Sommerferien er nok den beste lesetiden på året for mange; tid til timesvis med uavbrutt lesing. Er du blant dem som pløyde roman etter roman i sommer, kjente hvor godt det gjorde og sverget på at du skulle fortsette på samme måte når ferien var over? For så å gi tapt for hverdagens trøtte kvelder og hengi deg til Netflix og scrolling? Fortvil ikke.
Gjennom hele sommeren har vi spurt forfattere hvordan de får tid til lesing i en travel hverdag. Selv om forfattere er blant de få heldige av oss som faktisk kan lese med god samvittighet i arbeidstiden, har de noen gode råd å komme med til oss som må skvise det inn på fritiden.
Les mer med pocket i veska
Else Kåss Furuseth har ifølge eget utsagn et så stort scrolleproblem at det går ut over mer enn lesinga.
– Jeg scroller dessverre sånn at jeg er mindre tilstede i livet generelt, sovner med mobben i hånda og alltid starter hver mail med unnskyld. Nå har jeg begynt å alltid ha en pocket i veska, jeg sier det ikke for å skryte – det er ikke et genialt tips, men elsker ikke folk vesketips? Jeg får alltid høre: ”DU MÅ HA NØTTER I VESKA”. Heller den nye Elling-boka enn en pose med paranøtter.
Debutant Petter Brevik har enkle knep for å la være å sjekke telefonen når han leser.
– Jeg skrur av både varslinger og lyd på mobilen når jeg leser, men har nok vent meg til å sjekke den med jevne mellomrom.
Lister og lesepress
Hvis du trenger mer motivasjon kan du gjøre som debutant Kjersti Halvorsen og skrive ned alle bøkene du har lest ferdig, for å få oversikt og en slags følelse av å ha fullført noe.
– Jeg låner de fleste bøkene jeg leser på biblioteket, og da får jeg jo et slags press på å få lest ferdig før de må leveres tilbake. Hvis ei bok virkelig fenger, har jeg den med i sekken og leser i den på toget og sånn. Hvis jeg glemmer boka hjemme, tenker jeg ofte: jeg må forte meg hjem så jeg kan lese i den boka. Da vet jeg at den virkelig er bra. Man må sette av tid til å lese, men de beste bøkene krever plassen sin uten at man tenker over det, sier Halvorsen.
Å lese er litt som å trene, skal vi tro Sigbjørn Mostue.
– Du vet at du føler deg så mye bedre etter ei treningsøkt enn etter nok en sedat kveld i sofaen. Likevel krever det litt disiplin å overvinne dørstokkmila. I dag må man kanskje lete fram litt av den samme disiplinen når det gjelder lesing.
Dropp smarttelefonen
Da vi spurte Ingvar Ambjørnsen hvordan han får tid til å lese var svaret klart.
– Spørsmålet er feil stilt. For det første er min hverdag meget sjelden travel, det har jeg selv sørget for. Jeg har tid til å lese fordi jeg vil ha tid til å lese.
Likefullt har han råd.
– Jeg har valgt å ikke ha smarttelefon, hvilket i praksis betyr at jeg må sette meg ned og aktivt logge meg inn på nett når jeg vil dit. Og det er selvfølgelig ganske ofte. De lange leseøktene har fått seg en trøkk. Men det er ikke verre enn at man med en viss viljestyrke kan rydde opp i det.
Liv Mossige lever også en lykkelig, smarttelefonfri pendlertilværelse med en times reising hver dag.
– Valget står mellom å sitte på mobilen eller å lese en bok. Jeg er en av de som fremdeles bruker dum-telefon, så valget er jo egentlig utrolig enkelt.
Prioriter riktig
Synes du å kvitte seg med smarttelefonen blir litt vel radikalt, er Sophie Elise Isachsen tydelig på hva som kreves.
– Prioritering! Jeg leser istedenfor å se på serier, for eksempel. Har som regel med meg en bok og drar den opp om jeg venter, eller vanligvis ville ha scrollet.
For egentlig er det veldig enkelt, minner Erlend Loe oss om.
– Man tar seg tid til viktige ting. Det er ikke verre enn det.