Filmopsjonen til Sigbjørn Mostue sin nye thriller, Himmelen skal gråte blod, ble solgt før utgivelse. Tommy Wirkola skal regissere, og er allerede i gang med første manusutkast.
Vi har tatt en prat med Sigbjørn Mostue om opsjonssalget og om boka, den første om helten Even Stubberud.
Filmatisk fortelling
Tommy Wirkola lot seg tidlig begeistre av Himmelen skal gråte blod. Kan du fortelle litt om det?
– Oppkjøpet skjedde faktisk allerede da første utkast til bokmanuset forelå. Wirkola falt umiddelbart for boka, noe jeg selvsagt er stolt av og beæret over. Han har lyst til både å skrive manus samt være regissør for en eventuell filmatisering.
Gratulerer. Det slår meg at boka er veldig filmatisk i formen. Var det et bevisst grep fra din side?
– Nei, det er bare sånn jeg skriver. Jeg er i handlingen, går inn i personene og forsøker å leve med, sanse og føle det samme som dem, og beskrive dette så godt det lar seg gjøre.
Sigbjørn Mostue med ny krimhelt
Even Stubberud er et nytt bekjentskap fra din hånd. Hvordan skapte du ham?
– Disse litterære skikkelsene har det med å skape seg selv, så rart det enn høres ut … Men jeg ønsket meg i alle fall en kar med et rulleblad som skulle få leserens øyenbryn til å heve seg, og han måtte dessuten jobbe på et sted få eller ingen har hørt om.
Svaret ble noe som heter Felles Kontraterrorsenter (som finnes i virkeligheten), hvor Even er sjef for en liten, operativ og svært hemmelig gruppe. Hvordan Even skulle være som person hadde jeg ingen klare formeninger om før jeg møtte ham om bord på flyet. Han skulle vise seg å være en syk, plaget grinebiter. Even kommer seg imidlertid ved nærmere bekjentskap!
To fortellerperspektiver
Du har et friskt og spennende grep i Himmelen skal gråte blod med å fortelle fra to perspektiver: både fra Even og Elna Husøys synsvinkel. Hvem er Elna Husøy?
– Elna Husøy er sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste, og en av to som Even rapporterer til. Den andre er Marie Ulvestad, leder for PST.
Elna er smart og analytisk, elsker å gå lange turer på ski og har store planer for E-tjenesten. Når flyet hvor Even befinner seg om bord, blir kapret, faller det på Elna både å bistå regjeringen med å hjelpe til så godt man kan fra norsk side, samtidig som hun sammen med Marie Ulvestad forsøker å finne ut hvem som kan stå bak kapringen.
Jeg røper ikke for mye om jeg sier at en del av handlingen foregår i cockpiten på et passasjerfly. Hva slags research har du gjort for å få det realistisk?
– Jeg har bedrevet mye research til denne boka, og noe av det morsomste var nettopp rundt dette med flyving. Heldigvis har jeg en venn som er SAS-pilot, så jeg fikk være med opp i cockpit under en flytur og kunne spørre og grave av hjertens lyst. Jeg har dessuten stilt mange og til dels helt sprø spørsmål til kabinpersonale under diverse flyturer, så takk til alle dere som har bistått meg!
Afrika en del av bakteppet
Hvorfor la du en del av handlingen til den østlige delen av Afrika?
– Dette er en del av verden mange kun forbinder med sult og krig, terror og kaos. Etiopia har imidlertid Afrikas raskest voksende økonomi, og sitter dessuten på en uvurderlig ressurs for millioner av mennesker i mange land: vann!
Det er ikke få som har spådd at den neste storkonflikten i verden vil skje som følge av behov for nettopp vann, så her så jeg at jeg satt med nøkkelen til bakteppet for flykapringen.