En forfatter med usedvanlig god bakgrunn for å skrive spionromaner
Bjørnen er en elegant spionromanen om den kalde krigen. Det hender at man tenker at krimforfattere ikke har den nødvendige innsikt i det de skriver om. Så er ikke tilfelle med Sveen. Han er nemlig tidligere seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet og har dermed stor innsikt i det paranoide spillet han skriver om.
«En oppslukende spionthriller med overbevisende miljøskildringer»
Cathrine Krøger er svært begeistret for Bjørnen i dagens Dagbladet. Hun skriver: «Arne Treholt-saken lurer i bakgrunnen i Gard Sveens veldreide krim. (…) Dette blir etter hvert en oppslukende spionthriller med overbevisende miljøskildringer og spenstige psykologiske portretter. (…) Avslutningen er like proff og veldreid som resten av denne krimmen.»
6 i VG
VGvar først ut med anmeldelse av Bjørnen forrige fredag. Sindre Hovdenakk var fra seg av begeistring. Han ga den terningkast 6 og sparte ikke på superlativene. Han skrev bl.a.:
«Sterke saker fra Gard Sveen: Dette er et skikkelig bjørnedask av en krimroman! Gard Sveen er allerede solid plassert blant våre beste krimforfattere. Med Bjørnen tar han steget opp i det absolutte toppsjiktet! (…)
I en tid der etterspørselen etter «true crime»-historier er rekordhøy, sier det seg selv at Treholt-saken, med all dens storpolitiske dramatikk og tidstypiske persongalleri, kan inspirere en krimforfatter.
Gard Sveen har skrevet en høk over høk-historie som ikke ville gjort skam på sjangerens gamle mestre John le Carré eller Ken Follett. Samtidig er Bjørnen en bok som bare kunne vært skrevet i Norge. Om Norge. Sommerens spenning er i boks!»
Sommerens store spenningsroman
Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent.
Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven. Tommy blir kontaktet av den mangeårige nestlederen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jan Amundsen, som arresterte Arve Storholt.
Amundsen tror at den døde kvinnen er Christel Heinze, en ung østtysk kvinne som hoppet av i Norge i 1973, og forsvant sporløst rett før jul i 1982. Christel Heinze hadde angivelig et forhold til en gift mann som het – eller kalte seg – Bjørn da hun studerte ved universitetet i Oslo. Hennes beste venn i Norge var Arvid Storholt. Var den unge østtyske kvinnen edderkoppen i et sovjetisk spionnettverk i Norge og ble drept – eller lever hun kanskje fortsatt?
Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.
Når du leser Bjørnen, forstår du at Norge nok har hatt større og farligere spioner enn Treholt. Kanskje opererer en som Bjørnen der ute fortsatt?