2024 nærmer seg slutten. For oss som elsker bøker, gir det anledning til å se tilbake på de mange gode leseopplevelsene året har brakt med seg. Men hva var egentlig årets beste bøker? Det er selvsagt et tema som kan gi grunnlag for evig diskusjon.
Heldigvis finnes det så mange bøker at vi aldri kan rekke å lese alt. Derfor er det alltid spennende å se på andres topplister mot slutten av året, for å oppdage om det er noen perler man har gått glipp av.
Hvert år lager avisredaksjonene sine lister over de beste bøkene. Redaksjonene har ulike tilnærminger: Noen lager en kollektiv rangert liste, mens andre lar hver enkelt kritiker presentere sine personlige anbefalinger.
Listene fungerer som gode påminnelser om bøker fra året som har gått, og kan også være en kilde til nye litterære oppdagelser. Samlet sett gir de kanskje en pekepinn på hvilke bøker som virkelig har utmerket seg i 2024.
Her har vi samlet noen av våre høydepunkter fra Cappelen Damm, som ofte går igjen på kritikernes årsoppsummeringer for 2024.
Årets beste bøker 2024, ifølge kritikerne
Årets beste romaner og lyrikk
J.M. Coetzee: Polakken
Både VG, NRK, Morgenbladet, Stavanger Aftenblad og Vårt Land har denne lille perlen fra den sør-afrikanske nobelprisvinneren J.M. Coetzee på sine lister over årets beste bøker.
«En dypt tankevekkende og filosofisk pregnant roman fra en av vår tids aller viktigste forfattere», skriver VG og understreker: «ingen tvil om at dette er terningkast 6!».
Polakken er en fortelling om den aldrende polske pianisten Witold, som etter en konsert faller for arrangøren Beatriz. Boka spør oss dypest sett hva kjærlighet er. Kan kjærlighet drives frem? Er det i det hele tatt mulig å få forstå hverandre?
Dette er en liten roman, som de som kjenner Coetzees forfatterskap vil sette stor pris på, samtidig som den kan være en god inngang for de som ennå ikke har fått opp øynene for ham.
Paolo Giordano: Tasmania
Tasmania gikk nok under manges radar, men høstet likevel to 6-er-anmeldelser her hjemme da den kom i vår, i henholdsvis Adresseavisa og Dagbladet. Nå mener både Dagbladet-anmelder Jon Rognlien og Adresseavisas anmeldere at boka er blant årets aller beste.
Tasmania er en roman om frykten, angsten, undringen og skjønnheten i vår usikre omveltingstid. En forfatters livskrise, som utløses av at han ikke er i stand til å få barn, virvles sammen med klimakrise, terrorisme, og atombombens historie. En samtidsdiagnose som er like personlig som den er universell.
«En fremragende roman som kombinerer et universelt samtidsengasjement med seriøse dramatiseringer av menneskelige situasjoner i en mildt ironisk toneart. Rikelig humor rundt mansplaining og krenkelser gjør tekstene til sjeldent givende lesning», skriver Jon Rognlien i Dagbladet.
Paolo Giordano har doktorgrad i partikkelfysikk, og ble verdenskjent som 26-åring for debutromanen Primtallenes ensomhet. Les intervju med forfatteren her:
Marilynne Robinson: Huset ved broen
«Handlingen i Robinsons debutroman fra 1980 lyder kanskje ikke så spennende. Åh, men stemningen! Den er unik. Det ulmer og syder og koker under overflaten i denne tidløse amerikanske klassikeren. Som om tiden kan bremses – med skrift».
Slik oppsummerer Dagsavisen Marilynne Robinsons Huset ved broen i deres toppliste fra 2024. Dette er debutromanen til den amerikanske romanmesteren, originalt utgitt i 1980.
Nå, etter suksessen med Gilead-kvartetten, har debuten blitt revidert og gjenutgitt til strålende mottakelse.
Og det er en helt unik stemning i denne romanen, som følger to tenåringssøstres oppvekst omgitt av øde fjellandskap i Idaho, en oppvekst preget av store tragedier, eksentriske karakterer, og drakampen mellom frihet og trygghet.
Romanen ble nominert til Pulitzer-prisen og vinner av PEN/Hemingway-prisen for beste debutroman. Kåret av The Guardian til en av de beste hundre bøkene som noensinne er skrevet. Og kåret av The Atlantic til en av de beste romanene i forrige århundre.
Ingeborg Arvola: Vestersand
Den etterlengtede oppfølgeren til Brageprisvinner Kniven i ilden levde opp til forventningene.
Ingeborg Arvolas fortelling om kvenene Brita Caisa og Mikko fra 1800-tallets Finnmark fortsetter å fascinere, røre og begeistre.
Året er 1862. Brita Caisa slipper ut fra fengselet etter forargerlig samliv med Mikko. Høygravid tråkker hun i snødrevet, hun vet ikke hvor hun skal ta veien. Hun drømmer om et hjem, en tømmerpirtti. Mikko soner fremdeles, og han vet ennå ikke om barnet Brita Caisa bærer i magen.
