TRØBBEL
Mange amerikanere leter etter trøbbel, men har ikke helt visst hvor de skulle gå for å finne det. Elvis Presley lagde i sin tid en sang om nettopp dette. Nå er svaret klart: Donald Trumps valgmøter.
FLYKTNINGPOLITIKK
Hvis jeg har forstått dette riktig, skal Tyrkia sende Europa flyktninger som virkelig trenger hjelp. Til gjengjeld betaler Europa Tyrkia for å ta tilbake flyktninger som egentlig ikke trenger hjelp. Ser ut som om Europa har lurt seg selv. Det må da være mest regningssvarende å tilby hjelp til de som ikke trenger det.
Og alle som nå kommer med båt fra Tyrkia til Hellas, skal returneres til Tyrkia uansett. Hvis jeg var Tyrkia, ville jeg gått i meg selv og spurt hvorfor ingen vil bli der.
Muffens
120 sider tegneserier, mest i farger. Seks fortellinger plassert i en rammefortelling som er lagt til en verden der fiksjon er forbudt. Den illegale serietegnerens liv gjenspeiler seg i historiene han lager. Inspirert av Vonnegut, Richter Frich, Lovecraft, Ballard, Orwell og Arnold Schwarzenegger.
Finland Vinossa
UNDERGRUNNEN INNTAR INSTITUSJONENE
Forrige uke holdt jeg det tredje av fem foredrag på Nasjonalbiblioteket, denne gang om Gateavisa og den norske tegneserieundergrunnen på 1970-tallet. Rikt illustrert. Denne gangen var salen full av grå bustesveis og grå hestehaler, det så ut som om de fleste som har vært innom Gateavisa-redaksjonen hadde funnet veien. Antydning til søtlig lukt i lokalet. Gateavisa fins for øvrig fortsatt, noe mer sporadisk enn før.
KRIMKONSERT
Denne uka på Kulturkirken Jakob: Krimkonserten Stemmen fra oven.
Sang: Nordic Voices.
Musikk: Gisle Kverndokk.
Regi: Ivar Tindberg.
Tekst, sangtekster, opplesing: Meg.
Her blir det stemmebruk utenom det vanlige. Da snakker jeg mest om Nordic Voices.
Billetter: her.
*
LEST:
Breen, Jordahl: Den store rumpefeiden og andre glimt fra medias bakside
Om norske mediers besettelse av kvinner og deres kropper. En bok som får selv oss som er noenlunde oppmerksomme på dette, til å si oi. Med tegneserier. Artig og fort lest. Gaven til en trettenåring du kjenner.
Hewitt: Bowie album for album
Svær og påkosta trykksak. Merker at jeg har lest sånt som dette så mange ganger at det begynner å sitte. Men bildene, da. Likevel en bok som har sin egenverdi i at den føyser deg til platehylla igjen. Eller strømmetjenesten. Og at den forteller at Bowie lagde svær musikk også etter Let’s Dance.
SETT:
Olympus has fallen (tv)
Nord-koreanske terrorister inntar Det hvite hus, Gerard Butler redder verden med knivstikking. Oppfølgeren London has fallen går på kino nå. Ifølge BBC-s filmkritiker Mark Kermode hadde den siste traileren for den slagordet «Things are about to get stabby». Angivelig morsommere enn noe i filmen. Det morsomste med forgjengeren er den hemningsløse hyllesten til amerikanske verdier.
Brooklyn (kino)
Varmt, skikkelig og Oscar-nominert om å forlate den irske bygda, reise til New York, bli voksen og uavhengig. Følsomt-flott av Saoirse Ronan i hovedrollen.
Crimson Peak (get)
Den skrekkfilmen jeg har sett som ligner mest på The Haunted House i Disneyland. Men bedre enn Eddie Murphy-filmen som bygger på attraksjonen og heter The Haunted House. Bortsett fra scenen med de syngende bystene.
To på rømmen (tv)
John Lasseter-produsert for Disney. Akkurat det man venter seg, kvikt og postmoderne med Broadwayske sanginnslag. Inneholder den typiske Disney-mimikken: Bite seg i leppa og dra seg over bakhodet = Tvil. Hesten er genuint morsom. Men apropos kvinners kropp: Når skal Disney lage en animert film hvor den kvinnelig hovedrollen har midje større enn halsen?