Fra «hillbilly» til Trumps høyre hånd: Boka som gjorde J.D. Vance til visepresidentkandidat

Dokumentar og samfunnBiografierFra «hillbilly» til Trumps høyre hånd: Boka som gjorde J.D. Vance til visepresidentkandidat

Få bøker forklarer Trumps appell bedre enn hans visepresidentkandidats J.D. Vance kritikerroste bestselger fra 2016, «Hillbillyens klagesang».

Estimert lesetid 5min
Foto av visepresidentkandidat J.D. Vance og Donald Trump, sammen med omslag til «Hillbillyens klagesang»
«Denne boka gir et enestående innblikk i de delene av USA som stemte fram Trump […] ‘Hillbillyens klagesang’ er dramatisk, rørende og reflektert», mener Marius Wulfsberg i Dagbladet, og gir terningkast 6 til forfatter J.D. Vance, som nå har blitt Donald Trumps visepresidentkandidat. (Foto: Getty Images)

«Stemmen fra Rustbeltet», ble han kalt av The Washington Post. Området i det nord-østre USA var avgjørende for at Donald Trump tok seieren i presidentvalget i 2016, og det var her den republikanske politikeren J.D. Vance vokste opp.

Vance var en relativt ukjent figur, frem til memoarene Hillbillyens klagesang ble utgitt i kjølvannet av valgkampen 2016.

I den bestselgende og svært kritikerroste boka beskriver Vance en oppvekst i et fattig arbeiderklassemiljø i Ohio, preget av nasjonalisme, alkoholisme og høy arbeidsledighet.

Åtte år senere er han Trumps visepresidentkanditat. Det ville han aldri blitt, hadde det ikke vært for denne boka, skriver Bjørn Klouman Bekken i Morgenbladet.

Hva kan Hillbillyens klagesang fortelle oss om situasjonen i USA og om Trumps appell?

Hillbillyens klagesang er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.

«En viktig og unik bok»

Da Donald Trump i 2016 til alles overraskelse ble valgt til president i USA, oppstod det et akutt og umettelig behov for gode forklaringer på hva som hadde gått galt. Og selv om opphavet til Trumps popularitet er sammensatt, var det en befolkningsgruppe som syntes å ha en ekstra aksje investert i hans seier: Den hvite arbeiderklassen.

«Hillbillyens klagesang er en viktig og unik bok fordi den gir innsikt i denne gruppen på dens egne premisser», skrev Ketil Raknes i en tekst her på boktips.no i forbindelse med utgivelsen.

J.D. Vance har selv vokst opp i et fattig arbeiderklassemiljø. Hillbillyens klagesang gikk raskt til toppen av The New York times’ bestselgerliste, og ble av samme avis kåret til en av de beste bøkene for å forstå Trumps seier.

Boka «gir fattige hvite mennesker i USA en talsperson som skildrer dem både med empati og nådeløs distanse. Bokens hovedperson, J.D. Vance, skriver drivende godt om sin usannsynlige klassereise fra en fattig, voldelig og rusbelastet familie i Ohio til overklassens salonger på Yale Law School», skriver Raknes.

Sterkt og sviende

I boka forteller han den sanne historien om hvordan sosial og regional degenerering oppleves når du er født med dette loddet i et tau rundt halsen.

Vance skriver om oppveksten med en mor som er avhengig av både piller og herion, mens hun dater alkoholiserte og gjerne voldelige menn. Vances redning blir besteforeldrene, som forsøker å skjerme han fra hans egen mor.

«Det som gjør boken spesielt lesverdig er Vance refleksjoner rundt hvor små sjansene hans egentlig var og hvor utrolig det var at han slapp unna den jevne hillbillyens skjebne. Han skildrer en oppvekst midt i et samfunn i oppløsning der alenemødre desperat forsøker å oppdra barn under umulige forhold», mener Ketil Raknes.

Hillbillyens klagesang er en sterk og sviende skildring av forfatterens egen klassereise, men også en treffende og sober beskrivelse av diskrimineringen, samt de strukturelle og kulturelle barrierene som møter mange av dagens fattige.

I så måte er det ikke bare en rapport fra USA, men også en generell refleksjon over det som venter ethvert samfunn, også vårt eget, dersom vi ikke tar på alvor konsekvensene av økte forskjeller i befolkningen.

Kritikerros: «Dramatisk, rørende og reflektert»

«Du kommer ikke til å lese en viktigere bok om USA i år», var beskjeden fra The Economist da boka ble utgitt i 2016.

Også her hjemme fikk J.D. Vance gode skussmål fra anmelderne. Marius Wulfsberg i Dagbladet ga toppkarakter, og skrev:

«Denne boka gir et enestående innblikk i de delene av USA som stemte fram Trump […] Hillbillyens klagesang er dramatisk, rørende og reflektert. Forfatterens familiehistorie består av røffe hillbillyanekdoter ispedd sobre sosiologiske betraktninger. I likhet med Thomas Seltzers NRK-dokumentar. ‘I Hillary og Donalds bakgård’, gir Vance et enestående innblikk i de delene av USA som stemte fram Trump.»

I Dagens Næringsliv mener Bjørn Gabrielsen at boka kan være sterk kost for norske lesere:

«En memoar om en amerikansk klassereise. For en norsk leser kan kanskje Vances sterke kritikk av kulturen til andre fattige mennesker han vokste opp med, være sterk og uvant kost. Noe av kulturkritikken ligner på den man finner hos økonomen Thomas Sowell, som har argumentert at amerikanske svartes lave levestandard i stor grad skyldes at de har tatt til seg den fatalistiske og ansvarsfraskrivende ‘hillbilly’-kulturen.»

Sammenlignes med Édouard Louis

Hillbillyens klagesang kan hjelpe oss å forstå hvorfor mange hvite arbeiderklassevelgere i USA velger desperate politiske løsninger for å komme seg ut av sin egen desperate situasjon. Ketil Raknes sammenligner boka med Édouard Louis’ prosjekt fra den franske arbeiderklassen:

«Hillbillyens klagesang har mange interessante likhetstrekk med den omdiskuterte Farvel til Eddy Belleguele, der Édouard Louis skildrer sin traumatiske barndom i et arbeiderklassesamfunn i Nord-Frankrike. Volden, det vulgære språket, rusen, den manglende tilliten og apatien er fellestrekk for de to miljøene. Her er det arbeiderklasserealisme og ikke arbeiderklasseromantikk som gjelder. Sammen utgjør disse et godt utgangspunkt til å forstå den hvite arbeiderklassens tragedie i den nye globale økonomien», skriver Raknes.

Hillbillyens klagesang er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.