Norske Monica Øien har bodd i California og praktisert pilates, yoga og meditasjon, og er aktuell med boken Lag ditt eget malakjede – Alt om symbolikken og hvordan du bruker din personlige mala.
Da Øien kom over malatrenden, skjønte hun raskt at hun ville adoptere den hjem til Norge.
Øiens kunnskap kommer fra to steder, Nepal og California, men hva er en mala, egentlig? Ifølge malalæreren hennes fra Nepal, står ordet «ma» for mor og «la» for ubetinget kjærlighet.
Dette trenger du for å lage din egen mala:
- Tråd – gjerne en blanding av nylon og silke. Ren nylon er sterkere
- Perler på 8 mm med et hull på 1–1,5 mm
- Guruperlen er litt større enn de andre perlene. Lek deg med ulike former, symboler eller dyr
- Dusken være mellom 10 og 15 cm lang, avhengig av hvor dominerende du synes dusken skal være
- Nål, saks og pinsett
– I tillegg til at det er et vakkert halskjede, er malaen et verktøy man bruker i meditasjon. Den har sin opprinnelse i hinduismen, men spredte seg senere til de store verdensreligionene, forklarer Monica Øien.
Et malakjede består av 108 perler
Når det er sagt, må man ikke ha en religiøs hensikt, malakjedet kan også kobles på andre aspekter som det filosofiske og psykologiske. Selv har Øien funnet ut at det skaper ro i sinnet i en travel hverdag, å telle seg gjennom de 108 perlene som et malakjede består av.
– Malakjedet hjelper meg å føle på en pause og litt egentid. Den kan benyttes hvor som helst, på trikken, på matten, sengekanten og mens du sitter og venter, sier hun.
Knytt deg til mindre stress
Både å lage sitt eget malakjede eller makramehåndverk er avslappende og meditativt. Selv om det kan være litt vanskelig å få til knutene som skal være mellom malaperlene sånn helt i starten, går det av seg selv etter hvert.
Det samme skjer mens du er opptatt med knutene til makrameprosjektet ditt. En av de virkelig store makramepersonlighetene på Instagram er Fanny Zedenius. Den svenske designeren står bak boken Makrame dekorative og kreative knuter, og Instagram-kontoen kontoen createaholic.
– Makrame er det mest meditative håndverket jeg har lært meg. Jeg kan si med hånden på hjertet at jeg aldri har vært så avstresset i hele mitt liv, forteller Fanny Zedenius.
Makrame-bonaza på Instagram
Forrige generasjon husker makrame fra 1970-årene. Makramerenessansen vi ser nå er derimot i en mer moderne variant. Du har helt sikkert lagt merke til at det har blitt utrolig populært innen interiørdesign.
– Plutselig er det makrame overalt! Med boken min vil jeg gi mine tips til alle dem som lærer seg makrame. Du lærer de grunnleggende kunnskapene og noen av de mer avanserte teknikkene, skriver Fanny Zedenius i forordet i Makrame – Dekorative og kreative knuter.