«Jeg var også lydig, høflig og veloppdragen, og opptatt av at alle rundt meg skulle være fornøyd. Ikke vekke misnøye hos noen, ikke risikere å sette noe ubehagelig i gang. Det var slik jeg ble oppdratt», forteller Karin Fossum.
I hennes nye Eddie Feber-krim, Farvel, Farah Diba, dreier handlingen rundt seks år gamle Kandis, som én dag forsvinner.
Gjennom tanker, følelser og beskrivelser utenfra dannes et komplekst portrett av et barn som er en slik blanding av fornuftig og fantasirik, engstelig og eventyrlysten, som vel bare seksåringer kan være.
Blå kjole
Den dagen hun forsvant, var Kandis kledd i blå kjole, hårsløyfe og rosa joggesko, og det mørke håret var samlet i en lang flette. Pappa Alfie René er en plaget mann, synlig preget av en tidligere motorsykkelulykke og oppslukt av fortvilelse over datterens forsvinning. Mamma Fayroz Mohaved er død av kreft.
En jente er blitt observert på lageret i en Joker-butikk og i en blå kassebil ved en bensinstasjon, nær skogområdet Natvig. Er Kandis bortført av en overgriper? Er den lille jenta i den vakre kjolen tatt med langt inn i den mørke skogen?
Hylles av kritikerne
Sagt om «Farvel, Farah Diba»
«I verdensklasse»
Cathrine Krøger, Dagbladet. Terningkast 6
«Elegant og intelligent krim […] eventyrlig, gripende og nesten surrealistisk»
Hans H. Schei, BOK365. Terningkast 6
«Briljerer! […] Portrettet av Kandis er troverdig og psykologisk meget godt gjort, og hun har blitt en av de beste karakterene Fossum har skrevet frem i sine bøker.»
Elin Brend Bjørhei, VG. Terningkast 5
«Karin Fossum er nær sitt aller beste. Og stort bedre enn det blir ikke krimlitteratur.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen. Terningkast 5
«Helt i egen klasse […] Karin Fossum får til alt en forfatter kan få til. […] Ingen over, ingen ved siden.»
Arild Rønsen, Nettavisen
«Karin Fossum på sitt mest suverene. Den byr på spenning, underholdning og kloke refleksjoner i skjønn forening. […] Karin Fossum viser enda en gang at hun tilhører sjefssjiktet i norsk krim.»
Turid Larsen, Dagsavisen
Farvel, Farah Diba kan du bestille hjem her.
Kjøp Farvel, Farah Diba som e-bok her.
Stille lidelse og desperasjon
Som et etablert navn i toppen av norsk krim har Karin Fossum gjentatte ganger blitt mottatt med jubelbrus fra kritikerhold, og merkelapper som «krimdronning» har fulgt henne. Men til å være kronet som både det ene og det andre, og også til bruke en myteomspunnet dronnings navn i tittelen på sin nye bok, er hun forsvinnende lite opptatt av pomp og prakt.
Heller er engasjementet hennes sterkt og konsekvent rettet mot utenforskap og mennesker som på ulike måter er «glemt» av samfunnet. I Farvel, Farah Diba lever for eksempel flere av karakterene med kroniske smerter som i høy grad preger livsførselen og livene deres.
Men på tross av at mange rundt oss lider sterkt og desperasjonen ofte er stor og langvarig, stjeler denne typen helsetilstand sjelden overskrifter i mediene.
– Det er noe grusomt med ordet «kronisk», mener Karin Fossum.
– Hva tenker legemiddelindustrien og forskerne om alt dette som aldri kan lindres eller behandles? Dette kan vi ikke gå inn i, vi vil ikke tjene noe på det.
Hun forteller at når hun går i gatene og ser på mennesker, blir hun slått av alt det hun ikke vet om dem.
– Jeg tenker meg også at de det gjelder kvier seg for å bekjenne det de sliter med, siden det er kronisk, siden de ikke kan si: «Ja, jeg har sterke smerter. Men nå skal jeg i gang med behandling.» Sier de det som det er, at «sånn skal jeg ha det til døden», setter de andre i stor forlegenhet. Derfor lider de i stillhet. Det akutte er mer interessant, påpeker forfatteren.
Etterforsker Eddie Feber
Farvel, Farah Diba er tredje bok i Karin Fossums serie om politietterforsker Eddie Feber. Han er åttebarnsfar, tidlig i førtiårene og har rukket å skaffe seg erfaring som etterforsker.
– I sin omgang med mennesker, går han for å være åpen og utadvendt, og hvis han syns han kan, humoristisk. Dette ser jeg som en bevisst strategi, forteller Fossum om sin egen krimhelt og utdyper:
– Han vet at det er på den måten han kommer lengst, enten han vil hjelpe noen i nød, eller avsløre en mistenkt. Han setter seg fore å være noe annet enn det de forventer å møte i en avhørssituasjon.
Hun påpeker også at han er både følsom og energisk, og at han har en velutviklet fantasi. Dette bruker han som det viktige verktøyet det er.
– Om noen på kammeret sier: «Det der er ikke særlig sannsynlig», vil Eddie svare: «Nei vel, men det er fullt mulig.»
Et umake par
I denne boka blir vi også bedre kjent med Febers makker, Margot von Hanno. De er både et umake par og en god match.
– Med sin stoiske ro og et snev av melankoli søker Margot til Eddie fordi han er det motsatte av henne. Hun tror nok at kollegene hvisker bak ryggen hennes fordi hun er «som et stort og godmodig troll», forteller Karin Fossum.
– Kollegene tenker at Eddie burde hatt Margots brede skuldre og store never, og Margot burde hatt Eddies nette og slanke skikkelse. Klart de finner hverandre.
Dronning-tittel
– Til sist – kan du lede oss litt på vei når det gjelder den noe mystiske tittelen? Regner med den vil pirre manges nysgjerrighet, spesielt hos dem som kjenner til historien om eksildronning Farah Diba.
– Når det gjelder tittelen, så kan jeg ikke svare uten å avsløre for mye. Jeg har allerede lest en blogger som skriver fint om boka, men hun har likevel ikke skjønt min mening med å gi boka akkurat den tittelen.
Farvel, Farah Diba kan du bestille hjem her.
Kjøp Farvel, Farah Diba som e-bok her.