«Makten og æren» er Norges mest solgte: «Stilig, Langeland!»

SkjønnlitteraturRomaner«Makten og æren» er Norges mest solgte: «Stilig, Langeland!»

Henrik H. Langeland er tilbake med en skipsrederroman som kalles «en norsk Succession fra forrige århundre». Nå troner boka øverst på bestselgerlistene.

Estimert lesetid 4min
Foto av Henrik H. Langeland med omslag til «Makten og æren»
Henrik H. Langeland er tilbake på toppen av bestselgerlistene med sin nye roman, «Makten og æren». Her blir vi tatt med på innsiden av et norsk skipsredermiljø på starten av 1900-tallet. (Foto: Svein Finneide)

Maktkamper, svik og arvens kraft preger Henrik H. Langelands nye roman, Makten og æren.

Året er 1908 og vi kommer rett inn i dramatikken og den avgjørende kjærlighetshistorien mens skipsrederarving Herman Lauritzens 18-årsdag feires på familieresidensen Amaliebø, et av Tønsbergs mest fornemme hjem.

For noen år siden ble Langeland kontaktet av personer med innsikt inn i et av Norges mektigste skipsredermiljøer.

Boka, som er den første i en planlagt serie, er resultatet av den unike innsikten forfatteren har fått, og sammenlignes med TV-serien Succession.

I romanens første uke i salg, klatrer den helt til topps på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur.

Makten og æren kan du bestille hjem her.

Torsdag 25. april kan du møte Henrik Langeland på Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset. Gratis inngang – mer info her!

Terningkast 5: «Nøt hver side»

Også landets kritikere er begeistret for Makten og æren. Cathrine Krøger i Dagbladet gir terningkast 5, og skriver: «Stilig, dramatisk og faktisk ganske skremmende […] Selv nøt jeg hver side.»

VGs Guri Hjeltnes mener «Langeland vet å meisle ut brede lerreter med snert og ironi», og skriver at «det er modig gjort å løfte fram en slik historie, og krevende å gjøre den litterært interessant i dag.»

Kan man unnslippe sine slektsbånd?

For litterær interessant er romanen absolutt. Makten og æren handler om rikdommens og klassesamfunnets personlige slagsider, men også om velstandsvekst, kvinnefrigjøring og skipsnæringens betydning i det moderne Norge. Og ikke minst om arvens kraft. Kan man unnslippe sine slektsbånd? Eller fanger familien for alltid?

Vi møter arvingen Herman Lauritzen på hans 18-årsdag. Før han kan overta som seniorsjef, må han imidlertid gå i lære i utlandet. Broren Alf skal sendes til sjøs mot sin vilje, mens lillesøsteren Mathilde forsvinner under dramatiske omstendigheter samme ettermiddag.

Først flere år senere vender Herman hjem til et rederi i ruiner. Han tyr etter hvert til like kløktige som nådeløse metoder for å gjenreise firmaet og familiens ære. Med de uopprettelige konsekvenser det får.

«Forteljinga osar av overskot»

«I sjangeren ‘skipsreiarroman’ har Henrik H. Langeland levert eit svært medrivande bidrag. […] forteljinga osar av overskot», skriver Ingvild Bræin i Dag og Tid.

I Aftenposten skriver kritiker Eilif Guldvog Hartvedt at «Tidvis svinger det virkelig. Særlig i de sanselige skildringene er Langeland god.»

Wonderboy-suksess

Det er ikke første gang Langeland beskjeftiger seg med norsk rikdom og overklasse. Han fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 2003 med romanen Wonderboy, en utgivelse som var med på å definere en epoke i norsk økonomisk historie.

Fire år senere kom Francis Meyers lidenskap, lagt til Universitetet i Oslo der han selv har tatt doktorgraden med en avhandling om Marcel Proust.

I 2010 utga han Verdensmestrene, første bind i en romansyklus om fire oslofamilier på åtti- og nittitallet. Andre bind, Hauk og due, utkom i 2012.

I 2013 møter vi igjen Christian von der Hall fra Wonderboy i den underholdende romanen Fyrsten. Tretten år etter dot.com-kollapsen har Christian von der Hall skjønt at det finnes én ting her i livet som er mye mer interessant enn penger: Makt.

I mai 2020 fulgte Langeland opp med Showtime!, siste bind i trilogien om Christian von der Hall, som nå er startup-stjerne og toppsjef i landets ledende eventbyrå.

Populært skrivekurs

Langeland har også skrevet flere sakprosabøker, blant annet Ut å stjæle lesere – Håndbok i fortellekunst.

Med utgangspunkt i denne boka har i flere år holdt skrivekurs som retter seg mot dem som vil lære seg de konkrete mekanismene den godt skrevne fortellingen er basert på. Siden 2008 har over tusen personer deltatt på seminarene hans – ikke bare skjønnlitterære forfattere, men alle med ambisjoner om å skape bedre fortellinger. 

Les mer om skrivekurset Fortellekunst her.

Makten og æren kan du bestille hjem her.

Torsdag 25. april kan du møte Henrik Langeland på Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset. Gratis inngang – mer info her!