Å sanke sopp er i vinden som aldri før, og vi blir mer og mer opptatt av å høste fra naturen rundt oss.
I fjor hadde Norge tidenes soppår, spesielt på Østlandet – og om du skal ute på sopptur i år også har Soppsankeboka alt du trenger å vite.
Dette er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, spiselig sopp. Her blir du introdusert for 100 ulike sopper, illustrert med fotografier. Lag alt fra smør til majones med soppene du finner i skogen – året rundt.
Tips og oppskrifter til 100 sopper
Kunnskap om de ulike soppartene er viktig når du skal ut og høste. Som i en tradisjonell sankebok lærer du å identifisere og klassifisere soppene, i tillegg til hvor de vokser og når du bør plukke. Du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, lukt, farge og utseende.
Soppene i boken er også delt inn i vanskelighetsgrad slik at denne boka passer både for helt ferske sankere og de mer erfarne soppentusiastene!
Soppbaserte oppskrifter fra kjøkkensjef Ravneberg
I tillegg byr forfatterne på en rekke lekre soppbaserte oppskrifter. Jørgen Ravneberg er utdannet kokk og jobber til daglig som kjøkkensjef på Kolonihagen restaurant i Oslo. Han er kjent for mange fra før med sine mange sankebøker om de ulike årstidene.
Jim-André Stene er daglig leder og gründer i Trøndelag Sankeri, som er leverandør av ville vekster og sopp til restauranter over hele Norge. Sammen viser de frem hundre uliker sopper og kommer med tips til, ikke bare hvor og hvordan du finner disse soppene, men også hvordan du best kan tilberede dem.
Soppsankeboka er den eneste boken du trenger for å sanke deilige smakfulle sopper både i høst og resten av året!
Sank ville vekster i alle årstider
Jørgen Ravneberg har tidligere utgitt sesong-sankebøker: Sankeboka høst og vinter, Sankeboka vår og Sankeboka sommer, i tillegg til en samlebok. Disse fokuserer mer på andre ville vekster enn sopp, og først nå har Ravneberg slått seg sammen med soppeksperten fra Trøndelag sankeri for å gi ut Soppsankeboka.
Sankeboka er en enkel bok å bruke i jakten på spiselige, ville vekster som: Grønnsaker, salater, urter, skudd fra trær, blomster, busker, bær, røtter og tang!
Her finner du alle sankebøkene til Jørgen Ravneberg.
Prøv oppskriften: Kremet sopp-pasta
Ingredienser
- 4 ss solsikkeolje
- 400g sopp, delt i like biter
- Salt og pepper
- 2 mellomstore sjalottløk, finhakket
- 450g spagetti eller bucatini, bucatini er litt tykkere og vil gjøre seg best
- 1,2 dl kremfløte
- 100g persille eller vill vekst, finhakket
- Skall og saft fra ½ sitron
- 2 ss usaltet smør, kuttet i biter
- 20g finrevet fast norsk ost, slik som bufarost
Fremgangsmåte
Varm olje i en stor gryte eller kjele på middels høy varme. Stek soppene i ett lag uten å røre frem til kantene er brune og begynner å bli sprø. Dette tar omtrent 3 minutter. Vend deretter på soppene og fortsett å steke. Rør om av og til, til alle sidene er brune og sprø etter omtrent 5 minutter. Bruk en hullsleiv til å overføre soppene til en tallerken, og krydre så med salt.
Reduser varmen til middels lav og returner soppen til gryten. Tilsett sjalottløk og kok. Rør ofte og frem til sjalottløken er gjennomsiktig og myk.
Kok pastaen i en stor kjele med kokende saltet vann, og rør tidvis om til pastaen er nokså al dente, altså omtrent 2 minutter mindre enn pakningsanvisningen.
Bruk en tang til å overføre pastaen til gryten med sopp og tilsett kremfløte og 2 dl av pastavannet. Øk varmen til middels, kok og rør konstant frem til pastaen er al dente og væsken noe tyknet.
Fjern gryten fra varmen og tilsett sitronskall og -juice, persille, smør, ost og mye pepper. Rør for å kombinere, smak til og krydre med mer ost.
Bestill Soppsankeboka hjem her!