Snart er det tolv år siden juristen Trine Sandberg sa opp jobben som seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet og satset alt på Trines matblogg.
I høst er hun ute med sin syvende kokebok, Trines beste ukemenyer. Her får vi hele 10 uker med planlagte middagsmåltider.
Dette er menyer som lønner seg både for lommeboka, helsa og miljøet – og ikke minst slipper du å lure på hva du skal ha til middag.
Bestill Trines beste ukemenyer hjem her.
Trykket i nærmere en halv million eksemplarer
– Det har vært noen hektiske, men morsomme og lærerike år. Jeg har fått oppleve så mye gøy, og tenk at jeg har gitt ut til sammen sju kokebøker, sier Trine Sandberg, som startet matbloggen tilbake i januar 2007.
– Det har nok vært noe mer jobbing enn jeg hadde forestilt meg, for som matblogger kan du aldri ta helt fri. Når du jobber med hobbyen din, blir gjerne skillet mellom jobb og fritid visket litt ut, forteller hun.
– Jeg ønsket å samle oppskriftene mine, primært for min egen del, men også for døtrene mine, venner og bekjente, som av og til spurte etter oppskrifter på retter eller bakst de hadde fått servert hjemme hos oss. Det var tilfeldig at jeg valgte et bloggverktøy, og begynte å legge ut oppskrifter. Etter det har det bare ballet på seg.
De seks tidligere kokebøkene Trines mat, Trines mat 2, Trine inviterer, Trines hverdagsmat, Trines kokebok for unge kokker og Trines jul har alle blitt bestselgere, og er til sammen trykket i nærmere en halv million eksemplarer.
Variert og tilpasset årstiden
Denne høsten serverer Norges største matblogger sine ukemenyer for hele året. For Trine Sandberg er det viktig å tilpasse menyene til sesongen og årstiden.
– Favorittukemenyen min inneholder minst to retter med fisk/sjømat, en smakfull kyllingrett, en vegetarrett og ellers rikelig med grønnsaker, gjerne fredagspizza, og ikke minst noe ekstra godt til helgen, sier hun.
Trine Sandbergs koreanske kjøttgryte
Korean beef er en populær rett som har blitt en favoritt hjemme hos Sandbergs familie. Den er smaksatt med gochujang – koreansk fermentert chilipasta – som smaker søtt, salt og litt spicy. Her får dere Trine Sandbergs versjon av retten:
Ingredienser
KJØTTBLANDING:
- 600 g karbonadedeig eller kjøttdeig
- nøytral olje til steking
- 1 gul løk, i små terninger
- 3 hvitløkfedd, finhakket
- 2 ts ingefær, finrevet
- salt og pepper
SAUS:
- ca. 2 ss gochujangpasta eller 3 ss gochujangsaus
- 2 ss soyasaus
- 1 ss brunt sukker
- ca. 1 ss flytende honning
- 2 ts østerssaus
- 2 ts sesamolje
- 1–2 ts sriracha (kan sløyfes)
- 1 ts maisenna eller potetmel
- 1/2 dl vann
- 1/2–1 lime, saften
TILBEHØR:
- 4 porsjoner ris
- 1/2–1 squash, i biter
- 1 rød paprika, i biter
- 1 stor gulrot, i tynne strimler
- 3 vårløk, finsnittet
- 1/2 rød chili, i tynne skiver
- (kan sløyfes)
- ca. 2 ts sesamfrø
- chilimajones
Fremgangsmåte
Kok risen etter anvisningen på pakken.
Skjær opp grønnsakene som angitt. Finn frem en vid gryte eller stekepanne med høye kanter og stek løken til den er blank og myk. La hvitløk og ingefær steke med i det siste minuttet. Legg til side. Stek deretter karbonadedeigen til den er nesten gjennomstekt. Krydre med salt og pepper. Tilsett løkblandingen og la den steke med i et par minutter.
Rør sammen gochujang, soyasaus, sukker, honning, østerssaus og sesamolje. Smak deg frem til en fin balanse mellom det salte, søte og sterke. Tilsett eventuelt litt sriracha dersom du vil ha sausen enda sterkere. Rør også sammen maisenna og vann til væsken er uten klumper, og bland den inn i sausen. Tilsett deretter sausen i kjøttblandingen, rør sammen og la det stå og surre noen minutter. Smak til med limesaft.
Stek grønnsakene raskt i nøytral olje i en varm stekepanne, til de er knapt møre.
Server kjøttgryta umiddelbart med de wokede grønnsakene og ris som tilbehør. Gi retten et dryss av sesamfrø og drypp gjerne litt chilimajones over.
Bestill Trines beste ukemenyer hjem her.