Oslomarka er et eventyr av et naturområde og et fantastisk landskap å ferdes i. Dype skoger, blinkende vann, myke åser, vakre setervoller og koselige markastuer er bare noe av det du kan oppleve – rett utenfor hovedstaden. Et omfattende nett av skogsbilveier og trillestier gjør området lett tilgjengelig med sykkel.
Du kan komme deg inn til markas aller innerste i løpet av en dagstur, eller ta deg en hyggelig runde gjennom kulturlandskapet nær bebyggelsen. Sykkelturen kan gjerne kombineres med en avstikker til fots til et kulturminne eller et utsiktspunkt – eller du kan ta en rast på et vakkert sted. Kanskje ønsker du å la turen gå over flere dager? Da kan du sykle fra hytte til hytte, eller telte underveis.
Gjennom 55 turforslag håper vi å inspirere deg til å legge ut på mange flotte sykkelturer i boka Sykkelturer i Oslomarka. Fyldige beskrivelser, oversiktlige kart og en rekke bilder fra turene er supplert med spennende informasjon om steder du kommer til. GPS-koordinater gjør det lett å finne frem til stedet hvor turen starter. Ta gjerne boken med i sykkelvesken!
1. Lett og morsomt i Bærumsmarka
Bærumsmarka ligger mellom Lommedalen i vest og Sørkedalen i øst. I nord er området avgrenset av Fløytavassdraget og i sør av Griniveien. Området er dekket av skog, og består i stor grad av åser og topper, med Tjæregrashøgda som høyeste punkt (485 moh.). De største vannene er Bogstadvannet, Østernvann, Burudvann og Triungsvann.
Øverland er en viktig innfallsport til Bærumsmarka, og den benyttes av mange. Det er ikke uten grunn, for her er det kort vei inn til populære steder i denne delen av Marka. Turen fra Øverland er en koselig tur, som kan gjennomføres store deler av året, for traseen blir brøytet om vinteren. Mange gående benytter veien, spesielt barnefamilier, så det er lurt å dempe farten! På den eldste av Øverland-gårdene, er et kalksteinbrudd bevart, og restene av en kalkovn som har tilhørt gården. Øverland gård er beskrevet i et dokument som går så langt tilbake som år 1347!
2. Helt til topps i Lillomarka
Sykkelturen starter på Solemskogen. Hit går det buss, og stedet er mye brukt som innfallsport til Lillomarka fra vest. Turen går forbi Setertjern og videre østover i lett terreng – det er ikke de helt store fysiske utfordringene på denne første delen av turen. Men så skal vi oppover. Fra nordenden av Breisjøen tar vi fatt på Bispedalen som fører oss opp til Lilloseter, ca. 360 moh. Det er snakk om en stigning på vel 100 høydemeter på knapt 2 kilometer. Her er det mat og drikke å få kjøpt. Vi skal videre nordover og er klar for neste etappe – mot Sinober. Nå blir det en blanding av skogsbilvei, traktorvei og sti forbi Kjulstjern og Åbortjern, før vi kommer frem til Sinober.
Vi skal tilbake til start, men velger en annen vei enn den vi kom. Ferden går ned Svenskedalen, ca. 200 høydemeter på rundt 2,5 kilometer. Vi tar til høyre og kan nyte utsikten mot Nittedal mens vi sykler i retning Lillomarkkapellet.
Vel 1 kilometer etter krysset i bunnen av bakken tar vi til venstre, og snart er vi inne på trille stien forbi Skredderudtjern. Så bærer det videre på grusvei. Vi sykler nedover til Bjønndalen, der vi tar til høyre. Ferden fortsetter forbi Romstjern og videre langs vestsiden av Steinbruvann. Disse vannene er flotte badevann! Ved Krutthuset tar vi til høyre og kommer frem til Breisjøen, der vi igjen er på kjente trakter. Det gjenstår bare å fullføre etappen tilbake til Solemskogen.
3. På lette gir fra Hakadal
Vi skal inn i Nordmarka fra øst. Hakadal stasjon er utgangspunktet, og herfra går turen inn til Kikut. På veien kommer vi innom Bjørnholt, og vi får se den tradisjonsrike Greveveien. Opp lia – det er første utfordring. Det blir 3-4 kilometer med stigning før vi er oppe ved Elvann og Langvann.
Vi stopper ved Kikutstua, for nå skal vi ikke videre vestover. Her er det mat å få, og vi nyter panoramautsikten over Bjørnsjøen mens vi tar en pust i bakken. Når turen fortsetter, skal vi først et stykke tilbake – nærmere bestemt til Fortjern. Men herfra tar vi en annen vei enn den vi kom. Vi tråkker opp bakkene mot Rådalshøgda og sykler sørover til Bjørnholt.
LES OGSÅ: Har du prøvd en av disse turene i Oslomarka?
Det er på tide å vende nesen østover igjen. Vi sykler ned til Rottungen og Gåslungen før vi tar fatt på de lange bakkene oppover forbi den gamle Marka-plassen Liggeren. Vi kommer til Finntjern og er oppe i ca. 450 meters høyde før vi kan nyte lange, fine nedoverbakker til gården Lørenskog, like nord for Movann. Nå setter vi kursen nordover. Vi skal vi inn på Greveveien, som er den historiske ferdselsveien mellom Hammeren i Maridalen og Hakedals Verk. Den følger vi helt tilbake til Hakadal.
God lesning, og god tur!