«Det er fascinerende å se hvor like disse store familiene er, hvilket mønster som spiller seg ut i dem. Det handler om egentlig ganske allmenne ting, som behovet for lykke, mangel på tilknytning, arvens plikt.», sier Henrik H. Langeland på Boktips LIVE om dramaet som utspiller seg i hans nye Makten og æren.
Forfatteren har et eget tempo, en nerve og et driv i sine fortellinger som har gitt ham en høy stjerne blant mange lesere. Bøkene hans tar oss dessuten ofte med under overflaten til fascinerende, lukkede miljøer vi ellers ikke ville hatt tilgang til.
Se hele intervjuet med Henrik H. Langeland i videoen over. Her forteller han om å bli inspirert av «Gudfaren», Kielland og virkelighetens rederfamilier, om sine usympatiske mannlige hovedkarakterer og om fortsettelsen på familiesagaen.
Unmiddelbar bestselger
Henrik H. Langelands gjennombruddsroman Wonderboy ble starten på trilogien med samme navn, som tar oss med inn i finansverdenens jetset-liv. Ellers har han bl.a. utgitt skrivekunst-boka Ut og stjæle lesere og roman-serien «Verdensmestrene«. Sistnevnte bringer Oslo slik byen var på 80- og 90-tallet til live igjen når fire familiers ulike liv på øst- og vestkanten flettes sammen.
Med nye Makten og æren gir Langeland oss igjen episk drama, en titt inn i de velståendes lukkede verden og treffende tidskoloritt – denne gangen satt til skipsredermiljøet i forrige århundre. En uimoståelig kombinasjon, skal vi tro både lesere og kritikere.
Boka gikk rett til topps på bestselgerlista da den utkom og har ligget på lista siden, og en rekke anmelderne har uttrykt stor begeistring.
Familiedrama, svik og arv
Året er 1908. Vi kommer rett inn i dramatikken og den avgjørende kjærlighetshistorien mens rederarving Herman Lauritzens 18-årsdag feires på familieresidensen Amaliebø.
Herman i Makten og æren er satt til å arve makten i farens velrenommerte rederi, men før han kan overta som seniorsjef, må han først gå i lære i utlandet. Broren Alf sendes til sjøs mot sin vilje, og lillesøsteren Mathilde forsvinner under dramatiske omstendigheter. Flere år senere vender Herman hjem til et rederi i ruiner og en brutt pakt med sin hemmelige forlovede, Julie. Herman er blitt dolket i ryggen og blir en annen mann – kjølig, hevngjerrig og beregnende. For å gjenreise firmaet og familiens ære bruker han like kløktige som nådeløse metoder, men til hvilken pris?
Gjennom boka blir vi med på en ferd gjennom intriger, lidenskap og familietragedier i en verden der ære og makt veves sammen på uopprettelige måter.
Bestill Makten og æren hjem i postkassa her.
Kjøp Makten og æren som e-bok her.
Inspirert av rederfamilien Wilhelmsen
Henrik H. Langeland forteller i intervjuet over at han noen år tilbake ble kontaktet av noen personer med unik kjennskap til det indre livet i et av landets mektigste skipsredermiljøer.
– Her lå det absolutt nok materiale til en bred fortelling om en viktig side ved norsk historie som kanskje ikke er så dekket i litteraturen, iallfall ikke etter Kielland. Den hadde også noen veldig allmenne og spennende mellommenneskelige sider ved seg, påpeker forfatteren og tilføyer:
– Noen av de virkelige historiene var nesten for drøye for å kunne brukes i romanen, de må i tilfelle vris på.
Programleder Knut Gørvell spør hva Langeland synes om at boka omtales som «en norsk «Succession» fra forrige århundre».
– Jeg tenker de er ganske presist, du kan slenge på Downton Abbey i tillegg, så treffer det egentlig bra.
Bestill Makten og æren hjem i postkassa her.
Kjøp Makten og æren som e-bok her.