Musikkens forunderlige effekter på hjernen

Dokumentar og samfunnMusikkMusikkens forunderlige effekter på hjernen

Musikk er enestående for mennesket, og musikalitet er en unik menneskelig egenskap. Nyere forskning viser musikkens forbløffende effekter på både fysiske og psykiske lidelser.

Estimert lesetid 3min
Hender som spiller piano
Are Brean og Geir Olve Skeie har skrevet om musikkens magiske krefter og helsebringende effekt. (Foto: Jordan Whitfield, Unsplash)

Hva skjer i hjernen når vi hører musikk?

Musikk og musikalitet er en unik, menneskelig egenskap. Alle pattedyr har en viss glede av musikk, men det er kun mennesket som kommuniserer via musikk og er genuint musikalsk. Musikk gir oss glede og hjelp til å uttrykke følelser, og medvirker til hjernetrening på høyt nivå. Når vi hører musikk, og enda mer når vi utøver musikk selv, tennes et fyrverkeri i hjernen der nervebaner kobles sammen.

Med fokus på hjernen

De siste årene har det kommet ut flere populære bøker om hjernen, men ingen handler spesifikt om musikkens effekter på dette fantastiske organet slik som denne. Nyere forskning viser nemlig at musikk har en enestående evne til å endre og stimulere hjernen. For eksempel blir barn som lærer å spiller et instrument smartere og har bedre hukommelse. Ikke så rart – musikk er jo laget av hjernen for hjernen.

Nevrologi og musikk

De to nevrologene Are Brean og Geir Ove Skeie underviser musikkstudenter om musikken og hjernen. Sammen har de skrevet en fascinerende bok, der de blant annet forteller om:

  • Hvordan hjernen oppfatter og bearbeider musikk
  • Hvordan musikk kan endre både struktur og funksjon i hjernen
  • Hva som skiller musikerhjernen fra andre hjerner
  • Hvordan musikk kan utnyttes i helsesammenheng

Helse i hver tone

Musikk har vist seg å være et effektivt virkemiddel ved en lang rekke sykdommer knyttet til hjernen og nervesystemet. Så vel demens, Parkinsons sykdom, hjerneslag, dysleksi og psykiske lidelser kan påvirkes og behandles med musikk – med oppsiktsvekkende gode resultater. Musikkens kraft berører og endrer oss alle, og kan med fordel brukes mer bevisst.

Are Brean og Geir Olve Skeie er begge nevrologer som underviser om musikkens effekter på hjernen. (Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss)

Are Brean og Geir Olve Skeie – to allsidige herrer

Are Brean er nevrolog, sjefredaktør i Tidsskrift for den norske legeforening og førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole, der han underviser om hjernen og musikk. Han er tidligere overlege ved Nevrologisk avdeling på Rikshospitalet og har  dessuten vært leder av Norsk nevrologisk forening og styremedlem i Hjernerådet. Brean står bak en lang rekke fagartikler og har vært medforfatter av flere fagbøker. Han har også to kokebøker på samvittigheten

Geir Olve Skeie er nevrolog og overlege ved Nevrologisk avdeling på Haukeland. I tillegg er han professor ved Griegakademiet, der han underviser om hjernen og musikk. I tillegg er Skeie utdannet pianist fra Griegakademiet i Bergen. Han har blant annet forsket på musikkens virkning på hjernen ved Parkinsons sykdom og hjerneskader. Skeie kan ellers vise til over 100 internasjonale publikasjoner. 

Iben Sandemose
Illustrasjon fra boken av Iben Sandemose

L