Har du barn, er sjansen stor for at du har hørt stemmen til Rolf Magne Golten Andersen, den blide bergenseren som dominerer topplisten i Storytel med historiene om Kokosbananas og alle hans mer eller mindre vellykkede oppfinnelser. Denne våren er han aktuell med en ny lettlestserie, Les selv med Kokosbananas, i tillegg til et superpopulært live-show. Som om ikke det var nok, kommer det også en ny bok i serien om Nattninja.
Født i bilen
De fleste oppfinnelser blir til enten ved en tilfeldighet eller for å dekke et behov. Ostehøvel? Behov. Penicillin? Tilfeldighet. I tilfellet Kokosbananas kan man vel si at oppfinneren ble til både ved en tilfeldighet og for å dekke et behov – nemlig behovet for ro i baksetet.
Rolf Magne var på biltur med bråkete barn, og måtte finne en måte å underholde dem på. Så dukket plutselig navnet Kokosbananas opp.
– Har dere hørt om Kokosbananas? spurte han barna. Nei, sa de, for det var det jo ingen som hadde på det tidspunktet. Men det ble helt stille i baksetet, så Rolf Magne begynte å fortelle. Siden har han ikke stoppet.
Lær å lese med Kokosbananas
Denne våren kommer de to første bøkene i serien Les selv med Kokosbananas, og barnas favorittoppfinner kan dermed følge dem inn i neste fase av livet som lesende. Samme fantasifulle univers, men illustrasjonene er tilpasset et litt eldre publikum og teksten egner seg for startlesere.
I Dinosaurjakten skal klassen til Kokosbananas ha «ta med kjæledyr»-dag på skolen, men Kokosbananas har ikke noe kjæledyr. Han bestemmer seg for å finne opp verdens tøffeste kjæledyr for å imponere de andre i klassen. Men hvordan er det å ha med en helt ekte dinosaur på skolen?
Kokosbananas på fulltid
Det som startet som et eventyr i bilen, har nå blitt levebrødet til Rolf Magne. Faktisk kan det kalles en vaskekte familiebedrift, siden han også har ansatt samboeren, og parets to barn fungerer våde som testpersoner, kritikere og heiagjeng. For øyeblikket jobber Rolf Magne med manus til både film og tv-serie om Kokosbananas, og har til enhver tid en ny historie på gang i hodet. Han er påpasselig med å la universet vokse i et bærekraftig tempo, og hegner om karakterene sine.
– Det er veldig gøy å se at det vokser seg så mye større enn den historien jeg fortalte til ungene i bilen.
Rolf Magne tror en suksessfaktor kan være at historiene ble laget ikke bare for å underholde barna, men også samboeren hans, og ham selv.
– Og det er jo noe av det fine med Kokosbananas. Barn kan høre på det alene, men det funker også sammen med større søsken, eller med mamma og pappa – familien rett og slett.
God natt, ninja
Men det er altså ikke bare nøtter og frukt det går i hjemme hos Rolf Magne og familien. Også historien om Nattninja ble født av nødvendighet. Hvordan legge barn er en kjent problemstilling for de fleste småbarnsforeldre, for ikke å snakke om oppfølgeren: Hvordan legge barn og unngå at de står opp igjen like etterpå.
– Ungene mine likte veldig godt at jeg fant på historier, men hvis de ble for rolige, da syns de det ble kjedelig.
Rolf Magne prøvde seg frem til han fant det perfekte forholdet mellom actionfylt eventyr og rolig nattafortelling, akkurat passe skummelt og spennende. Nattninja handler om Martin, som syns det er vanskelig å legge seg. Ved leggetider forvandler han seg derfor til en ninja, og må løse et prekært problem før han kan sove. Det er alltid et eller annet. Han må på do, han er tørst, sulten, det er en skummel lyd utenfor…
Med seg på laget har han illustratør Bård Sletvold Torkildsen (Korpset som tok til høyre i stedet for venstre).
Fra lydhistorier til bildebøker
Med sin radiobakgrunn faller det Rolf Magne helt naturlig å begynne med å lage lydhistoriene. Nær sagt alt han gjør, starter med lyd. Og gjerne en morsom lyd.
– Når jeg begynner med en lyd, så vet jeg også at det skjer noe. Når det kommer en lyd, har det gjerne skjedd et eller annet i forkant. Det er jo det som er spennende med historiefortelling. Det må skje noe!
Ta Kokosbananas og prompebrusen for eksempel. For å skape litt liv i et kjedelig familieselskap finner Kokosbananas opp en brus som lager en fryktelig høy (og veldig morsom) prompelyd når den åpnes.
