Den store guiden til bokhøsten 2023: 15 bøker du kan glede deg til

SkjønnlitteraturRomanerDen store guiden til bokhøsten 2023: 15 bøker du kan glede deg til

Bokhøsten er her! Vi guider deg til 15 av høstens største romaner, sakprosa- og barnebøker.

Estimert lesetid 18min
15 bøker du kan glede deg til i høst
Vi guider deg gjennom noen av de beste bøkene som kommer i bokhøsten 2023. (Foto: Colin Eick / Debra Hurford Brown / SpaceX / Sara Angelica Spilling / Anne Valeur)

Høsten er rett rundt hjørnet, og selv om kveldene blir mørkere, er det mange lys å skimte i sesongens bokutgivelser. Årets bokhøst byr på nye romaner fra noen av våre aller største skjønnlitterære forfattere som Vigdis Hjorth, Karin Fossum, Erlend Loe og 70-årsjubilanten Lars Saabye Christensen.

Samtidig byr vi på en rekke fascinerende og underholdende nye bøker på sakprosafeltet: De mange tusen som har lest Abid Rajas hjerteskjærende selvbiografi Min skyld, vil kunne glede seg over å endelig kunne lese kona Nadia Ansars historie. Psykologspesialisten byr på et dypt personlig oppgjør med hennes egen oppvekst i en patriarkalsk skamkultur.

Else Kåss Furuseth står for årets kanskje morsomste sakprosabok, en fortelling om hva det fører med seg å være et uhelbredelig ja-menneske. Mens teknologi- og samfunnsinteresserte vil kunne glede og/eller erge seg over Walter Isaacsons biografi om fenomenet Elon Musk.

For de yngste leserne kommer det i høst nye bøker i flere av de aller mest populære seriene fra det siste året: Bukkene Bruse, Musse og Helium og Harry Potter – mens universet til Eurovision-favorittene Subwoolfer blir tegneserie.

Det er med andre ord bare å glede seg – her får du oversikten over de største bøkene høsten 2023. Trykk på lenkene under for å komme rett til boka du ønsker å lese mer om.

Høydepunkter blant høstens nye bøker 2023

Romaner

Sakprosa

Barnebøker

Høydepunkter blant høstens nye romaner 2023

«I verdensklasse»: Karin Fossum imponerer med ny krim

Karin Fossum, Farvel, Farah Diba

Krimdronning Karin Fossum har blitt nærmest genierklært for sin seneste bok om etterforsker Eddie Feber.

Dagbladet og Bok365 triller begge 6’ere på terningen.«I verdensklasse. Karin Fossum er tilbake i toppform», mener Dagbladets Cathrine Krøger.

Litteraturprofessor Hans H. Skei har anmeldt boka for Bok365 og mener Fossum holder et «høyt språklig nivå», og kaller boka en «elegant og intelligent krim […] eventyrlig, gripende og nesten surrealistisk».

Nettavisen skriver Arild Rønsen at Fossum «er i en helt egen klasse», og mener at hun «får til alt en forfatter kan få til».

I Fossums ferske kriminalroman kommer en mann farende inn på politihuset, han halter og roper at datteren hans er borte. Hun er snart 6 år. Etterforsker Eddie Feber har selv en datter på samme alder.

Kandis forsvant midt på dagen. Hun hadde blå kjole og hårsløyfe, joggesko og det mørke håret samlet i en lang flette. Pappa Alfie René er en plaget mann, synlig preget av en tidligere motorsykkelulykke og oppslukt av fortvilelse over datterens forsvinning. Mamma Fayroz Mohaved er død av kreft.

En jente er blitt observert på lageret i en Joker-butikk og i en blå kassebil ved en bensinstasjon, nær skogområdet Natvig. Er Kandis bortført av en overgriper? Er den lille jenta i den vakre kjolen tatt med langt inn i den mørke skogen?

Etter hvert som dagene går, blir håpet om å finne jenta i live til et desperat og kanskje urealistisk ønske.

I salg nåbestill boka hjem her.

I krysningspunktet mellom «Femten år» og «Arv og miljø»

Vigdis Hjorth, Gjentakelsen

Vigdis Hjorth er nominert til Den internasjonale Bookerprisen, og Vigdis-hypen har nådd nye høyder i utlandet med utgivelsen av Femten år. Den revolusjonære våren.

