Bøker om andre verdenskrig for barn og ungdom

BarnebøkerUngdomsbøkerBøker om andre verdenskrig for barn og ungdom

Vil du hjelpe barna dine med å forstå og snakke om andre verdenskrig? Vi har samlet tipsene og bøkene du trenger.

Estimert lesetid 7min
Foto av far og sønn som leser
Å lære barna om andre verdenskrig kan være spennende, men utfordrende. Vi har samlet et knippe tips til bøker om andre verdenskrig for barn og ungdom. (Foto: Orbon Alija / Getty)

Har du lyst til å gi barna dine et innblikk i andre verdenskrig? Vi har samlet et knippe bøker som er skrevet spesielt for å hjelpe barn å forstå og engasjere seg i denne delen av historien.

Mange bøker om andre verdenskrig for barn fokuserer på personlige historier om barn og unge som opplevde krigen, og gir et unikt innblikk i hvordan det var å leve i denne tiden. Dette kan være en verdifull ressurs for å hjelpe barn å forstå og lære av historien, samtidig som de kan hjelpe til med å utvikle empati og forståelse for mennesker som har opplevd eller som nå lever i krigsituasjoner.

Bøkene er tilpasset barns nivå og språk, slik at de kan lære om hendelsene på en måte som er passende for deres alder og forståelse. Du vil finne både spennende sakprosa og fortellinger som er inspirert av virkelige hendelser.

Under listen har vi lagt inn noen råd til hvordan du kan få mest mulig ut av denne typen litteratur: Enten du er foresatt eller lærer, kan våre tips gi deg inspirasjon til å legge til rette for refleksjon og gode samtaler med barna.

Anbefalte bøker om andre verdenskrig for barn og ungdom

Farlig oppdrag – En sann historie fra andre verdenskrig

Passer for: barn fra 9 år

Farlig oppdrag – En sann historie fra andre verdenskrig er historien om en ung og heller ukjent nordnorsk heltinne. Astrid Linerud, født Sjelmo, var en av Norges aller yngste grenseloser. Hun var bare 6 år da andre verdenskrig brøt ut, og allerede som 8-åring ble hun kurér. Hun fraktet brev og pakker over grensa til Sverige, og de siste krigsårene hjalp hun også mennesker på flukt.

– Da jeg først fikk høre om historien, ga det meg et sug i magen, forteller forfatter Lena Lindahl.

… ein ypparleg tekst eg varmt kan tilrå både som høgtlesing i klasserom, på sengekanten, eller for lesevande barn med interesse for krigen og spennande historier.

Ane Barmen, Klassekampen

Boka er stemningsfullt illustrert av Camilla Billett.

Bomber fra grå himmel

Passer for: 9-12 år

En actionfylt og spennende historie fra krigsutbruddet i Norge, basert på virkelige hendelser i forfatterens familie.

Det er 9. april 1940. Tyske soldater har inntatt landet, konge og regjering har forlatt hovedstaden, det går rykter om bombeangrep i Oslo og elleve år gamle Bjørn må sammen med foreldrene flykte fra hjemmet sitt på Torshov. Familien legger ut på en heseblesende tur mot det de tror er et rolig sted, Strandlykkja ved Mjøsa. Det skal imidlertid vise seg at Strandlykkja er alt annet enn rolig, for akkurat her settes den norske forsvarslinjen mot tyskerne opp. Bjørn havner midt i krigsutbruddets dramatiske hendelser og blir stilt overfor store prøver.

Andre verdenskrig i Norge på 1-2-3

Passer for: 7-11 år

Her får de mer erfarne leserne en smakebit på hvor intenst spennende den norske krigshistorien er.

Boka passer for barn fra 7-11 år, og tar opp spørsmål som: Hva skjedde da krigen kom til Norge i 1940? Hvem var Hitler? Hvordan levde barna under krigen? Hva slags klær hadde de?Hvordan var skoledagen? Var det skummelt? Hva visste de egentlig?