Vestersand tar oss med til Neiden og Pykeijä, til hvalfangst og amerikabåt, til sommerfiske og sauna, til livsfarlig sjalusi og stor kjærlighet. Adresseavisen mener Vestersand er årets fjerde beste roman.
Kristin Berget: Middelalderen
En poesi-favoritt! «Mesterlyrikerens stillfarne, men dirrende langdikt om sorg over pågående verdensødeleggelse og en nærståendes død, våger å gjøre leseren oppmerksom på det vakre og meningsfylte som ennå finnes», skriver Maria Olerud i Morgenbladet. Også Katrine Heiberg lister Middelalderen som en av sine favoritter.
I langdiktet Middelalderen tar den voksne kvinnen et barn på hver arm og forlater huset, lar døra stå ulåst i tilfelle noen skulle komme og trenge tak over hodet. Som hun sier til barna: vi trenger et tak over livet nå. Sammen drar de tre ut i naturen, sover i gresset, følger bekkefar, går under stjernebilder, kommer til havet.
Joanna Lundberg: Salamanderhånd
Debutant Joanna Lundberg imponerte med Salamanderhånd, en diktsamling med et sterkt økologisk perspektiv, som handler om selve ur-spørsmålet: Hvor kommer vi fra? «Klokkerent», mener Klassekampen-anmelder Sindre Andersen, som har boka på sin topp tre-liste for året.
I Salamanderhånd skrives en rekke magiske skapninger frem; de kommer fra det undersjøiske, det underjordiske, fra dryppsteinsgrotter og kalksteinslandskap. De kravler, finner og forandrer sin form, og selve tilblivelsen sirkles inn. Det skjer en langsom forskyvning i diktene. Fra det kollektive vi-et som beveger seg i et dunkelt landskap til et vi som selv skal skape og gi omsorg til nytt liv. Særlig moren tar form. Salamanderhånd sirkler slik inn både den store og den lille skapelsen, det skapte og det som skaper.
Årets beste sakprosa
Birger Emanuelsen: Før de forsvinner
Birger Emanuelsen har mottatt flere priser for sitt skjønnlitterære forfatterskap, men Før de forsvinner er hans første sakprosabok. Her utforsker han vår forståelse av barndom, om ansvaret foreldre har for å forberede barna sine på verden, og hvordan de kan gå fram for å gjøre det. Men det er også en nær og personlig fortelling om et av de mest grunnleggende spørsmålene i livet: Hva er egentlig et barn?
«Emanuelsen er både nysgjerrig og klartenkt når han reflekterer over barnas frihet i dag og barnets egenverdi i en tid hvor de altfor ofte snakkes om som en investering», skriver Morgenbladet-kritiker Ida Vågsether i sin anbefaling, og får selskap av Willy Pedersen i samme avis.
Neige Sinno: Trist tiger
Trist tiger ble en sensasjon da den utkom i Frankrike. I et slags selvbiografisk essay, tar forfatter Neige Sinno en brutalt ærlig tilnærming til et av de aller vanskeligste temaene å overhodet snakke om: Overgrep mot barn. Sinno forteller sin egen historie, samtidig som hun på mesterlig vis trekker inn verdenslitteraturen om overgrep, og problematiserer vår fascinasjon for overgriperen.
«Den mektigste og mest innsiktsfulle boken jeg noen gang har lest om ødeleggelsen av en barndom», har nobelprisvinner Annie Ernaux uttalt. Både Adresseavisen og Tonje Vold i Morgenbladet har boka som en av sine favoritter fra året. Boka er en «presis dissekering av kulturen og fortellingene som lar samfunnet og familier overse seksuelle overgrep mot barn i en uhyre sterk beretning om incest», oppsummerer Vold.
Luca Dalen Espseth: Født i rett kropp
En av årets beste sakprosabøker er, ifølge Adresseavisen, Luca Dalen Espseths Født i rett kropp.
Dette er Espseths sterkt berørende historie om hans vei til et liv som mann. «Boken er et hardtslående, velartikulert og velfundert argument for at kjønn er en sosial konstruksjon», skrev kritiker Fartein Horgar i sin terningkast 6-anmeldelse.
Boka er en klok og tankevekkende tekst om samfunnet vi lever i, for deg som ønsker å være oppdatert på en vår tids mest betente debatter og få ny kunnskap om kjønn, om strukturer og kanskje også om deg selv og egne mønstre du ikke hittil har vært bevisst.
Simon Shuster: Spilleren
Boka Spilleren er basert på unik tilgang til Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, i tiden etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina.
Journalist Simon Shuster tegner et bilde av hvem mannen er, hvor han kommer fra og hvor langt han er villig til å gå for å forsvare landet sitt.
«Shuster hjelper oss med å forstå krigen og korleis Zelenskyj kunne bli til den han blei», skriver Vårt Land-kritiker Alf Kjetil Walgermo i sin årsoppsummering.
