Hiv o’ hoi for en seilas det har vært! Alle små sjørøvere elsker kaptein Sabeltann og mannskapet hans, og derfor har det blitt over 30 utgivelser og snart svimlende 800 000 bøker med historier fra Abra Havn og Kjuttaviga. I år feirer dessuten pappa Sabeltann, Terje Formoe, 70 år.
Siste bok ut er Kaptein Sabeltann og Pinky på tokt med Den sorte dame, der Pinky får være med på sin aller første sjørøvertokt. Om bord på den fryktete skuta, Den Sorte Dame, oppdager Pinky at sjørøverlivet ikke er helt som han hadde forestilt seg. Som minstemann blir han oversett og ledd av. Og oppgavene han blir tildelt, er de aller kjedeligste og slett ikke en ekte sjørøver verdig. Men han er tålmodig og gir ikke opp. Og en dag gjør han noe som imponerer Kaptein Sabeltann, selveste kongen på havet …
Der alt begynte
Terje Formoe jobbet som markeds- og underholdningssjef i Kristiansand Dyrepark, og hadde lyst til å utvikle noe selv. Han tok utgangspunkt i den store scenen i dyreparken (Kjuttaviga) som var omgitt av vann. «Jeg ville lage noe som var eventyrlig og spennende. Veien til sjørøvere ble kort. Det aller første jeg gjorde var å lage en tegning av hovedkarakterene jeg skulle skrive om. Det var min måte å visualisere de første fantasiene. Mens jeg holdt på med tegningen, datt navnet «Sabeltann» ned i hodet mitt. Resten av tittelen på det første, lille naive stykket ga seg selv: «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga!».
Stykket hadde premiere i Kristiansand Dyrepark den 9. juli 1990, og ble en suksess med mange oppføringer. Siden da har over 1,4 millioner små og store sett forestillingene.
Mennene bak sjørøveren
Terje Formoe har utgitt en rekke plater for barn, først og fremst med musikken fra sjørøver-forestillingene, men også Livet er toppen fra 1983 som inneholdt den kjente Juliussangen. Han er mest kjent for rollefiguren Kaptein Sabeltann, en skikkelse som har blitt en stor kommersiell suksess. Arbeidet med Sabeltann gav ham Kardemommestipendiet i 1992, og det resulterte i Spellemannprisen 1994 i klassen «barneplater» for albumet Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga. Han ble nominert til Spellemannprisen 2014 for albumet Den blå planeten.
Egil Nyhus er er avistegner, illustratør og barnebokforfatter. Han har en stor produksjon av humoristiske tegninger til bøker, blader og brosjyrer bak seg. Fra 1987 har han vært fast tegner i Romerikes Blad. Han har i tillegg tegnet til tidsskrifter og til barnebøker, først om fremst om Sesam Stasjon og Kaptein Sabeltann. Han har også skrevet egne bildebøker.
Han fikk Teskjekjerringprisen i 2013, sammen med broren Svein Nyhus, «for sitt virke som tegnere og forfattere både i bokform og på veien med forestillinger for barn gjennom mange år»
Barnebøkene
Cappelen Damm utgav den første boka i 2001, Kaptein Sabeltann og heksegryta, som var en myldrebok. Året etter kom den første billedboka, Pinky blir en av Kaptein Sabeltanns menn.
Siden den gang har Cappelen Damm utgitt mer enn 25 titler, blant dem Kaptein Sabeltann og Pinky på skattejakt i Kjuttaviga, Kaptein Sabeltann og Pinky – på tokt med Den Sorte Dame og Pinky og Sunniva i Kaptein Sabeltanns verden og Kaptein Sabeltann og Pinky på den forheksede øya.De forteller historien om Pinky. I tillegg finnes flere bøker med små historier om ulike sider ved sjørøverlivet, bøker som bygger på TV-seriene, puslespill-bøker og aktivitetsbøker. De fleste bøkene er illustrert av Egil Nyhus, unntatt bøkene som er basert på TV-serien, de er illustrert av Asbjørn Tønnesen.