Ikke jeg, mine herrer dommere, det er en død mann som snakker gjennom denne munnen. Det er ikke jeg som står her, det er ikke min arm som løftes, ikke mitt hår som er blitt hvitt, ikke jeg som har gjort det, ikke jeg som har gjort det. – Fra Jeg? av Peter Flamm (1926)
Slik starter romanen Jeg?, som opprinnelig ble utgitt i Tyskland i 1926. På forsida stod navnet til en debutant: Peter Flamm. I virkeligheten var dette et pseudonym for legen og psykiateren Erich Mosse, som var av jødisk familiebakgrunn og som hadde mista en bror i skyttergravene under første verdenskrig.
Romanen på drøye 100 sider er et sterkt psykologisk portrett av en identitet i oppsmuldring som følge av krigen.
En roman som, muligens takket være forfatterens profesjon, formidler en dyp innsikt i et herja menneskesinn, samtidig som den er skrevet med et boblende språklig overskudd som gjør boka både lettlest og underholdende.
Boka Jeg? kan du bestille hjem her.
Støvet ned i arkivet
Som en del andre romaner fra samme periode har Jeg? denne akutte følelsen av at noe stort og viktig, ja, hele eksistensen, står på spill. Men i 1933 emigrerte forfatteren til New York, og siden har romanen ligget og støvet ned i det tyske forlagets arkiver – helt frem til nå.
I fjor ble den gjenutgitt på tysk, og i anmeldelsene er Jeg? blitt sammenliknet med berømte antikrigsromaner som Intet nytt fra Vestfronten.
Hvem er du, hvis erfaringene dine har gjort deg til en annen?
Vi følger legen Hans, som reiser hjem etter flere år som soldat i skyttergravene utenfor Verdun. Men er det egentlig Hans som kommer hjem igjen?
I Berlin blir Hans møtt med jubel og gjensynsglede av kona Grete, sin gamle mor og alle vennene. Men Hans kjenner seg ikke igjen, og må spørre seg om dette er hans virkelige hjem.
Er han faktisk gift med den unge, spinkle, vakre Grete? Stemmer det at de har en liten sønn sammen? Er han virkelig den borgerlige kirurgen Hans – eller er han snarere Wilhelm Laken, en bakersønn fra Frankfurt? I hukommelsen er det store mørke flekker, men han husker jo at han som barn pleide å bli erta for etternavnet sitt. Og hvorfor knurrer hunden Nero hver gang den ser han, som om han var en inntrenger?
Selv om Hans etter hvert drar kjensel på skrivebordet og kontorstolen sin, og begynner å operere pasienter igjen med vante bevegelser, føler han seg helt fremmedgjort overfor omgivelsene. Opplevelsene i skyttergravene har knust vissheten om hvem han egentlig er.
Som en tung, intens rødvin
I Tyskland har kritikerne latt seg begeistre av denne perlen av en roman. «En fascinerende gjenoppdagelse», skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung, mens Deutschlandfunk Kultur beskriver boka som «en tung, intens rødvin. Med ekstremt lang ettersmak.»
Nesten 100 år siden boka ble skrevet, står vi igjen i en tid der mennesker som lever moderne europeiske storbyliv må trekke i kamuflasje og gjøre sin soldatplikt, i en forferdelig skyttergravskrig der frontlinjene nesten ikke beveger seg.
Hvem er jeg egentlig, når det jeg har opplevd gjør at jeg aldri kan finne tilbake til mitt gamle jeg og det forholdet jeg hadde til andre mennesker?
Det er de spørsmålene denne korte, intense boka stiller.
Boka Jeg? kan du bestille hjem her.