Anna Blix: Dyr som er verre foreldre enn deg
Biolog Anna Blix fikk strålende anmeldelser for sin første bok, 40 uker, som tok for seg dyreverdenens underfundige metoder for å få barn på. I høst fulgte hun opp med Dyr som er verre foreldre enn deg, en lettbeint og underholdende, hårreisende og kunnskapsrik bok om den brutale barneoppfostringen som foregår i dyreriket.
For det finnes heldigvis (?) verre foreldre enn oss. Vi lurer ikke andre til å tro at ungene våre er deres, så vi slipper unna hele barneoppdragelsen. Vi lar ikke ungene våre vokse opp i levende lik. Barna våre spiser ikke bæsjen vår. Det er bare noen av eksemplene som gjør boka en til en oppmuntrende gavebok til nevrotiske foreldre.
«Denne morsomme boken kan trøste foreldre som føler at de ikke strekker til. Referansene gjør boken lettlest og underholdende. Når Blix forteller at brunsulene legger to egg, men bare fôrer opp ungen som klekker først, sammenligner hun det med britiske prins Harry», skriver Aftenpostens bokredaksjon, som mener boka er blant årets 10 beste norske bøker.
Trond Bakkevig: Jerusalem
«For en som lenge har vært interessert i palestinernes historie, er Trond Bakkevigs bok en nesten frydefull oppfyllelse av noe jeg har savnet lenge», skriver Vårt Land-kritiker Erlend Rimehaug.
Gjennom 2000 år følger forfatteren Jerusalems dramatiske historie slik den nedfelles i de kristne samfunnene i byen. Bakkevig har selv arbeidet i mange år med å tilrettelegge for samtaler mellom kristne ledere i Israel og Palestina, og besitter en unik kombinasjon av teologisk og politisk erfaring blant annet fra mellomkirkelig råd, som rådgiver for norske utenriksministre, og medlem av kirkenes verdensråd. Boken er en fascinerende vandring i spennet mellom politikk, kultur, gudstro og evige konflikter i det hellige land.
Andreas Reckwitz: Slutten på illusjonene
Prestisjeserien Cappelens upopulære skrifter ble startet i 1948, og lever fremdeles i beste velgående. Blant årets nye titler i serien, finner vi Slutten på illusjonene av Andreas Reckwitz. Sosiologen Reckwitz undersøker den kulturelle, økonomiske og samfunnsmessige utviklingen de siste 40 årene, og skisserer sentrale trekk i nåtiden: det nye klassesamfunnet, en postindustriell økonomi, konflikten om kultur og identitet, selvets utmattelse som følge av søken etter autentisk tilfredsstillelse og den politiske krisen for liberalismen.
Klassekampen-kritiker Kåre Bulie beskriver den slik når han trekker den frem som en av årets beste bøker: «En tysk sosiolog som drister seg til å tenke stort – og klargjørende – om senmoderne kapitalisme og følelsene som er med på å drive den».
Årets beste krimbøker
Terje Bjøranger: Den ingen ser
Årets store krimsensasjon stod tidligere politiadvokat Terje Bjøranger for, med sin æresvoldthriller Den ingen ser.
«En drivende spennende krimfortelling, og samtidig en nådeløs opprulling av holdninger og verdier som gjør det mulig å undertrykke unge mennesker på det groveste», skriver VG, som også tidligere anmeldte boka til terningkast 6.
Nå kårer avisen Den ingen ser til Årets beste norske krimroman! Også Adresseavisen mener boka er blant årets beste krimromaner, og boka ble attpåtil nominert til den prestisjetunge Bokhandlerprisen 2024.
Robert Galbraith: Det beksvarte hjertet
Det beksvarte hjertet er sjette bok i den kritikerroste serien Cormoran Strike, skrevet av Robert Galbraith som er pseudonym for J.K. Rowling. Alle bøkene i serien har toppet de internasjonale bestselgerlister.
«Det beksvarte hjertet er en krim-lesefest av de sjeldne», mente Adresseavisen-anmelder Maria Årolilja Rø da boka utkom. Og visst har den holdt helt inn til å bli kåret til en av årets beste krimbøker.
Anne Elvedal: Du kan kalle meg Jan
Ingen vet hvem Ida Hansen egentlig er. Bak de falske kontaktlinsene og det falske, lyse håret. Bak tvangshandlingene og den tjukke festningen hun har måttet gjemme seg bak i over tjue år.Utad er Ida en dedikert psykiatrisk sykepleier på en avdeling for nysyke, unge voksne i Trondheim. Frem til den dagen en av hennes pasienter forsvinner like etter utskrivelse.
Du kan kalle meg Jan er en psykologisk krimroman med nifse Stephen King-kvaliteter og overraskende vendinger av den anerkjente manusforfatteren Anne Elvedal.
«Du kan kalle meg Jan er ein rein maktdemonstrasjon av ein paranoid psykologisk thriller», skriver NRK-anmelder Ola Hegdal. Boka er også på Adresseavisens liste over årets beste krimbøker.
Dette var en oversikt over årets beste bøker 2024, ifølge landets kritikere. Flere boktips får du her på boktips.no.