Her hjemme får vi servert en ny roman i krysningspunktet mellom nettopp Femten år og Arv og miljø.

Det mangler ikke på lovord fra anmelderne: Både Dagbladet og VG gir terningkast 6, og sistnevnte kaller boka «sjokkerende god».

Dagbladets snmelder Inger Bentzrud påpeker at «Vigdis Hjorth skriver så dirrende og hamrende at det av og til er vondt å lese.»

I Vårt Land mener anmelder Ingeborg Misje Bergem at «Vigdis Hjorth skriver med en uovertruffen kraft om traumer, sannhet og diktning.»

Aftenposten mener Hjorth «blåser leseren av banen» og spekulerer i om dette kommer til å være årets høydepunkt.

Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.

Gjentakelsen 
handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins hemmelighet i familiens hus.

«Det du vil glemme, vender tilbake, hjemsøker deg så livaktig at det føles som om du gjennomlever det på nytt, og gjerne med de samme overveldende og uhåndterlige følelsene som opprinnelig, så du tror du vil omkomme under dem, så du kjemper mot tilbakekomsten, stritter imot, uten å klare å forhindre den eller verge deg mot smerten som følger, så du må gjennom den på nytt.»

I salg nå – bestill boka hjem her.

Kampen mot kommunen

Amalie Kasin Lerstang, Rikt er et folk som har skogen

Amalie Kasin Lerstang (født 1988 på Notodden) debuterte i 2014 med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Hennes første diktsamling, Vårs, kom i 2018.

De siste årene har hun vært redaktør for debutantantologien Signaler, og i høst kommer romanen Rikt er et folk som har skogen.

Rikt er et folk som har skogen er en morsom og underfundig roman om avmakt og kjærlighet, om menneskets forhold til naturen som går tapt, om en altoppslukende forelskelse, furutrær, søppeldunker, om frykten for å mene noe i lokalavisa, og ikke minst: om å være en hemsko for utviklinga.

Vi møter Eva Brattheim som lever et helt vanlig liv i en helt vanlig kommune. Én ting interesserer hun seg sterkt for: Å gå tur i nærskogen sin. Men en dag leser Eva i lokalavisa at en europavei skal bygges rett gjennom skogen hun daglig ferdes i. For Eva er saken klar, veien må stanses. Men hvordan?

Med hjelp fra en handlekraftig søster forsøker Eva å navigere i kommunens byråkratiske strukturer og lokalsamfunnets hierarki.

I salg nå – bestill boka hjem her.

Lars Saabye Christensen på sitt beste

Lars Saabye Christensen, Vrakeren

I høst fyller Lars Saabye Christensen 70 år, og som seg hør og bør markeres det med ikke mindre enn tre bokutgivelser: Én samtalebok, én samling av sangtekster – og selvfølgelig: En helt ny roman.

Vrakeren møter vi Jørgen Ribe med en far som er disponent på BananMatthiessen. De bor på Frogner, og på loftet holder faren på å bygge en modell av slottet i en fyrstikkeske.

En dag flytter det inn en ny familie i gården med en gutt, Carl, på Jørgens alder, og det utvikler seg et vennskap mellom dem.

«Hva det skulle bli av Jørgen Ribe? Han ble en anerkjent forfatter, en av de fremste i sin generasjon, er det ikke helt urimelig å hevde, i hvert fall var han det en stund, og han hadde også mange lesere, som gjerne var på hans alder, og som hadde fulgt forfatterskapet trofast siden begynnelsen, nærmere bestemt 1976, da han debuterte med diktsamlingen Mellom hotellet og tiden, eller kanskje det er riktigere å si at de hadde vært trofaste siden romanen Pøbler, som utkom seks år senere, i 1982, en klassisk oppvekstroman, hverken mer eller mindre, men slitesterk og underholdende, lagt til sekstitallet i Oslo, og som markerte hans gjennombrudd, både kommersielt og litterært, i den rekkefølgen, for sant å si representerte Pøbler et sjeldent øyeblikk da publikum og kritikere var skjønt enige om at i denne romanen kan vi møtes over en halvliter og stille det klassiske spørsmålet: Hvordan i all verden kommer det til å gå med hovedpersonen? En stund var Jørgen Ribe på alles lepper, som ikke er et blivende sted for en forfatter.»