Her får elever alt de trenger for å briljere i historieundervisningen på skolen. Boken gir et raskt og til tider humoristisk dykk i årene krigen var i Norge.

Gutten i den stripete pysjamasen

Passer for: 11-18 år

Her får de største barna et nært innblikk i konsentrasjonsleirenes grusomheter. Boka er en tåredryppende klassiker som har solgt i over syv millioner eksemplarer på verdensbasis, og har i tillegg blitt filmatisert.

Året er 1942, og Bruno bor i Berlin. En dag blir faren til Bruno beordret til Polen, og hele familien må flytte til Alt-Trist. Bruno utforsker det nye stedet. Bak skogen, over bekken, kommer han til et gjerde. Bak gjerdet bor Shmuel. En venn, kanskje? I så fall et vennskap med fatale konsekvenser.

Gutten i den stripete pyjamasen passer for lesere fra 11 år og oppover. Også ungdommer og voksne lesere vil ha stort utbytte av å lese boken.

Gutten på toppen av fjellet

Passer for: 11-16 år

John Boyne fulgte opp Gutten i den stripete pysjamasaen, med nok en bok som er vanskelig å legge fra seg, og umulig å glemme.

Vi skal lenger tilbake i tid denne gangen: Året er 1935, og andre verdenskrig nærmer seg med stormskritt.

Hva skjer med et foreldreløst barn som blir tatt inn under Adolf Hitlers vinger?

Da Pierrot blir foreldreløs, må han flytte fra hjemmet sitt i Paris og begynne et nytt liv hos tanten Beatrix, som er hushjelp i en rik husholdning høyt oppe i de tyske fjellene.

Det er ikke vanlige tider. Og det er ingen vanlig husholdning heller, for stedet er Berghof, Adolf Hitlers landsted. Snart blir Pierrot tatt under Hitlers vinger, og kastes ut i en ny verden som stadig blir farligere: en verden preget av frykt, hemmeligheter og forræderi, en verden han kanskje aldri vil klare å unnslippe.

Jenta i veggen

Passer for: 14-18 år

En sann historie om å være norsk jøde under andre verdenskrig. En roman for de eldre barna fra 14 år og oppover.

Betzy Rosenberg greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945.

Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytten holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden kunne dukke opp uventet.

Boka er en gripende historie om en ungdomstid som ble mistet.

Den gyldne stjerne

Passer for: 12-16 år

Mange har sett filmen Kampen om Narvik. Den gyldne stjerne forteller om krigen i Narvik sett fra en femtenårings perspektiv.

Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.

Slik kan foreldre snakke med barna om andre verdenskrig

Å lese bøker om andre verdenskrig kan være en god inngang til økt forståelse for barn. Samtidig er det viktig å snakke med barna om det de leser. Her er noen kjappe tips til hvordan du best kan snakke med barna om andre verdenskrig.

Flere tips kan du få hos Redd barna.

Lytt til barna

Andre verdenskrig er et stort og komplisert tema som kan være vanskelig å forstå. Gi barna mulighet til å spørre om det de leser, og lytt til det de synes er rart, skummelt eller spennende.

Du trenger ikke fortelle alt

Andre verdenskrig er en brutal del av historien, som kan være vanskelig å forklare. Det er likevel viktig å fortelle sannheten, men du trenger ikke gå i detalj. Selv om krig og konflikt har skjedd og kan skje igjen, er det ingen grunn til å bygge opp under frykt. Og husk at det er lov å ikke vite alt.

Ikke alle er slemme

Krig er de voksnes ansvar. Forklar at det er voksne som starter krig, men også voksne som stopper den. Det er mange som jobber mot krig og konflikt og for å hjelpe rammede, også under andre verdenskrig. Vær trygg og forklar at det er lite sannsynlig at noe lignende vil skje nå.

Trenger du en liten oppfriskning på historien? Her er andre verdenskrig forklart i kortversjon:

Leter du etter bøker om andre verdenskrig for voksne? Se vår guide her.