De beste bøkene om hage

Hobby, mat og fritidHus og hageDe beste bøkene om hage

Med disse syv bøkene lærer du om alt du trenger å vite om stell i hagen – enten du er helt fersk eller har grønne fingre.

Estimert lesetid 6min
illsutrasjonsfoto til bøker om hage
Ønsker du å briljere i hagen? Her får tips til bøkene som lærer deg alt du trenger å vite om hagen! (Foto: Lina Hindrum)

Sommeren nærmer seg og med det høysesongen for å stelle i hagen. Vi har samlet sammen syv bøker for deg som enten har hage, eller bare en pallekarm på balkongen. Enten om du helst vil slappe av i hagen med et glass vin og ikke vil styre så fælt, eller om du har lyst til å dyrke dine egne grønnsaker og lære grønne oppskrifter – her er det bøker for alle med hage!

Trykk på hageboka du ønsker å lese mer om:

Blomster-Fine buketter

Deilige buketter fra egen hage av Finn Schjøll

I sin nye bok tar hele Norges blomster-Finn med deg ut i egen hage, og deler sine beste råd og tips fra et langt blomsterliv.

I boka får du oppskrifter og ideer til vakre buketter du enkelt kan lage selv. Du lærer hvilke blomster, planter og fargekombinasjoner det er smart å ha i hagen – uansett om det er vår, sommer, høst eller vinter.

Gjennom boken blir du også gjort oppmerksom på ville vekster som du kanskje ikke har lagt merke til før, men som på 1-2-3 kan bli til eventyrlige buketter!

Fin hage, uten for mye styr

Livsnyterhagen av Anders Røyneberg

Drømmer du om din egen grønne oase? Hvor du kan nyte synet av hva du har fått til og gjerne med et glass vin i hånden, uten at det krever timevis med innsats?

Uansett størrelse på balkong eller hage, er målet til Anders Røyneberg å inspirere deg til å lage ditt grønne pusterom!

Livsnyterhagen – Enkle og unike ideer for uterommet får du lure grep og smarte løsninger som du kan la deg inspirere av til egen hage eller eget uterom.

Videre får du tips til hvordan du kan tilføre unike vekster og elementer som gir en overraskende tvist i hagen! Dette er boka for deg som har lyst på en fin hage, men uten for mye styr.

Foto av «Livsnyterhagen» av Anders Røyneberg, bøker om hage
Foto: Lina Hindrum

For nybegynneren

Hjelp, jeg har fått hage av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen

Alt du trenger å vite som fersk hageeier. Hjelp, jeg har fått hage! er stappfull av praktiske råd og inspirerende tips til alt som ferske hageeiere lurer på.

Hjelp, jeg har fått hage! viser deg hvordan du sår og steller blomster og planter og velger trær og busker som vil trives hos deg. Lær å få en plen uten ugress, forbedre jorda med kompost og sette sammen et staudebed som gjør susen!

Kjøkkenhage er et must for mange; Hjelp, jeg har fått hage! gir deg enkle grep for å dyrke grønnsaker, frukt og bær. Du får vite hvilke hageredskaper du trenger og hvordan du bruker dem, og hvorfor fugler, insekter og andre dyr er viktige hjelpere i hagen.

Hold oversikten over hage-året

Min hagekalender av Tommy Tønsberg

Om du trenger en helt spesifikk tid for å gjøre alt, er denne boken for deg! Min hagekalender hjelper deg til å huske når du skal så, plante, ta stiklinger, gjødsle, kalke, luke og høste. Den gir inspirasjon til nye hageprosjekter og minner deg på når småfuglene trenger ekstra vinterfôring.

I tillegg til praktiske råd, tips og ideer om hagebruk, har Min hagekalender sider med plass til egne notater, sjekklister og skisser der du kan samle verdifulle erfaringer fra din egen hage.

Lag mat fra hagen

Ekte grønn mat av Andreas Viestad

Forfatter og matentusiast Andreas Viestad kan alt om hvilke grønnsaker som er de enkleste og mest bærekraftige å dyrke her i nord, og hvordan du tilbereder dem i nydelige, fristende retter.

I Ekte grønn mat får du 120 grønnsakoppskrifter er fordelt over 14 kapitler med utgangspunkt i ulike grønnsaktyper, fra tomater, urter og salater til beter, neper og jordskokk.

Boken byr også på forslag til gode kombinasjoner av retter, slik at du kan servere grønne og smakfulle måltider til familien!

Når du dyrker selv, har du ikke bare gleden av å spise egenprodusert mat, men du får også et nærere forhold til matens vei fra jord til bord. Urtene du dyrker selv, har sterkere og mer intens smak, salvien får tjukkere blader, ruccolaen har mer temperament. Prøv selv!

Bestselgeren om pallekarm

Dyrking i pallekarm av Eva Roblid

Eva Robild viser hvordan du skaper en frodig kjøkkenhage uten å behøve å ta et eneste spadetak! I tillegg til å dyrke grønnsaker kan du bruke pallekarmene til mye annet – hvorfor ikke så frø til vakre sommerblomster eller lage en herlig urtehage?

Det er både enkelt og morsomt å dyrke i pallekarmer! Å skape en egen avling krever ikke en stor hage – det kreves faktisk ingen hage. Ved hjelp av pallekarmer og jordsekker kan du skape et perfekt bed til og med på asfalt!
Trenden med å dyrke sin egen mat blir stadig sterkere, og med pallekarmer kommer du raskt i gang med dyrkingen.

Dyrk grønnsaker selv

Dyrk dine egne grønnsaker av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen

Dyrking er i tiden, enten om det er i pallekarm eller i hagen! Vi vil ha nærkontakt med grønnsakene vi spiser, se frøet forvandle seg til moden frukt og kjenne tilfredsstillelsen av å høste vår egen avling.

Å trekke modne gulrøtter opp av jorda, nappe opp reddiker, knipe av solmodne tomater og skjære av en fast og struttende slangeagurk gir både glede og en god opplevelse av å være selvforsynt.

Dyrk dine egne grønnsaker presenterer 39 grønnsaker som trives under norske forhold, som bønner, blomkål, brokkoli, chili, hvitløk, rødbeter, mais, løk, spinat og stangselleri. Grønnsakene er alfabetisk presentert med alt du trenger å vite fra du sår til du høster.

Flere tips til bøker om hage og andre temaer får du på boktips.no.