I salg fra 23. august.

Historisk romanserie fra 1920-tallets Oslo

Lotta Elstad, Xiania 1: Klara

Tidligere har Lotta Elstad fått mye oppmerksomhet for romanen Jeg nekter å tenke (2017) og sakprosaboka En såkalt drittjobb (2014).

Nå har Elstad har skrevet sin første historiske roman, et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser fra 1920-tallets Oslo. Tenk Babylon-serien, tenk Bridgerton.

Elstad har gjort enorme mengder Oslo-research for å levendegjøre en epoke de fleste av oss ikke aner mye om.

Betegnelsen «Xiania» for Christiania var i bruk fra tidlig 1800-tall. I 1921 tar Klara (19) toget fra Hamar til Kristiania (Xiania) for å få hjelp med en uønsket graviditet. For å si det med hennes ord: «Min del av historien begynner som de fleste: med et støt og en tidlig sædavgang.»

I hånda har Klara en lapp med en adresse til madam Zavarella i Elvegata 2 på Vaterland. Etter en abort som nesten koster Klara livet, får hun en usedvanlig jobb hos den eksentriske og velhavende Freddi på Bygdøy.

Klara beveger seg mellom to verdener: overdådig fest og fyll i Freddis villa og myldrende Vaterland der søpla og pengene flyter om hverandre.

Madam Zavarella organiserer fosterfordrivelser i kjelleren under en hatteforretning. Den revolusjonære sønnen hennes Matteo er med i Petrograd-gjengen på Kampen og kjører Klara i bil til hvor det skal være. Klara selv søker lykke og ulykke, hun forelsker seg selvsagt i feil mann.

Bli med til Elvegata, Rødfyllgata, Pølsesunden og Det tredobbelte helvete – en sydende del av hovedstaden som ikke fins lenger.

I salg fra 31. august.

Markerer 30 år som forfatter

Erlend Loe, Drømmenes sykkelregister

I høst markerer Loe 30 år som en av Norges mest folkekjære forfattere, med en ny roman i umiskjennelig loesk stil.

Drømmenes sykkelregister handler om Solveig som får en sykkel stjålet i en drøm og oppdager at forsikringen ikke gjelder for sykler som stjeles i drømme.

Hun føler seg alene og er ikke på plass i livet sitt. Hun sliter litt med kjærester også. Hun har hatt altfor mange av dem på kort tid og jobber med å få ned kjæresteprosenten pr. år. Solveig skifter også etter hvert navn til Sara, så til Fleur og senere til Flexie-Belle.

Etter en spesielt dum drøm hvor Fleurs sykkel blir stjålet mens hun holder tale om sykkeltyverier i FN, raser hun fra seg på internett. Og blir hurtig en frontfigur for mennesker som er lei seg og mistilpass etter å ha blitt frastjålet sykler i drømme. 

I salg fra 7. september.

Ken Follett med ny Kingsbridge-roman

Ken Follett, Lysets rustning

For over tretti år siden ga Ken Follett ut sin mest populære roman, Stormenes tid. Nå er han ute med den femte boken i den banebrytende Kingsbridge-serien, Lysets rustning. Det er Ken Folletts mest ambisiøse verk til nå, og skildrer på en mesterlig måte de omfattende endringene som rystet Europa på 1800-tallet.

Oppfinnelsen av «spinning Jenny» varsler en ny æra innen produksjon og industri. I løpet av bare én generasjon endret vevemaskinen menneskers liv fundamentalt. Verden er i opprør, inkludert i Kingsbridge. Maskiner gjør det tradisjonelle manuelle arbeidet til veverne overflødig – og farlig. En arbeider dør i en arbeidsulykke forårsaket av uaktsomhet, og etterlater seg enke og barn. En ung kvinne sliter med å finansiere skolen hun driver for barn fra fattige familier. En velvillig ung mann får en uventet arv. En annen beskytter hensynsløst sin rikdom, uansett hva det koster.

