Lever vi i en narsissistisk tidsalder? De siste årene har narsissisten tatt over for psykopaten når de tabloide nettavisene skal lokke deg til å tegne et pluss-abonnement. I 2022 var «narsissisme» årets moteord på Store norske leksikon. Og en figur som Donald Trump har gitt narsissismen et tydelig ansikt, mener mange.
Men hva ligger i dette begrepet? Det prøver psykolog Espen Skorstad å svare på i sin nye bok Den fabelaktige narsissisten, som Dagbladets anmelder Cathrine Krøger beskriver som «interessant, velskrevet og mangfoldig».
Boka Den fabelaktige narsissisten kan du bestille hjem her.
Reality-TV vekket narsissist-fascinasjonen
På starten av 2000-tallet ble Skorstad dratt inn i et prosjekt utenom det vanlige for en psykolog: han skulle være med på å velge ut kandidater til de første reality-programmene i Norge. Skorstad visste virkelig ikke hva han gikk til, men erfaringen viste seg å skulle vekke hans interesse for narsissisme.
– Narsissisme kan forstås som «overdreven selvopptatthet». Den klassiske typen kjennetegnes av et ønske om ubegrenset suksess, å tenke at man er bedre enn andre, jakt på beundring, berettigelse, lav empati, forakt, misunnelse og utnyttelse av andre. Narsissisme er en kombinasjon av flere ulike egenskaper, sier Skorstad.
Skorstad så et mønster blant personene som ønsket å delta i Norges første reality-programmer.
– Drømmen om oppmerksomhet og kjendisstatus var stor hos mange, forteller Skorstad.
Nytt blikk på narsissisme
Nå jobber Skorstad til daglig med design av personlighetstester som brukes i arbeidslivet, og har en spesiell interesse for personlighetstrekk.
Skorstad mener vi alle har en smule narsissisme i oss.
– For å sitere Noel Gallagher i Oasis: «There’s a Kanye in everyone».
I boka forsøker han å se på narsissisme med et nytt blikk. For er narsissisme alltid negativt? Nei, mener Skorstad, og trekker frem noen positive aspekter ved narsissister i samfunnet.
– Det ligger jo et ambisjonsaspekt i narsissisme. Personer med høy narsissisme vil ofte strekke seg for å nå langt. Derfor er det sannsynlig at du vil finne mer narsissisme blant forfattere enn ellers i samfunnet. Det er personer som vil stikke seg frem, søke oppmerksomhet, som ignorerer jantelov og som ikke er så redd for å komme på kant med andre.
På et samfunnsplan er narsissisten en person med sterk indre motivasjon til å skape og utrette ting. Skorstad er likevel svært tydelig på at det sjeldent er noe positivt ved å ha narsissisten i privatlivet sitt.
– Når det kommer til det å leve med person med høy narsissisme, blir det vanskeligere. Litt av kjernen ved narsissisme er nettopp at narsissismen ikke plager jeg-personen i nevneverdig grad, men i stedet personer rundt vedkommende. Det er ektefeller, barn og kolleger som blir rammet, ikke personen selv.
Narsissister er ikke like
Å ha en narsissist tett innpå seg, kan definitivt være en påkjenning, og det er kanskje ikke rart at saker som «Slik spotter du en narsissist» er populære i nettavisene. Spørsmålet er om vi kan stole på det vi leser i disse sakene.
– Både ja og nei, svarer Skorstad før han forsetter:
– Informasjonen behøver ikke nødvendigvis være feil, men den kan av og til virke generaliserende, som om alle med høy narsissisme er like. Men det er de jo ikke. På samme måte som alle utadvendte personer ikke er like, så er heller ikke personer med narsissistiske trekk like.
Narsissisten er sjelden direkte farlig
Psykopater, sosiopater og sadister er alle mennesketyper man gjerne ønsker å unngå av frykt for at de kan være farlige å omgås. For mange er også narsissisten en del av denne gruppen, men Skorstad mener at mennesker med denne merkelappen ikke nødvendigvis er farlige å omgås.
– I utgangspunktet er ikke personer med høy narsissisme farlige. Det gjelder også de med narsissistisk personlighetsforstyrrelse. De kan være vanskelig å leve med, men direkte farlige er det få som er.
Skorstad understreker likevel at farlige personer ofte likevel kan være narsissister, og at man ikke kan utelukke en sammenheng.
– Det er for eksempel en prosentvis større andel personer med høy narsissisme i fengsler enn ute i samfunnet, så vi skal ikke underslå at narsissismen også kan komme i en aggressiv variant. Blant folk som leser bøker er det få som liker Donald Trump – og mange skulle nok heller sett en annen personlighet i verdens viktigste lederrolle enn nettopp ham.
USAs neste president
For det er vanskelig å ikke snakke om Donald Trump når man snakker om narsissisme. Den tidligere amerikanske presidenten er også tema for Skorstads nye bok. Nå er det snart presidentvalg og det er derfor fristene å stille forfatteren spørsmålet «Tror du USAs neste president blir en narsissist?» og på dette svarer han kontant:
– Ja. Det har de alle vært. Det er ingen grunn til å tro at det vil endre seg.
Boka Den fabelaktige narsissisten kan du bestille hjem her.