Tilblivelseshistorien bak Karen Havelin sin debutroman er litt utenom det vanlige. Arbeidet begynte mens hun tok en Master of Fine Arts i skriving ved Columbia University i New York, der hun blant annet studerte under Paul Beatty.
Måtte skrive mye, fort
– Da jeg ankom New York hadde jeg ikke noen tekster på engelsk jeg kunne falle tilbake på, og Paul Beatty krevde mange sider per innlevering. Jeg måtte begynne å skrive mye, fort. Selv om det selvsagt har skjedd veldig mye bearbeiding siden, er noen av tekstene jeg skrev det aller første semesteret med i boken slik den er nå.
Boka har blitt antatt både på engelsk og norsk, av forlag i USA og UK i tillegg til Cappelen Damm.
– Det vært spennende å gjenoppdage boken min på norsk. Det har vært krevende arbeid rent språklig, men også givende og interessant.
Les pakningsvedlegget nøye er så mye mer enn en roman om kronisk sykdom. Karen Havelin skriver varmt, sårt og humoristisk om drømmer, kunstløp og et Bergen i regn, om minner, vennskap og kjærlighet.
Marte Finess Tretvoll, redaktør
Krevende, men fantastisk
I Les pakningsvedlegget nøye møter vi Laura som bor i New York, skriver og lever et tilsynelatende attråverdig liv med barnet sitt. Et uanmeldt besøk av en ekskjæreste fra Norge utløser en strøm av minner, og historien går bakover i tid til vi møter Laura som ung skøyteløper. For Havelin var undervisningen med Paul Beatty uvurderlig
– Han var min første skrivelærer på Columbia, og hadde sitt første semester som underviser selv. Han var en ganske så krevende, men også veldig generøs lærer. Det gjelder egentlig hele den amerikanske universitetsopplevelsen min: Du må legge inn mye arbeid, men får mye igjen for det. Folk legger merke til innsatsen din.
Hun beskriver tiden på Columbia som krevende, men fantastisk.
– Det beste var medstudentene. Ingen ender opp der ved en tilfeldighet, og ingen kaster bort tiden. Alle medstudentene mine var både talentfulle og hardtarbeidende. Det skaper et unikt miljø.
Det er derimot ikke noe for alle, mener Havelin.
– Du må være forberedt på å jobbe utrolig hardt. Det krever en lang prosess med mye arbeid og utgifter for å komme inn. Du kan ikke være flau over å be om hjelp og vise at du prøver alt du kan.
– Et klart tegn på diskriminering
Hovedkarakteren i Les pakningsvedlegget nøye har endometriose, en sykdom som rammer ca. 10 prosent av alle kvinner i løpet av livet. Sykdommen kan gi sterke smerter og utfordringer med å få barn, men er likevel relativt ukjent. Et klart tegn på diskriminering, ifølge Havelin.
– Det er ingen tvil om at det ville vært annerledes om denne sykdommen rammet menn. En sykdom som gir så mye smerter og reproduktive og seksuelle problemer for menn ville vært en skandale. Og det er en skandale at denne sykdommen ikke prioriteres høyere. Det er snakk om enorme mengder skjult og neglisjert lidelse. Det er forsket en del på sykdoms-hierarki og hvordan ulike pasienter prioriteres. Dette er så innarbeidet at det virker naturlig. Middelaldrende menn med hjerteproblemer har det blitt forsket veldig mye på.
Karen Havelin bokaktuell på to språk samtidig
Ikke at det bare handler om smerte og lidelse – det vil hun gjerne understreke. Boken er først og fremst en varm og morsom roman, som gir innblikk i unge sinn i møte med den store verden, absurde sider ved amerikansk helsevesen og drømmene til en skøyteløper. Selv er Havelin strålende fornøyd med å være bokaktuell på to språk samtidig.
– Det føles fantastisk! Det har krevd enormt mye arbeid gjennom mange år å komme hit.