Samtidig som Englands herskere forsøker å forme kongeriket til en dominerende handelsmakt, legger Napoleon Bonaparte en storslått plan for å ta over verden. Plutselig er det krig i Europa, og alt er i forandring. Vil folk være i stand til å finne veien i den nye verden og reise seg fra krigens aske?

I salg fra 26. september.

Høydepunkter blant høstens nye sakprosabøker 2023

Dag O. Hessen med sin mest personlige bok

Dag O. Hessen, Jervesporet

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo, og er kjent som en yndet formidler av naturvitenskap. Nå har han skrevet sin mest personlige bok hittil, en historie om naturen i forandring og et portrett av norsk naturs mest fascinerende og folkeskye dyr, så kompakt i sin villskap og kraft at det knapt finnes maken.

En februardag i 1972 er Dag O. Hessen på skitur med faren sin i fjellheimen når de kommer over et jervespor i snøen. Den unge Dag overtaler faren til å følge sporet, men etter en halvtimes tid forsvinner avtrykkene etter rovdyret ned en bratt bjørkeli, og de to må gi opp jakten.

50 år senere er han tilbake på det samme stedet for å plukke opp sporet av dyret som unnslapp ham. Faren er for lengst gått ut av tiden, men fjellene ligger der fortsatt, og et sted der ute finnes jerven.

I salg nå – bestill boka hjem her.

Over 150,000 har lest Abids historie – nå er det Nadias tur

Nadia Ansar, Min skam

Mange lesere har allerede blitt kjent med Nadia gjennom ektemannen Abid Rajas bestselgerbok, Min skyld, der vi fikk høre historien om forbudte blikk i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten.

Men Nadias stemme manglet. I september får vi lese hennes egen historie: Et dypt personlig oppgjør med hennes egen oppvekst i en patriarkalsk skamkultur.

Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld.

Det ingen så var at hun selv bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt.

I salg fra 7. september. Forhåndsbestill allerede nå.

Elsket og hatet – dette er Elon Musk

Walter Isaacson, Elon Musk

Han er en av verdens mest geniale og mest omdiskuterte menn – elsket for Tesla-eventyret og hatet for Twitter-oppkjøpet. I to år har Elon Musk latt forfatter Walter Isaacson Isaacson fotfølge ham overalt.

12. september utgis boka for alle som elsker eller hater fenomenet Elon Musk. Fra forfatteren av biografien om Steve Jobs, kommer denne overraskende personlige historien om verdens mest fascinerende og kontroversielle innovatør – en visjonær som bryter alle regler og har ledet verden inn i en æra med el-biler, privat romfart og kunstig intelligens. Å, ja – og så tok han over Twitter.

Isaacson har deltatt på møter og inspisert fabrikkene sammen med Musk. I tillegg har han brukt timesvis på å intervjue Musk selv, familien hans, venner, kolleger og motstandere. Resultatet er denne avslørende historien fra innsiden, full av fantastiske fortellinger om triumfer og kaos som tar opp spørsmålet: Er demonene som driver Musk, også det som kreves for å drive frem innovasjon og fremskritt?

I salg fra 12. september.

Else Kåss Furuseth er et uhelbredelig ja-menneske

Else Kåss Furuseth, Jeg burde kanskje sagt nei

Hele Norges komiker og programleder Else Kåss Furuseth har ofte fått spørsmålet: «Hvorfor sa du ikke bare nei?»

Denne boka er en samling unike, morsomme og hjerteskjærende historier fra et uhelbredelig ja-menneske som får tilbudene ingen andre får.

Dette er ikke en selvhjelpsbok som forteller deg hvordan du skal leve, men et innblikk som åpner for å reflektere rundt egne valg. Og kanskje er det også en utilsiktet hyllest av det å si ja.

For hva skal man egentlig med integritet og personlige grenser, når man heller kan stå naken på scenen i Oslo Spektrum eller forspise seg på duer i Italia?

I salg fra 5. oktober.

Høydepunkter blant høstens nye barnebøker 2023

Spinnvill tegneserie fra Subwoolfer

Ben Adams, Subwoolfer: Oppdrag Bestemor

Subwoolfer: Oppdrag bestemor er en morsom, spinnvill og lettlest tegneserie som passer perfekt for lesere som liker Hundemannen og Kaptein Supertruse. Duoen Keith og Jim har blitt barnas favoritter etter seieren i Melodi Grand Prix med låta «Give that wolf a banana».

