«Vigdis Hjorth! Skriver tekster som er så grusomt bra at de skreller huden av meg som leser, og er i tillegg en strålende fri morsom og kløktig tv-gjest med briljant leveranse av fortellinger og tanker. Jeg bare takker! Mange takk!», sier Anne Lindmo etter at Vigdis Hjorth gjestet Lindmo i november.
Begeistringen har stått i taket for Vigdis Hjorths nyeste roman gjennom hele bokhøsten 2023. Både VG, Dagbladet og Nettavisen trillet 6’er på terningen og skrev bl.a.: «Sjokkerende god!» og «fortettet mesterstykke».
Nå er Gjentakelsen nominert til Brageprisen 2023, i tillegg til å ha vært på kortlista til Bokhandlerprisen. Vigdis Hjorth er dessuten i full gang med og erobre det store utland, noe vi bl.a. kunne se på Lørdagsrevyen forrige uke.
Vi har tatt en prat med noen kjente norske lesehester om deres leseopplevelse av boka og om hva Gjentakelsen har betydd for dem.
Sikre deg en signert utgave av Gjentakelsen her.
Lars Berrum: – Trist, rørt og forskrekket
Lars Berrum er komiker og programleder, men også en stor lesehest. Sammen med filosofiprofessor Einar Duenger Bøhn har han laget podcasten «Lars og Einar leser Kierkegaard» – et forsøk på å gjøre filosofien til danske Søren Kierkegaard forståelig.
– Jeg er ingen litteraturviter, la det være poengtert fra start. Jeg har allikevel lest Ibsens Gengangere og Kierkegaards Gjentagelsen. Bøker som for meg i noen trekk riffer vakkert rundt den familiære gjentagelse og mulighetene i en gjentagelse, sier Lars Berrum.
Den er liten og lettlest, men stor.
Lars Berrum om Gjentakelsen
Vigdis Hjorth er også sterkt inspirert av Kierkegaard i sitt forfattervirke. Hennes roman Gjentakelsen deler for så vidt også navn med boken Gjentakelsen av Søren Kierkegaard selv.
– Da jeg leste Vigdis Hjorts Gjentakelsen fikk jeg denne samme følelsen av riffing på tematikk. Jeg leser og blir trist, rørt – og på slutten av denne boken: forskrekket. Denne gangen vekkes disse følelsene av en bok som lar seg lese på én dag; den er liten og lettlest, men stor, sier Berrum.
Satte i gang en viktig tankeprosess
Etter lesningen av Gjentakelsen ble Lars Berrum sittende å snakke med kjæresten om oppvekst og hva slags foreldre de selv ønsker å være.
– Boken påvirket både kjæresten min og meg akkurat slik man ønsker alle bøker skal gjøre, men ikke alltid gjør.
Jeg sitter igjen med tanker om at jeg virkelig må jobbe med å bli en far som ikke overfører egne frykter og angster på mitt barn.
Lars Berrum om Gjentakelsen
Lesningen fikk Lars Berrum til å reflektere over hvor uskyldig og formbart en ungdoms liv er – og ikke minst fikk boken ham til å tenke på sin egen oppvekst.
– Jeg sitter igjen med tanker om at jeg virkelig må jobbe med å bli en far som ikke overfører egne frykter og angster på mitt barn. Der er jeg en sterk kandidat, takk for påminnelsen om å unngå det, sier Berrum.
Jeg elskeeer den
Morten Hegseth om Gjentakelsen
Anne Lindmo: – Rått og brutalt å lese
«Å lese den boka var som å svømme så langt du kan under vann og …», sier Lindmo i Dagbladet Bok-podkasten Lettlest, og holder pusten for å demonstrere modusen hun var i under lesingen.
«Man må ha dagsform, være på et robust sted for å bli harvet opp så hardt følelsesmessig. Det var så fint, så hardt, så rått og brutalt å lese, og det er helt vilt og helt fantastisk at det går an å piske folk på den måten med en tekst», fortsetter Lindmo på Lettlest.
Det var så fint, så hardt, så rått og brutalt å lese
Anne Lindmo om «Gjentakelsen»
TV-dronningen har også sansen for forfatteren bak boka:
«Også er det ingenting som gleder meg mer enn den vedvarende triumfen Vigdis Hjorth har hatt litterært. Hun er så ubestridt, så enorm. Så, ha-ha og lang nese til dem som ikke tålte henne da hun kom rullende inn med tekstene sine.», sier Lindmo som nå fredag 17. november faktisk har Vigdis Hjorth i gjestestolen på Lindmo.
Sikre deg en signert utgave av Gjentakelsen her.
Kjøp Gjentakelsen som e-bok her.
Gjentakelsen finnes også som lydbok, innlest av Vigdis Hjorth.
Nadia Ansar: – Intens og levende beskrivelse av mor-datter-relasjon
Nadia Ansar er psykolog, spesialist i emosjonsfokusert terapi og spesialist i klinisk familiepsykologi. Selv er hun aktuell med Min skam, en bok om forventninger og løsrivelse – ikke så ulikt temaene som bringes på bane i Gjentakelsen.
– Vigdis er en kunster i å formidle på en måte som både treffer dypt inn i hjerteroten og samtidig bredt ut til alle. Gjennom å beskrive disse opplevelsene, følte jeg at hun validerte meg og mine opplevelser, sier Ansar.
… det norske svaret på Annie Ernaux
Nadia Ansar om Vigdis Hjorth
Nadia Ansar forteller at hun kjente seg svært godt igjen i morens økende bekymring i takt med datterens økende pubertetsalder.
– Det er utrolig hvordan hun, med så få ord, kan gi en så intens og levende beskrivelse av en mor-datter-relasjon som er både vond, sår og gjenkjennbar.
Hun sammenligner til og med den folkekjære forfatteren med vinneren av Nobels litteraturpris 2022:
– Det finnes ingen som Vigdis, og for meg er hun det norske svaret på Annie Ernaux, avslutter Nadia Ansar.
Ingrid Olava: – Helt rystende
«Jeg blir både lykkelig og helt utslitt av å lese bøkene hennes», sier Ingrid Olava til Aftenposten.
«De er så fortetta, og hun skriver så intenst. Jeg synes hun peaker veldig med denne siste, også fordi den er så stram i formen. Helt rystende, rett og slett.»
Sikre deg en signert utgave av Gjentakelsen her.
Kjøp Gjentakelsen som e-bok her.
Gjentakelsen finnes også som lydbok, innlest av Vigdis Hjorth.