Terningkast 6 til J.K. Rowlings nye Cormoran Strike-krim: – Helt uten dødpunkter

KrimbøkerBritisk krimTerningkast 6 til J.K. Rowlings nye Cormoran Strike-krim: – Helt uten dødpunkter

J.K. Rowling har under pseudonymet Robert Galbraith skapt et kritikerrost og elsket spenningsunivers. Sjette bok om privatdetektiv Cormoran Strike er nå ute på norsk – her får du oversikt over hele serien!

Estimert lesetid 8min
Foto av J.K. Rowling, alle omslagene til alle de seks bøkene på norsk i Cormoran Strike-serien lagt oppå.
BLI HEKTA: De som bare kjenner J.K. Rowling som skaperen av Harry Potter har til gode å bli hekta på det personlige dramaet og de smarte intrigene i krimserien hennes satt til London. (Foto: Debra Hurford Brown ©J.K. Rowling 2018)

Det var frykten for å bli lammet av de store forventningene som forståelig nok fikk Harry Potter-skaper J.K. Rowling til å utgi den første boka i Cormoran Strike-serien, Når gjøken galer, under pseudonym.

Hun tok forfatternavnet Robert Galbraith, og selv om det etter hvert ble avslørt at det var hun som sto bak, er det fremdeles dette navnet som står som forfatteren av bøkene.

– En krim-lesefest av de sjeldne

Nå har Det beksvarte hjertet, som er den sjette boka ute på norsk, akkurat utkommet, og det til terningkast 6.

Adresseavisen mener hele serien er et «sterk vanedannende krimunivers» og at «… Det beksvarte hjertet er en krim-lesefest av de sjeldne.». Anmelder Maria Årolilja Rø utdyper:

«… den sjette i rekken er helt uten dødpunkt. En fin kombinasjon av det beste fra elegant engelsk krim og det litt lurvete skittenrealistiske, og i kjernen av det; en godt komponert intrige.»

Hva passer bedre da enn en liten oversikt over hele serien?

Se hele lista over alle bøkene lenger ned i saken.

Personlig drama og fengslende spenning

Men først noen tall og litt om hvorfor serien er blitt så populær som den har blitt.

Bøkene om Cormoran Strike har på verdensbasis blitt solgt i over 20 millioner eksemplarer, de er utgitt i mer enn 50 land på til sammen 43 ulike språk. Om du ikke har lest noen av dem, kjenner du kanskje til serien og universet fra BBCs strømmeserie Strike, som for tiden kan sees på Max.

Uansett – både som bøker og på skjermen har Rowlings serie fått mye ros fra kritikere, lesere og seere for sin drevne sammenfletting av hovedkarakterenes personlige drama og intrikate, fengslende mysterier. En kvalitet noen sikkert vil gjenkjenne fra en viss annen serie fra Rowlings hånd.

Er du i tillegg glad i London og/eller bare generelt anglofil, er dette en god anledning til virkelig å fråtse.

Etterforskerpar man blir glad i

Cormoran Strike-serien følger den barske, men sjarmerende privatdetektiven Cormoran Strike. Han er krigsveteran som i sin tid ble såret, både fysisk og psykisk, i Afghanistan-krigen og måtte amputere et ben. Nå har han startet et privat detektivbyrå i London.

Strike er utholdende og smart, og samtidig over gjennomsnittet empatisk. Han har rykte på seg for å kunne løse selv de mest komplekse saker. I hver bok tar han fatt på en ny intrikat sak som ofte involverer mord, og på veien får han hjelp av sin målbevisste unge sekretær og detektiv in spe, Robin Ellacott.

Det nesten-romantiske mellom Strike og Robin står sentralt gjennom alle bøkene. Deres privatliv, kronglete forhistorie og forhold dem imellom tilfører serien ekstra spenning og et gjenkjennbart menneskelig aspekt etter hvert som serien skrider fram. Kommer de noen gang til å ta skrittet ut?

Londons bakgater og britisk overklasse

I løpet av de til nå seks bøkene (syv på engelsk) beveger de to etterforskerne seg gjennom ulike, stemningsfullt beskrevne London-miljøer – fra byens skyggefulle bakgater til den elitære britiske overklassen, og fortellingene utforsker temaer som kvinnehat og politisk rivalisering.

Cormoran Strike-serien er mer enn bare en samling krimromaner – den er én troverdig fortelling i stadig utvikling, satt til et mørkt, og for oss nordmenn ganske ukjent, London. Enten du er ihuga krimelsker eller litt famlende innen sjangeren, lokker Galbraith deg inn i en verden av intriger, der hver ledetråd utgjør en brikke i det store puslespillet.

Alle bøkene i Cormoran Strike-serien kan du kjøpe i ulike formater her.

Dette er bøkene i Cormoran Strike-serien oversatt til norsk:

Første bok: Når gjøken galer

Den første boka om Cormoran Strike la grunnlaget for den populære krimserien.

Når gjøken galer er et gripende, elegant mysterium gjennomsyret av Londons atmosfære – fra de rolige gatene i Mayfair via pubene i East End til travle Soho.

Da den vakre, men nedtrykte modellen, Lula Landry faller i døden fra en snødekt Mayfair-balkong, antas det at hun har begått selvmord. Imidlertid har broren hennes sine tvil, og han får privatetterforsker Cormoran Strike til å se nærmere på saken.

