«Send inn manuset ditt! Det har vært en fin opplevelse å debutere i «Signaler». Jeg har sendt inn manus til antologien tidligere, og blitt refusert. Så ikke gi opp», sier Joanna Lundberg.
I likhet med «Signaler»-kollega Mikkel Øyen debuterer hun med bok våren 2024, knapt ett år etter at tekstene deres ble valgt ut til å være blant de 11 stemmene som kom på trykk i Signaler 2023.
Siden 1986
«Signaler» er Cappelen Damms årlige debutantantologi, nå med Amalie Kasin Lerstang som redaktør.
Antologien får inn flere hundre bidrag hvert år, og har siden 1986 fanget opp litterære impulser. Mange kjente forfattere har startet sin litterære karriere her, som Per Petterson, Bjarte Breiteig, Levi Henriksen, Brynjulf Jung Tjønn, Victoria Kielland, Maria Kjos Fonn og Kjersti Halvorsen.
Nå tar «Signaler» imot søknader til neste års utgave (2024-utgaven).
Fristen er denne gangen 3. desember, les mer her.
Mikkel Øyen: – Var på vei til å gi opp skrivedrømmen
Mikkel Øyen debuterer i januar med Idiotene. Det er en flerstemmig prosasamling der blikket er det sentrale.
Tittelen henspiller på Lars von Triers film ved samme navn fra 1998, der en gruppe mennesker har som hobby å «spille» tilbakestående. Mikkel sier at det har betydd mye å være med i «Signaler».
– Jeg var på vei til å gi opp skrivedrømmen, men hadde begynt på noe som jeg mente hadde potensiale, og sendte inn. Men hadde jeg fått avslag, hadde jeg nok sluttet å skrive, sier Øyen.
– Hadde du skrevet lenge før du sendte inn til «Signaler»?
– Jeg har skrevet siden jeg var 13 år, men det var først nå jeg klarte å skrive noe som var helhetlig og med et emne som brant: funksjonshemning.
– Hva var det viktigste du lærte av hele prosessen?
– «Signaler», bidragsyterne der og redaktørene har lært meg å verdsette de andres blikk på tekstene. De har gitt meg påpekninger og kritikk som er nødvendig for å la tekstene skinne og ikke drukne i for flinke vendinger.
Det var noe skjellsettende å høre noen si: Dette blir bok, dette!
Mikkel Øyen
– Bare ett år etter du fikk «Ja» fra «Signaler» kommer debutboken ut i verden. Hvordan var prosessen?
– Jeg hadde skrevet ca 40 sider av manuset da jeg sendte inn til «Signaler». Jeg tok 20 sider av dem og sendte inn i desember i fjor.
– Mens redigeringen av «Signaler» pågikk, fikk jeg tilbakemelding fra en annen redaktør på Cappelen Damm, Marte Finnes Tretvoll. Vi opprettet kontakt ganske kjapt etter utgivelsen av antologien. Jeg sendte henne utkast gjennom våren og sommeren og fram til det ferdige resultatet som nå snart kommer kommer ut.
– Det endelige signalet om at det ble bok kom i august. Det var noe skjellsettende å høre noen si: «Dette blir bok, dette!»
– Hva ønsker du å si til andre forfatterspirer som nøler med å sende inn teksten sin til «Signaler»?
– Til de som ønsker å sende inn: Gjør det. Men legg egoet og usikkerheten igjen hjemme og ha tro på egne tekster. Litteratur er ikke kødd!
Joanna Lundberg: – Gjorde at jeg jobbet videre med manuset
Joanna Lundberg debuterer med Salamanderhånd våren 2024, en diktsamling med et sterkt økologisk perspektiv, som handler om selve ur-spørsmålet: Hvor kommer vi fra?
– Jeg husker da forfatter og «Signaler»-redaktør Amalie Kasin Lerstang ringte meg. Det at hun så noe i tekstene mine, og at hun satte ord på hva hun så, gjorde at jeg jobbet videre med dette manuset, og at jeg begynte å tenke at det kanskje var begynnelsen på en bok.
– Hadde du skrevet lenge før du sendte inn til «Signaler»?
– Jeg begynte å skrive for alvor for ti år siden, da jeg meldte meg på et skrivekurs på Litteraturhuset med Niels Fredrik Dahl, sier Lundberg.
– Jeg brukte noen av tekstene fra skrivekurset til å søke inn til Skrivekunstakademiet i Bergen, og ble antatt. Så gikk jeg to år i Bergen, og lærte utrolig mye om skriving.
– Hva var det viktigste du lærte av hele prosessen?
– Noe jeg har tenkt på helt fra jeg startet på de første tekstene mine til debuten i Signaler 2023, er hvor viktig det er med steder og sammenhenger hvor man kan dele tekster med andre. Det kan være andre skrivende man får kontakt med selv, eller gjennom et skrivekurs eller en skriveskole.
Hun trekker også frem viktigheten av ulike steder hvor man kan bli publisert, og nevner blant annet tidsskrifter, magasiner og fanziner, og antologier som «Signaler».
– Det viktigste jeg lærte av hele prosessen, siden det har tatt ganske lang tid fra de første tekstene mine til publisering, er å faktisk la ting ta tid. Skriving er en prosess, og et arbeid, som ofte er tidkrevende, gjerne til et punkt hvor man nesten gir opp.
Les også: Hun skrev debutromanen ferdig som 21-åring
– Send inn manuset ditt!
Etter at hun hadde debutert i «Signaler», gikk ting ganske fort. Joanna fikk kontakt med redaktør Marte Finess Tretvoll, som gjerne ville jobbe videre med Joanna og tekstene hennes.
– Det at jeg hadde en redaktør som trodde på prosjektet mitt, gjorde at jeg konsentrerte meg om skrivingen, og virkelig jobbet for å komme videre med prosjektet. Jeg har skrevet kontinuerlig gjennom våren, sommeren og høsten, mot et ferdig dikt-manus.
– Bare ett år etter du fikk «Ja» fra «Signaler», kommer debutboken ut i verden. Hvordan var prosessen?
– Jeg hadde et dikt-manus liggende hjemme, som jeg hadde skrevet på i en fem års tid, men det var ikke dette manuset jeg sendte inn til «Signaler». Jeg hadde begynt på noe nytt noen måneder tidligere, og det var disse nye tekstene jeg sendte inn, og som ble antatt.
– Hva ønsker du å si til andre forfatterspirer som nøler med å sende inn teksten sin til «Signaler»?
– Send inn manuset ditt! Det har vært en fin opplevelse å debutere i «Signaler». Og jeg har sendt inn manus til «Signaler» tidligere, og blitt refusert. Så ikke gi opp.