Roskildefestivalen 2023 går av stabelen 28. juni-1. juli. For de unge camperne har den likevel vært godt i gang siden lørdag. Flere titusener er på festivalcampingen og fester og hører musikk på camping-scenene. Selve musikkfestivalen og festivalområdet åpner i morgen.
Roskildefestivalen – Nord-Europas største
Roskildefestivalen er Nord-Europas største festival, og den ble arrangert for første gang i 1971. Årets festival er den 51. i rekken, og jeg drar til min 40. festival. 135 000 deltakere er enten ankommet eller på vei. Alle de 85 000 festivalpassene er utsolgt, og det samme er de 20 000 enkeltdagsbillettene. I tillegg til disse 105 000 billettkjøperne er det over 30 000 frivillige som jobber på festivalen. Dermed utgjør Roskildefestivalen det som i innbyggertall er Danmarks fjerde største by.
En gigantisk fest for livsglede
Sju prosent av publikum har vært på Roskildefestivalen over 10 ganger, så min gjeng er langt fra de eneste som har dette som sin «årlige hyttetur». Min salige mor klaget i de siste 39 år på at jeg ikke eldes med stil når jeg drar på en slik festival, men drar på en «fest for ungdom». Heldigvis tok hun feil i det, for Roskildefestivalen er først og fremst en gigantisk fest for musikk, kultur og livsglede for både unge og oss «voksne».
Over 200 band
På Roskildefestivalens åtte forskjellige scener står over 200 band. Selvsagt er det mange store navn å glede seg til i år også, f.eks. Kendrick Lamar, Tove Lo, Lill Nas X, Queens of The Stone Age og Blur. Jeg gleder meg også til flere av de norske, f.eks. Karpe, og ikke minst til å oppdage noen helt nye band, som er noe av det mest sjarmerende med festivalen.
Forfatterverksted, performance og en rekke kunstuttrykk
Roskildefestivalen er noe langt mer enn bare en musikkfestival. Det er en rekke telt og steder der det både stilles ut billedkunst og utspiller seg performanc’er. Du kan også oppleve forfatterverksteder, foredrag og poesiopplesninger.
10 romaner til festivaldeltakerne når de kommer hjem
Det er nok svært få av festivaldeltakerne som har tid eller ro til å lese under festivalen. Så her er en ti på topp liste over romaner som handler om musikk og lidenskap som festival deltakerne eller andre musikkinteresserte bør lese når festivalen er over.
Lars Saabye Christensen: Beatles
Andreas Veie-Rosvoll: Tonefall
Nick Hornby: High Fidelity
Mikael Niemi: Populærmusikk fra Vittula
Julian Barnes: Tidens larm
Kazuo Ishiguro: Nokturner
Frode Grytten: Popsongar
Göran Tunström: Juleoratoriet
Ketil Bjørnstad: Til musikken
Hans Petter Blad: Tilfeldig musikk
Fun facts om Roskildefestivalen
Det er mange store tall når det er snakk om en festival for så mange mennesker. Her er noen morsomme fakta:
- Over 200 forskjellige artister
- 8 scener hvor den største heter Orange, og den største teltscenen heter Arena
- Årets festival er den 51. Roskildefestivalen. Den første var i 1971.
- Gjennomsnittsalderen for publikum er 24 år, og 19 % deltar for første gang
- Kjønnsfordelingen blant deltakerne er 54,5 % menn, 45 % kvinner og 0,5 % som ikke definerer seg selv ut fra en binær kjønnsoppfattelse
- Alt overskuddet fra Roskildefestivalen går til humanitært og frivillig arbeid. Til sammen har festivalen generert over 400 millioner kroner til dette.
- Festivalområdet strekker seg over ca 2 500 000 m². Det tilsvarer 350 fotballbaner.
- Festivalcampingen består av ca 50 000 telt.
- Over 30 000 frivillige deltar på Roskildefestivalen.
- Over 90 % av de innkjøpte råvarene i matbodene på Roskildefestivalen er økologiske.
- Festivalplassen har over 130 matboder og i alt 180 utsalgssteder med mat og drikke
- Mere end én million måltider serveres i matbodene.