Nå blir det sprøe universet en enda sprøere tegneserie.

Jim og Keith bor på månen, uten annet å spise enn bananer. En dag krasjlander en astronaut på månen, og de sultne ulvene hører nøye etter mens astronauten forteller om bestemors hus, der man kan spise så mye man orker. Bestemor blir gladere jo mer man spiser!

Sammen bestemmer de seg for å reise ut i verdensrommet for å samle delene til astronautens ødelagte romskip, for så å kunne returnere til jorda og bestemors hus. Trioen legger ut på en helsprø ferd fra planet til planet, og møter på både Kong Dorull på Toalettplaneten, snøballkastende alver på Juleplaneten og en guffen Subspider på Grøsserplaneten. 

I salg nåbestill boka hjem her.

Jul med Bukkene Bruse

Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund, Bukkene Bruse og julenissen

I sommer har De tre Bukkene Bruse herjet på hitlistene. Mye tyder på at sommeren 2023 vil bli husket som tiden alle gikk og sang «Ikkje lov å bade med tissen ute» fra Kjartan Lauritzens fengende låt «Badebussen», som er lydsporet til den kommende animasjonsfilmen Bukkene Bruse på Badelandsom har premiere 1. juledag.

FIimen er basert på de enormt populære barnebøkene til Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund. I høst kommer det en ny bok i serien.

Det nærmer seg jul, men julenissen har aldri vært hos Bukkene Bruse. Kanskje han ikke finner fram? Men hvis de skriver ønskeliste og sender den til ham, da kommer han kanskje? Som tenkt, så gjort.
På julaften spiser de middag – og venter. Og venter. Til slutt går den største bukken ut for å hente ved.
DA banker det på døra!

Et gøyalt og akkurat passe skummelt gjensyn med Bukkene Bruse.

I salg fra 14. september.

Nytt magisk oppdrag for Musse og Helium

Camilla Brinck, Musse og Helium 6: Den hemmelighetsfulle verden

Serien om Musse og Helium er et univers som forener kunnskap og underholdning, vennskap og sosial kompetanse. Serien har på kort tid blitt favoritter hos små og store og har allerede et opplag på over 150.000 eksemplarer bare i Norge.

Og nå begynner et nytt magisk oppdrag for Musse og Helium! Den hemmelighetsfulle verdenen er den sjette boken i serien om Musse og Helium. De må nok en gang begi seg ut på en farlig reise når de fortsetter letingen etter sine kjære foreldre. Duftsporet blir stadig svakere, men det virker som at sporene leder til Menneskeverdenen. Sammen med vennen og livvakten Sigge møter de farer, utfordringer og nye venner i vår vanlige verden – som også er litt magisk.

Bøkene om Musse og Helium passer godt for barn mellom 6 og 10 år, men også som høytlesning fra 4 år. 

I salg fra 28. september.

Den offisielle magiske håndboken til J.K. Rowlings Harry Potter-bøker

J.K. Rowling, Harry Potter – Trollmansguide

Lurer du på hvor mange trapper er det på Galtvort, hvem som har en svane som skytsverge, hva har Gygrid i lommene sine eller hvor du kan kjøpe en miniblær? Her får du svar på alle spørsmål.

Bøkene om Harry Potter er utgitt på 85 språk, har solgt i over 600 millioner eksemplarer verden over og blitt lyttet til som lydbok i over en milliard timer. Nå kommer endelig den offisielle håndboken til Harry Potter-bøkene, rikt illustrert av syv anerkjente illustratører.

Boken er delt inn i syv kapitler og gir deg full oversikt over hele Harry Potters magiske univers. Du kan blant annet lese om hekser og trollmenn, rumpeldunk, fortryllende steder, merkelige møteplasser, Galtvort, trylleformler, forbannelser, magiske institusjoner og fantastiske fabeldyr.

Boken har over 200 sider i stort format og med utbrettssider, og inneholder trylleformler, sitater, tidslinjer, magiske gjenstander, karakterportretter, fabeldyr, sport og mye mer!

I salg fra 10. oktober.