Bokhøsten ser ut til å bli usedvanlig god. Den kriminteresserte har mye å glede seg til med krimlanseringer i verdensklasse av bl.a. Dan Brown, John le Carré, Jens Lapidus, Torkil Damhaug og Hans Olav Lahlum.
Bokhøsten er i full gang. Hver uke blir det nå lansert flotte bøker i alle sjangere. Mange av forfatterne i den norske krimeliten kommer med nye krimromaner denne høsten. Jørn Lier Horst lanserte for eksempel sin Katharina-koden i forrige uke, og Tom Egeland venter til 20. september med å slippe sin Lasaruseffekten. Samtidig er det flere store krimlanseringer i verdensklasse i høst, så det er mye å glede seg til.
Her er fem høydepunkter i krim-bokhøsten.
VERDENSLANSERING I NORGE
Dan Brown: Opprinnelse. Oversatt av Kjell Jørgen Holbye.
Det er solgt mer enn 200 millioner eksemplarer av Dan Browns bøker rundt om i verden, og bøkene hans har blitt oversatt til 56 språk. Da Vinci-koden, Engler & demoner, Inferno og Det tapte symbol har alle toppet internasjonale bestselgerlister i månedsvis. Nå kan alle Brown-fans glede seg over en ny Robert Langdon-roman. 3. oktober er det duket for verdenslansering for Dan Browns Opprinnelse.
I Opprinnelse møter vi igjen Robert Langdon, professoren i symbologi og religiøs ikonologi ved Harvard. Han ankommer det hypermoderne Guggenheim-museet i Bilbao. Langdon og museumsdirektøren Vidal må navigere gjennom skjult historie, ekstrem religion, moderne kunst og gåtefulle symboler.
REGJERENDE NORGESMESTER MED NY PSYKOLOGISK THRILLER
Torkil Damhaug: Glasshjerte. r.
I mars fikk Torkil Damhaug Rivertonprisen for beste norske krimroman i 2016. Det er bare fem år siden han fikk prisen første gang. Nå er altså den regjerende norgesmesteren allerede klar med en ny krimroman. Damhaug er selv psykiater og skriver psykologiske thrillere som få eller ingen andre.
I Glasshjerte møter vi brødrene Robin og Mikkel. Robin blir vitne til det grusomme som skjer med kusinen deres, Amina. Han kan ikke hjelpe henne, og heller ikke hente hjelp. Robin er ute av stand til å uttrykke hva han har sett. Mens Mikkel vet noe han ikke vil fortelle. Ikke til noen.
Torkil Damhaug skriver grensesprengende krim, og også denne romanen er noe langt mer enn en vanlig krimroman. Den handler også om hvor langt et menneske våger å gå for å holde fast ved kjærligheten. Glasshjerte er en fortelling om å kjenne igjen ondskapen når du møter den. Og om å streve med å forstå hvem du selv er.
STERKT OG RYSTENDE HEVNDRAMA FRA LAHLUM
Hans Olav Lahlum: De fems tegn. I salg
Dette blir litt av en høst for Hans Olav Lahlum. Han er førstekandidat for SV til Stortingsvalget i Oppland og hevder selv at det er 40 prosent sjanse for at han havner på tinget med et utjevningsmandag. Samtidig har han akkurat lansert sin nye krimroman. Med De fems tegn har Hans Olav Lahlum forlatt sine sedvanlige klassiske kriminalmysterier og skrevet en mørk psykologisk spenningsroman.
Minnene fra krigen driver en ensom gammel mann ut på et brutalt hevntokt gjennom fire europeiske land. Han har akkurat mistet sitt eneste barnebarn som var siste gjenlevende familiemedlem. Sorgen tar ham tilbake til et mørkt og lenge avlåst rom i hukommelsen. Den farlige historien om hvorfor han mistet sin kone og hvorfor han nå er uten barn og barnebarn, kryper ut derfra.
Tankene vender tilbake til hendelser fra de siste krigsmånedene, og han undrer på hva som skjedde videre med de fem unge menneskene som den gang ødela hans liv. Ønsket om å vite blir til et ønske om rettferdighet, og leder ham nå 60 år senere ut på et hevntokt gjennom fire europeiske land. Jakten på de gjenlevende fiendene blir til et kappløp med tiden dels fordi hans eget hjerte er i ferd med å svikte, og dels fordi politiet anført av en ung dansk politikvinne med litt for god hukommelse gradvis kommer på sporet av ham.
DEN KALDE KRIGEN OG GEORGE SMILEY
John le Carré: Spionenes arv. Oversatt av Heidi Grinde.
Den britiske forfatteren Robert Harris skrev en gang om John le Carré: «Han er en av forfatterne som kommer til å bli lest et århundre fra nå.». John le Carré er regnet som spionromanens ubestridte mester. 25 år etter siste roman med den legendariske George Smiley, har den kalde krigen vendt tilbake. Hva er da mer naturlig at 86 år gamle le Carré har funnet tilbake til sitt beste stoff og har skrevet en ny Smiley-roman.
George Smiley er med, men det er Peter Guillam, trofast kollega og elev av George Smiley, som har hovedrollen i Spionens arv. Guillam er bosatt på en gård i Bretagne da et brev fra den britiske etterretningstjenesten, hans tidligere arbeidsgiver, innkaller ham til London. En gammel etterretningsoperasjon skal granskes, etter kriterier definert av en generasjon som ikke har noe minne om den kalde krigen. For å komme til bunns i dette må Guillam vende tilbake til den kalde krigens aller kjøligste dager og underveis treffer vi en rekke uforglemmelige karakterer, gamle så vel som nye.
Spionenes arv er et engasjert oppgjør med den kalde krigens dobbeltmoral. Den har verdenslansering den 15. september.
KEPLERS ARGESTE KONKURRENT: JENS LAPIDUS
Jens Lapidus: Top dogg. Oversatt av Inge Ulrik Andersen.
Jens Lapidus slåss om den svenske krimtronen med Lars Kepler. Lapidus’ yrkeserfaring som forsvarsadvokat har gitt ham innsikt i en verden folk flest vet lite om. Kritikere har karakterisert ham som «en svensk James Ellroy», en sannhetssøkende forfatter som skriver om livet på gata og viser underverdenen i det svenske samfunnet akkurat som den er.
Top dogg er den tredje bok om Emilie og Teddy. De foregående bøkene, Vip-rommet og Sthlm delete har fått svært gode kritikker av norske anmeldere.
Et hemmelig nettverk i Stockholm har i flere tiår utnyttet unge jenter. Enhver som kommer på sporet av nettverket gjør det med livet som innsats. I den tredje boken om Teddy og Emelie, begynner løkken å strammes. Politiet har etablert et eget team for å finne ut hvem som står bak nettverket, men de sliter med å lykkes. Samtidig er den noen som med alle midler forsøker å ramme Teddy og Emelie.
LES OGSÅ: Hans Olav Lahlum: Så helst at de ikke tok livet av Quisling
Liv av Mikaela Bley tar pusten fra deg