De lever av å skrive bøkene vi elsker, men hvilke bøker elsker forfatterne selv? I denne spalten ber vi kjente forfattere dele sine siste, store leseropplevelser, bøkene de aldri glemmer – og hvordan de får tid til å lese i det hele tatt i smarttelefonens tid. Amalie Kasin Lerstang debuterte i 2014 med romanen Europa, som vant Tarjei Vesaas’ debutantpris. Her deler hun sine siste, store leseropplevelser og kjærligheten til Roald Dahl.
Noe helt annet
– Hva er det beste du har lest i det siste?
– Bergverket av Ingvild Schade. Selv om hun er en venn, føler jeg meg ikke inhabil når jeg sier at alle bør lese litteraturen hennes. Det er noe helt annet, forfriskende, vakkert, merkelig og morsomt. Å lese Schade føles som en full hjerne-rens.
– Hvilken sjanger leser du mest?
– Jeg leser både romaner, poesi, sakprosa… Flere av bøkene jeg har funnet mest interessante de siste åra, har ofte beveget seg mellom sjangre, blandet eller utfordret.
Roald Dahl avgjørende for lesegleden
– Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?
– Det er jo selvfølgelig flere, men for eksempel Opptegnelser fra et kjellerdyp eller Brødrene Karamasov av Dostojevskij og Orlando av Virginia Woolf. Men det avgjørende for lesegleden min var barnebøkene til Roald Dahl.
– Hvordan får du tid til lesing i en travel, teknologisk hverdag?
– Ofte går lesing på bekostning av annet arbeid, når jeg egentlig vil tenke på lesinga som et arbeid. Så jeg prøver å fjerne dårlig samvittighet for å lese i den såkalte arbeidstida, men jeg er ikke helt i mål på den fronten enda. Når det gjelder det teknologiske, som i distraksjoner som Facebook osv, så synes jeg egentlig jeg takler den balansen helt ok. Det er ikke Facebook som hindrer meg i å få lest så mye som jeg vil, men at jeg sitter mye på dataen og jobber, og at jeg liker å se serier på kvelden.
Amalie Kasin Lerstangs bokliste
– Kan du gi oss din tipsliste over fem bøker man burde lese?
– Det blir en liste over de jeg husker akkurat nå, det er alltid flere! Men disse kan man trygt gå til:
Virginia Woolf – Orlando
Anne Carson – Autobiography of Red
Inger Christensen – Hemmelighedstilstanden
Virginia Woolfs dagbøker
Vigdis Hjorth – Leve posthornet! (og Hjulskift, Tredje person entall, Om bare, Hva er det med mor?, Et norsk hus og Tredve dager i Sandefjord)