander mellom to familiemedlemmer mulig å reparere? Er det mulig å bryte gamle vaner og taushet, finne tilbake til hverandre?
«Kjøtt og blod»
Anmelderne om boka
«Med «Kjøtt og blod» beviser hun at hun er noe langt mer enn et flyktig blaff. […] Mari Andreassen skriver med en uforferdet kroppslig råskap» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten
«… nådelaust presise skildringar […] treffer midt i den postpandemiske tidsånda.» Merete Røsvik, Klassekampen
«… skildrar klokt og godt menneskets grunnleggande behov for nærleik og tilhøyr […] I ein godt utforma prosa med dempa, men treffande bilde, følgjer Mari Andreassen opp ein solid debut på skikkeleg vis.» Margunn Vikingstad, Morgenbladet
Kjøtt og blod kan bestilles hjem her.
Kjøp Kjøtt og blod som e-bok her.
Frykten for å bli isolert
I boka møter vi Johanne som er i trettiåra og jobber som illustratør. Hun og mannen venter sitt andre barn. Fra før har de en datter på tre år. Da denne jenta kom til verden, var det med et hastekeisersnitt, og Johanne og datteren ble etterpå skilt fra hverandre. Ikke lenge, tre timer, men en evighet for Johanne. Nok til at hun er overbevist om at denne avstanden har satt varige spor i relasjonen deres. Derfor tenker hun at denne gangen, med den nye babyen, er ting nødt til å gå bra.
Men så blir det pandemi, landet stenger ned og Johannes engstelse øker etter hvert som fødselen nærmer seg.
Når så den gamle grandtanten Tilla dør uventet, 94 år gammel, må storfamilien samle seg. I møtet med huset og tingene til den gamle, nå avdøde tanten, ser Johanne seg selv og alt hun frykter. Hun ser en gammel dame som har levd hele sitt voksne liv på siden av familien, isolert og utestengt. Uten å ha hatt kontakt med noen. Og Johanne spør seg selv om det samme kan skje med henne.
Kjøtt og blod kan bestilles hjem her.
Kjøp Kjøtt og blod som e-bok her.