Fem julegaver til familiens historieinteresserte

Dokumentar og samfunnSamfunn og debattFem julegaver til familiens historieinteresserte
Estimert lesetid 4min

Til hjertet av andre verdenskrig

Arnhem – Kampen om broene. 1944, av Atony Beevor

Krigshistorie
«Krigshistorie slik den skal skrives.» Aftenposten

Arnhem er historien om fallskjermkrigen som ble utkjempet om broene i Nederland i 1944. Boken er skrevet av Storbritannias mestselgende historiker, Anthony Beevor, som har rekonstruerer de grusomme hendelsene i dette dramatiske slaget. I boken går han rett til selve hjertet av krigen.

Operasjon Market Garden tok sikte på å avgjøre krigen ved å kapre broene som førte til den nedre del av Rihnen. Prisen for nederlag var katastrofalt høy, ikke minst for nederlenderne som risikerte alt i å hjelpe de allierte styrkene. Tyskernes gjengjeldelse var nådeløs og varte helt til krigens slutt.

Opplysende og lærerikt om norsk olje- og klimapolitikk

Det svarte skiftet, av Eivind Trædal

Klimabøker
En av årets viktigste klimabøker.

Trædal har siden 2015 sittet i Oslo bystyre for MDG. Han er også politisk rådgiver på Stortinget. Hans ferske bok, Det svarte skiftet, er en opplysende, lærerik og  tidvis morsom gjennomgang av et ubehagelig stykke moderne historie, men også en nødvendig påminnelse om hva som står på spill i norsk olje- og klimapolitikk. Boken viser hvordan man skritt for skritt har endret strategi og talemåter, bort fra en forpliktende linje som understreker ansvaret verdens rikeste land har i et globalt fellesskap.

Om de første kvinnelige legene i Norge og kampen de kjempet

Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed, av Cecilie Arentz-Hansen

Norges første kvinnelige leger
Den sterke historien om Norges første kvinnelige leger, kampene de førte og tiden de virket i.

Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed er historien om de første kvinnelige legene i Norge og deres kamp for retten til å utdanne seg. Seieren på legefeltet fikk store konsekvenser for likestillingen mellom kjønnene i det unge Norge. Ikke minst viser historien om de første kvinnelige legene i Norge hvordan dette i neste omgang kom hele samfunnet til gode. Legetilbudet for, og forskningen rundt, kvinner og barn ble dramatisk forbedret med deres deltakelse. Sånn sett er dette ikke bare medisinhistorie, men en fortelling om da Norge ble en moderne nasjon. Forfatter Cecilie Arentz-Hansen er selv lege og står bak helsenettstedet lommelegen.no. Hun er både spesialist i allmennmedisin og i psykiatri, og overlege ved Oslo universitetssykehus.

Besettende om en av de verste forbrytelsene i det 20. århundre

Rød sult – Stalins krig mot Ukraina av Anne Applebaum

Historien
Historien om den mest dødelige hungersnød i europeisk historie.

Anne Appelbaum, forfatter av internasjonale bestselgere som Gulag og Jernteppet, forteller i denne boken den rystende historien om en av Stalins største forbrytelser, som fortsatt vekker gru i dagens Europa. Da Stalin i 1929 startet kollektiviseringen av landbruket, ble millioner av bønder tvunget fra gårdene sine og over til store landbrukskollektiver. Resultatet ble den mest dødelige hungersnød i europeisk historie. Mellom 1931 og 1933 sultet minst fem millioner mennesker i hjel. Men i stedet for å sende hjelp, benyttet sovjetstaten katastrofen til å kvitte seg med et politisk problem. Anne Applebaum hevder at mer enn tre millioner av de døde var ukrainere som staten hadde et bevisst ønske om å drepe. I disse dager truer Russland, Sovjetunionens arvtaker, nok en gang ukrainsk selvstendighet.

En historie om norsk kapitalisme
Kjøp Berlin! av Christian Borch

En historie
En historie om den gang det var (en viss) samvittighet i kapitalismen.

Christian Borch er kjent fra blant annet Dagsrevyen og Urix på NRK. Han har  også jobbet i Morgenbladet og The Times i London, og utgitt en rekke bøker om politikk og samfunnsliv. I høst kom hans mest personlige bok så lang, Kjøp Berlin!, der han forteller om sin mors familie Troye, som i mer enn sytti år – gjennom Weimarrepublikk, nazisme og kommunisme, satt som formelle eiere av et større antall bygninger i Berlin – låst bak et jernteppe ingen trodde ville falle. Christian Borch gir oss en historie om norsk kapitalisme fra den gang nasjonen var ung, om store penger og dristige spekulasjoner. Boken er en fascinerende skildring av en visjonær forretningsmann i en ekstraordinær tid, og en bergensk patrisierfamilie – der forfatteren selv er tredje generasjon.