– Er du hjemme hos bestemor og bestefar, er det kanskje en gammel klokke som tikker. Og ideen om prompebrus kom jo bare fordi det er en gøy lyd. Promp funker! Rolf Magne ler.
Men hvordan tegner man lyden av en promp? Victoria H. Hamre, som illustrerer bøkene om Kokosbananas, skriver ofte ut de mange lydordene som opptrer i teksten.
– Det fungerer veldig bra! Selv om du ikke kan lese, så skjønner du at det er en promp.
Også Bård Sletvold Torkildsen har fått bryne seg på Rolf Magnes omfattende lydbilder i historiene om Nattninja. I arbeidet med bildebøkene bruker Rolf Magne gjerne lydhistoriene for å sette illustratørene i den riktige stemningen.
– Er du i et slott, men hører at det drypper fra veggene, så er du ikke i et veldig fint slott. Du er i et mørkt og dunkelt slott med mose på veggene. Sånne ting dukker opp i hodet til de som illustrerer.
Vanligvis kommer papirboka først, og lydboka etterpå, men Rolf Magne ser klare fordeler med å lage lydhistoriene først.
– Fordelen med at det først er lyd, er at det ikke er så lange beskrivelser. Det er ganske actionfylte og effektive historier, som barna responderer veldig godt på. Det skjer noe hele tiden!
Akkurat passe store historier
Der Tor-Åge Bringsværd helst vil være 5 år, vil Rolf Magne helst underholde de på 5.
– Jeg liker veldig godt den alderen rett før og rett etter at de begynner på skolen. Jeg merker at barna mine har lyst på litt mer avanserte historier, nå har de begynt å høre på Harry Potter…
Samtidig får Rolf Magne meldinger om alt fra 3- til 13-åringer som hører på lydhistoriene.
– Greia med lyd er jo at ingen kan se hva du hører på. Så hvis du har en guilty pleasure, så kan du trygt høre på det. Men det mora til 13-åringen sa var at det var så deilig at det ikke var det gode mot det onde, det var hverdagssituasjoner de kunne kjenne seg igjen i, og ikke noe større. Det var beroligende å høre på, selv om det er ganske høyt tempo. Historiene var akkurat passe store.
Rolf Magne får også mange tilbakemeldinger fra foreldre med barn med ADHD. Rørende rapporter om barn som slapper av i hengekøya mens de hører på Kokosbananas.
– Jeg vet ikke hvorfor, men Kokosbananas har mye energi, og veldig lite impulskontroll, så det er kanskje noe å relatere til der, sier Rolf Magne og humrer.
Lett tilgjengelige historier og store øyeblikk
Men hva med bokas fremtid, nå som barn leser mindre og hverdagen preges av skjerm?
– Jeg er alltid håpefull til at barn skal lese.
Rolf Magne mener at lydbøker i samspill med tradisjonelle papirbøker er med på å gjøre historiene lett tilgjengelig for flere. Behovet for gode historier vil bestå, uavhengig av hvilket medium som dominerer.
–Alt går i bølger, og det er ingenting som tyder på at bøker vil forsvinne. Det er bra at det fins flere måter å oppleve en historie på!
For Rolf Magne er det selve opplevelsen som er viktig, enten det er bildebøker, lydhistorier eller høytlesninger som er utgangspunktet. Aller best blir disse opplevelsene om de deles.
– Hvis jeg setter meg ned med ungene mine og ser på en tv-serie eller hører på en lydbok sammen med dem, så blir de så glade. Hvis jeg ler av noe de syns er gøy, så ser jeg på hele dem at dette er et stort øyeblikk.
Lavterskelshow for fulle hus
I jakten på disse øyeblikkene har Rolf Magne og Kokosbananas besøkt utallige distriktsbibliotek og hatt opplesninger (eller live lydbokfremføringer, som han ofte kaller det) over hele landet.
Nå har han tatt høytlesningen opp et nivå med Det Store Showet om Kokosbananas, som hadde verdenspremiere på Løvenvold Theater i Ålesund 21. oktober i fjor. Han har spilt for fulle hus i Bergen, og denne våren tar han Kokosbananas på turné. I april kan du se ham på Latter i Oslo, og Stavanger kan glede seg til besøk i mai.
På scenen står forfatteren selv, som fyller 45 minutter med helsprø oppfinnelser, en hel del kostymeskift og uendelig mye tull og tøys.
– Alt dette har blitt gjort med utgangspunkt i meg og mitt liv og min familie og ting som jeg savnet. En ting jeg savner er for eksempel forestillinger, show og høytlesninger som er litt mer lavterskel.