Kjersti Halvorsen har de siste årene markert seg som et av landets største unge forfattertalenter. Debuten Ida tar ansvar fra 2019 ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris, og filmatisert i en Viaplay-serie ved samme navn, regissert av Rikke Gregersen.
Allerede her viste Halvorsen en evne til å fange opp samtidens tendenser: Ida tar ansvar er en medrivende fortelling som samtidig behandler temaer som terrorfrykt, incel-kultur, flinke piker og livet som ung student med et skarpt blikk.
Boka Superbruker kan du bestille hjem her.
Forfatter med psykologbakgrunn
«Wow, som Kjersti Halvorsen kan dikte og skrive», skrev VGs anmelder Trine Saugestad Hatlen om Halvorsens andrebok, Det er jeg som kan hjelpe deg.
På en psykiatrisk institusjon møter psykologen Edvin sin tidligere mobber, nå som pasient. Når de plutselig må forholde seg til hverandre jenvlig, virvler det opp ubehagelige minner.
Kjersti Halvorsen forteller at hennes bakgrunn som psykolog er ett av flere steder hun henter inspirasjon fra når hun skal i gang med en ny bok.
– En ting som opptar meg, er spørsmålet om hvorfor vi mennesker ikke alltid klarer å gjøre det rette, selv når vi vet hva som er riktig, sier Halvorsen og understreker at det å være psykolog og å skrive en roman har til felles at det dyrker et oppmerksomt blikk på mennesket.
KI-terapauten Gro
Også i årets bok, Superbruker, møter vi en psykolog som hovedperson. Unn Eide er i 30-årene og grunnleggende ensom i livet. Hun er nettopp på beina igjen etter en serie skandaler i sykehusets poliklinikk.
Nå får Unn endelig en ny sjanse. Hun blir bedt om å være superbruker for KI-terapeuten Gro, som tilbyr digital samtalebehandling. Cutting edge-teknologi som skal effektivisere tilbudet til syke pasienter.
På kurs for superbrukere møter Unn legen Torjus. Hans alter ego er Dr. Dropdead. Torjus har, som Unn, blitt omplassert – etter en video som gikk viralt av at han slåss i en wrestling-ring, iført fullt legekostyme.
Både Unn og Torjus fascineres av den nye teknologien, og ikke minst: hverandre. Problemet er bare at Torjus allerede har en kjæreste.
Unn tyr til Gro i tunge stunder, men får en rekke dårlige råd. Begynner hun å miste seg selv, igjen? Hva har hun egentlig å holde fast i, når alt vakler? Og hva skjer når Unn knytter seg for tett til den kunstige terapeuten, i mangel på reell kontakt med virkelige mennesker?
Kjersti Halvorsen «blant landets mer interessante unge litterære stemmer»
«Kjersti Halvorsen har skrevet en riktig god roman», mener Sumaya Jirde Ali i sin anmeldelse i Vinduet, og skriver: «Superbruker er et gjennomgående troverdig portrett av et menneske i knestående […] Her er det ikke noe dilldall, ingen forsøk på å poetisere eller pakke inn noe som helst.» Ali hyller at boken er «rik på tørr, tørr humor».
I Dagens Næringsliv skriver kritiker Leif Bull at Kjersti Halvorsen siden debuten har hatt «antennene ute for det knurrende ubehaget i vår digitaliserte samtid. Så også her».
«Med årets roman befester hun sin stilling blant landets mer interessante unge litterære stemmer», skriver Bull.
Han mener Superbruker «er en mildt dystopisk, skittenfabulerende visjon av et umiddelbart gjenkjennelig Nå», og kaller boka «en særegen og smart roman fra en godt over gjennomsnittlig interessant ung forfatter».
I Dag og Tid konkluderer Ingvild Bræin med at «Kjersti Halvorsen skriv drivande, kunnskapsrikt og tankevekkande om kvar vi er på veg, i eit humoristisk, sårt og ope språk».
Boka Superbruker kan du bestille hjem her.