Kantarell er en av de fineste råvarene vi har, og nå bugner skogen av gyllen sopp. Trine Sandbergs kantarellsuppe er både enkel å lage, og får frem den nydelige kantarellsmaken. Oppskriften er hentet fra boka Trine inviterer, som samler fristende menyer til både hverdag og fest. I høst kommer Trines hverdagsmat, der Trine gjør det hun kan best: God og enkel hverdagsmat.
Kantarellsuppe med smørstekte kantareller
Oppskriften gir 6 forrettporsjoner og tar ca 35 minutter.
KANTARELLSUPPE
• 350 g kantareller, grovt hakket
• 2 sjalottløk, finhakket
• 1 dl hvitvin eller eplejuice
• 9 dl kylling- eller grønnsakskraft
• 2 dl kremfløte
• salt og pepper
• ca. 1/2 sitron, saften
SMØRSTEKTE KANTARELLER
• 150 g kantareller, delt i 2 eller 4
• 2 ss smør
• salt og pepper
• gressløk, finhakket
Slik gjør du
Børst kantarellene rene, og skjær bort litt av stilken. Legg til side de fineste kantarellene, de skal benyttes til garnityr.
Stek kantareller og sjalottløk på middels varme i litt nøytral olje i et par minutter. Tilsett hvitvin/eplejuice og la det koke nesten inn. Tilsett deretter kraften, og la det småkoke i ca. 20 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser/blender og tilsett fløten underveis. Varm opp suppen igjen og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.
Finn frem de fineste kantarellene og del dem i to eller fire biter, alt etter hvor store de er. Stek kantarellene i litt nøytral olje et par minutter, og tilsett smøret helt mot slutten. Smak til med salt og pepper, og avslutt med finhakket gressløk.
Hell suppen i varme suppetallerkener og fordel de smørstekte kantarellene oppå. Drypp gjerne noen dråper av din beste olivenolje over, og server umiddelbart.
Selve suppen kan lages dagen før og varmes opp, men de smørstekte kantarellene bør tilberedes rett før servering. Varier gjerne ved å tilsette litt sprøstekt bacon sammen med kantarellene.