Denne høsten, nærmere bestemt 21. september, fyller Lars Saabye Christensen 70 år.
Det er ennå en liten stund til, men med lanseringen av romanen Vrakeren er festen allerede sparket i gang.
– Blant det aller beste Saabye har skrevet
«Stor romankunst fra den beste historiefortelleren», skriver Nettavisen og mener boka står til terningkast 6. Anmelder Tor Hammerø utdyper:
«Lars Saabye Christensen leverer på øverste hylle – igjen.» Boka er «en sann fryd fra start til mål» og «Vrakeren går inn blant det aller beste Lars Saabye Christensen har skrevet. Det sier ikke reint lite.».
– Mystisk historie, magisk fortalt
«I Lars Saabye Christensens nye, store roman leker fiksjonen med virkeligheten. Jeg er hektet», skriver Dagbladets anmelder Andreas Wiese.
Han triller en sterk femmer på terningen til Vrakeren, karakteriserer romanen som «lesefryd i et landskap som snurrer både fortelling og leser rundt dikterfingeren» og mener at:
«Med «Vrakeren» legger Lars Saabye Christensen nok en murstein til sitt store litterære prosjekt. Og for en murstein! […] Det er en mystisk historie, og den er magisk fortalt».
Halvbrorens halvsøster
Adresseavisen kaster også en femmer. Anmelder Ole Jacob Hoel mener boka er en «ordentlig morsom og skikkelig bekmørk roman som både er en lang, god historie og utforskning av forfatterrollen.». Han betrakter Vrakeren som en slags halvsøster til Halvbroren: en frodig historie med svært mørke elementer, der det skjer mystiske og skumle ting både på loftet og i kjellerbodene.
Hoel runder av med: «Lars Saabye Christensen skriver alltid godt, av og til – som her – skriver han meget godt.»
– På øvste nivå i Noreg
Den tredje femmeren kommer fra Stavanger Aftenblad. Anmelder Leif Tore Sædberg mener at «om du liker LSC frå før, trur eg du kjem til å lika denne boka.» Han tilskriver også Saabye «ein svært vital fantasi og ikkje minst ein stil og ei formuleringsevne som ligg på øvste nivå i Noreg, med oneliner-ar som «Livet er den tiden det tar å dø».»
– Full av Lars Saabye Christensen på sitt beste
«Det er mye å glede seg over for enhver pasjonert leser av den unike litterære begavelsen fra Skillebekk», skriver Dagsavisens Turid Larsen.
Hun mener Vrakeren framstår som «et imponerende og intrikat verk, der erindring og glemsel bytter på hovedrollene.»
I tillegg påpeker hun hvordan språket lyser opp teksten:
«Han løfter alle trivielle, blankslitte setninger, og gir dem en tvist som lander nye og friske på papiret. De lyser opp teksten gjennom hele romanen, paradoksale, originale og kloke. «Jeg vet ikke hva som kommer over meg, sannsynligvis det jeg ikke kommer over». Denne typen språklige sprell utøver forfatteren med ledighet og eleganse gjennom hele romanen. Man skulle tro at Lars Saabye Christensen kanskje hadde brukt opp sitt språklige arsenal, men nei da, i høstens bok gjør han all tvil til skamme.»
Vennskap, bananmodneri og Slottet i miniatyr
Vrakeren, Lars Saabye Christensens kanskje mest personlige roman til nå, borrer dypt og spenner vidt. Vi møter sjenerte og klossete Jørgen Ribe, som bor i Gabels gate 19 på Frogner, med en far som er kontorsjef på Banan-Matthiessen på Filipstad.
Kveld etter kveld, oppe på loftet, bygger den fåmælte faren en modell av Slottet som skal være så liten at den får plass i en fyrstikkeske. Jørgen Ribes mor er av typen som ikke gir ved dørene. Hun er på ingen måte overbegeistret for farens hobby.
En dag flytter det inn en ny familie i gården. Gutten Carl er på Jørgens alder, og det utvikler seg et spesielt vennskap mellom de to. De har begge en dragning mot det mørke og destruktive. Jørgen vokser opp, bader i Frognerbadet, går på fransklinjen og jobber som vraker, en som velger vekk dårlige bananer, på bananmodneriet.
Vrakeren kan du bestille hjem her.
Kjøp Vrakeren som e-bok her.
En feiret forfatters knekk
Hvem ble så Jørgen Ribe som voksen? Han ble en anerkjent forfatter. Jørgen debuterte med diktsamlingen Mellom hotellet og tiden, men fikk sitt virkelige gjennombrudd med Pøbler, oppvekstromanen fra Oslo på 60-tallet, som ble en kritiker- og publikumsfavoritt. Men, som forfatter Saabye Christensen skriver i romanen: «En stund var Jørgen Ribe på alles lepper, som ikke er et blivende sted for en forfatter.«
Vrakeren åpner med at en eldre Jørgen Ribe observeres i Paris: «Han hadde fått en knekk, det var sikkert og visst.«
Skyld, soning, forsoning
Lars Saabye Christensen skriver selv bl.a. dette om boka, eller rettere: om romanens leilighet, i teksten «Tid og åsted»:
«Jeg kunne for eksempel skrevet at Vrakeren er to romaner, den ene er en samtidsroman, som det heter, den andre er lagt til sekstitallet, og den ene, samtiden, utforsker den andre, fortiden, for så å møtes i én tvetydig og skjebnesvanger avslutning. Jeg kunne skrevet at ifølge S. Juell Tønnessens Norsk- og fremmedordbok, som spiller en viss rolle i romanen, betyr vraker en person som er kyndig i å vrake sild. I Vrakeren dreier det seg imidlertid om å vrake mennesker. Jeg kunne skrevet at dette er en roman om vennskap og om grensene mellom vennskap og kjærlighet. Jeg kunne også skrevet at Vrakeren er en roman om skyld og soning: Fortiden er skylden, samtiden er soningen, fremtiden er forsoningen.
Det kunne ikke falt meg inn.
Jeg retter heller oppmerksomheten mot romanens leilighet. For å skrive en roman trenger jeg en leilighet som hovedpersonen kan bo i. Det blir vanskeligere og vanskeligere å komme inn på markedet. Lenge brukte jeg en leilighet på Fagerborg, men der bor det en annen familie nå.
Jeg gikk på mange visninger. Til slutt så jeg meg nødt til å bruke leiligheten som jeg selv vokste opp i. Den stod ledig i min erindring. Dessuten hadde ikke husleien steget siden 1967.»
[…]
«I denne leiligheten flytter altså Vrakeren inn. Her finnes både fortiden og øyeblikket. Her går det unna og her står tiden fullstendig stille, og dette interiøret blir derfor en slags målestokk for alt som ellers skjer i svimlende fart. Fantasien trenger et sted, eller som i dette tilfelle, et åsted, hvor den kan slå seg sammen med diktningens disiplin.
Det burde være unødvendig å si, men jeg gjør det likevel, bare for å være på den sikre siden: Jeg har aldri, jeg gjentar aldri, hverken stupt eller hoppet fra tieren på Frognerbadet.»
Vrakeren kan du bestille hjem her.
Kjøp Vrakeren som e-bok her.