Saken gir Strike en økonomisk livline. Men det følger med en personlig kostnad: Jo mer han dykker ned i den unge modellens komplekse verden og overklassens nett av løgner, dess mørkere blir ting, og jo mer nærmer han seg den største fare.

Andre bok: Silkeormen

Den andre boken i serien følger Strike og Robin i et nytt komplekst drap. Denne gangen med det litterære som bakteppe. Boken fikk gode anmeldelser og økte populariteten til karakterene.

Da forfatteren Owen Quine forsvinner, kontakter hans kone privatdetektiv Cormoran Strike. Først tror hun bare at han stukket av for seg selv noen dager, det er ikke første gang det skjer. Hun ønsker at Strike skal finne ham og få ham hjem.

Men da Strike undersøker saken, blir det klart at det ligger mer bak Quines forsvinning enn kona har trodd. Romanforfatteren har nettopp fullført et manuskript med giftige portretter av nesten alle han kjenner. Hvis boken hadde blitt utgitt, kunne liv blitt ødelagt. Det finnes altså mange mennesker som kan ha ønsket å kneble forfatteren.

Da Quine blir funnet brutalt myrdet under bisarre omstendigheter, blir det et kappløp med tiden for å forstå motivasjonen til en hensynsløs drapsmann, en morder ulik noen Strike har møtt tidligere.

Tredje bok: Ondskapens kall

En mystisk pakke blir levert til Robin. Til sin skrekk oppdager hun at den inneholder benet til en død kvinne. Strike blir mer foruroliget enn overrasket. Han kan tenke seg i alt fire personer fra fortiden som kan være avsenderen. Alle fire er i stand til særdeles grusomme handlinger.

Da politiet setter alt søkelyset på en mistenkt som Strike blir mer og mer sikker på at ikke er gjerningsmannen, bestemmer Strike og Robin seg for å ta saken i egne hender. De begir seg inn i den mørke og forskrudde verdenen de andre tre opererer i. Men det gjør de ikke uten risiko, og snart er de begge i livsfare.

Fjerde bok: Hvit død

I Hvit død følger vi en mystisk forsvinningssak. Og som de andre bøkene i serien er den både et gripende mysterium og en klassisk krim med moderne vri.

En plaget ung mann ved navn Billy ankommer privatdetektiv Cormoran Strikes kontor. Billy ber om hjelp til å etterforske en forbrytelse han mener han var vitne til som barn. Han virker svært desorientert, men likevel er det noe ærlig og oppriktig med Billy og hans historie, synes Strike. Før han får stilt flere spørsmål, styrter Billy panisk ut av kontoret.

Strike Robin forsøker å komme til bunns i Billys sak. Det fører dem inn på en kronglete sti gjennom Londons bakgater, via de innerste sirklene i parlamentet, til en vakker, men dyster herregård på landsbygda. Samtidig er Strikes privatliv langt fra enkelt. Strike har mer enn noensinne bruk for Robin, men forholdet dem imellom er mer innviklet enn som så.

Femte bok: Lange skygger

Under et besøk hjemme i Cornwall blir privatdetektiv Cormoran Strike overfalt av en kvinne som ber ham hjelpe til med å finne moren, Margot Bamborough. Hun forsvant under mystiske omstendigheter i 1974.

Det er nytt for Strike å jobbe med en henlagt sak. For ikke å snakke om en førti år gammel, uløst en. Til tross for den ørlille sjansen for suksess, blir han interessert. Han påtar seg oppgaven, på toppen av en rekke saker han Robin allerede jobber med. Robin sliter samtidig med en problematisk skilsmisse, uønskede tilnærminger fra annet hold og sine følelser for Strike.

Etterforskningen av Margots forsvinning viser seg å være en djevelsk kompleks sak som inkluderer tarotkort, en psykopatisk seriemorder og upålitelige vitner. Og de må innse at selv en flere tiår gammel sak kan vise seg å være dødelig.

Sjette bok: Det beksvarte hjertet

En skremt og forvirret kvinne dukker opp hos Strikes og Ronins detektivbyrå i Denmark Street og hevder at hun blir forfulgt og hatet på nettet av en ond, anonym person som kaller seg Anomi.

Det viser seg at kvinnen er medskaper av den verdenskjente kult-tegneserien The Inky Black Heart, og noen dager senere leser Robin den sjokkerende nyheten om at kvinnen er knivstukket og at liket hennes er funnet på kirkegården der The Inky Black Heart foregår.

Robin og Strike går inn i saken, og snart må de navigere i et ugjennomtrengelig nett av nettidentiteter, økonomiske interesser og nådeløse familiefeider. Den komplekse saken strekker begges evner til det ytterste, og plutselig opplever de også å bli truet på skremmende måter.

Saken skal vise seg å berøre temaer som denne serien ikke har vært inne på tidligere. Det handler om folk som føler seg frakoblet den virkelige verden og derfor bruker nettsamfunn til å prøve å finne tilhørighet, om destruktiv følelsesløshet, nettroll og hacking.

Alle bøkene i Cormoran Strike-serien kan du kjøpe i ulike formater her.