«Hvordan får hun det til? Hvordan makter en tilsynelatende ukul gammal professor i klassisk filologi (f. 1955) å engasjere så bredt?»
Dette spørsmålet stiller Klassekampens anmelder Jon Haarberg seg i møte med Mary Beards nyeste bok Keiseren av Roma. Og spørsmålet er godt, for er det noe Mary Beard gjør så er det nettopp å engasjere.
Forfatteren av braksuksessen SPQR skal ha noe av æren for at nettopp Romerrikets historie de siste årene har fått et oppsving i interesse, for boken har solgt i bøtter og spann i svært mange land. Nå har hun altså kommet med en slags oppfølger, og denne gangen er det keiserrollen som er i sentrum.
Keiseren av Roma har allerede rukket å bli en salgs- og kritikersuksess i utlandet, og nå høster boken også svært gode kritikker her hjemme i Norge.
Solid historisk kunnskap
Aftenposten er en av avisene som har fått øynene opp for Keiseren av Roma, og anmelder Gunnar Kagge skriver blant annet i sin omtale av boken at «Mary Beard skriver om Romerrikets keisere med solid historisk kunnskap, men også med spennende innsikt i menneskesinnet».
Kagge mener også at Beard er god på å gi en helhetlig, og nyansert bilde av de ulike keiserne – noe som ikke alltid har vært tilfellet når historien om disse herskerne har blitt skrevet, og gjenfortalt.
«Keiseren av Roma er i det hele tatt en god motvekt for å balansere bildet av eneherskerne, og den gir mye å tenke på for dem som lengter etter ‘en sterk mann’».
Mary Beard «skriver som hun snakker: Usnobbete og direkte»
Også Klassekampens anmelder lar seg begeistre av Beards nyeste bokprosjekt. I sin omtale trekker kritiker og litteraturprofessor Jon Haarberg fram Beards unike formidlingsevne:
«Mary Beard engasjerer ikke bare dem som har god peiling på romersk historie fra før, men også dem som neppe noensinne har hørt om Caligulas hest».
Haarberg lar seg også fascinere av forfatterens upolerte og muntlige stil, noe som gjør Mary Beard til en fornøyelse å lese.
«Mary Beard bryr seg nøkken om fasade. Hun skriver omtrent som hun snakker, usnobbete og direkte, i en akademisk form for slåbrokstil. Lesere av denne boka må tåle ord som ‘knulle’, ‘drite’ og ‘pisse’.»
Hyllet i utlandet
Keiseren av Roma kom på norsk først nå i 2024, men boken har allerede levd ett år i utlandet, og hyllesten fra de utenlandske anmelderne og lesepublikumet har vært overveldende. I tillegg har boken rukket å få en rekke priser og utmerkelser.
Ikke nok med at den i fjor ble bestselger i New York Times og The Sunday Times – Keiseren av Roma ble også kåret til årets historiebok i The Telegraph, som skrev dette om boken:
«Ekstraordinært … et deilig variert bildevev av detaljer tegnet fra nesten tre århundrer.»
New York Times’ anmelder var ikke mindre imponert av den nye boken. «Storbritannias mest kjente klassisist […] på høyden av sine krefter», skriver anmelder.