Krimtips til sommerferien 2018

KrimbøkerKrimtips til sommerferien 2018
Estimert lesetid 9min

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Og hva er bedre enn en god og spennende krimroman nå i sommerferien? Derfor har jeg her laget et utvalg av sommerens 10 beste krimromaner. Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje skyldes det også at vi er Norges ledende krimforlag). Leser du en av disse bøkene, er du garantert en spennende sommer!

SOMMERENS STORE SPIONROMAN INSPIRERT AV TREHOLT-SAKEN


Gard Sveen: Bjørnen

Gard Sveen fikk Rivertonprisen og Glassnøkkelen (Nordens beste krimroman) for sin debutkrim. Nå er han ute med en spionroman som mange mener er enda bedre. Den har bl.a. fått terningkast 6 i VG og 5 i Dagbladet.

Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent. Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven. Tommy Bergman blir kontaktet av den mangeårige nestlederen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jan Amundsen, som arresterte Arve Storholt.

Dette fører til en  labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre Bergman til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.

ÅRETS STORE GJENNOMBRUDD


C.J. Tudor: Krittmannen. Oversatt av Guro Dimmen.

Krittmannen er årets store krimsensasjon i bokverdenen. Den var solgt til 39 land før den kom ut i januar – i Norge og England samtidig.  Krittmannen er C.J. Tudors krimdebut. Det er bare å legge merke til navnet, for fra henne vil det komme flere gode krimromaner.

I begynnelsen av Krittmannen møter vi 12 år gamle Eddie. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente …

Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over.

DOBBELT RIVERTONPRISVINNER MED NY FLOTT KRIM


Kjell Ola Dahl: Søsteren

Kjell Ola Dahl er i et eksklusivt selskap med for eksempel Gunnar Staalesen, Karin Fossum og Torkil Damhaug. De har alle fått Rivertonprisen for beste norske krimroman to ganger. Selv om Dahl for noen år siden var skeptisk til å skrive flere krimromaner, har han Greer Hendricks og Sarah Pekkanen heldigvis fortsatt. Søsteren er tittelen på sommerens nye krim fra Dahl.

I Søsteren møter vi igjen en gammel kjenning fra Dahls tidligere bøker: Frank Frølich. Han har sagt opp sin stilling i politiet og begynt som privatetterforsker. Etter et oppdrag i Østfold, over en kaffekopp, møter han Matilde, som snart tar plassen som kvinnen i hans liv. Matilde har en venninne som jobber på et asylmottak, og som trenger hjelp til å finne storesøsteren til en irakisk jente som bor på mottaket. Frank tar motvillig på seg oppdraget og begynner straks søket for å få saken unna. Like etter dukker forfatteren Fredrik Andersen opp på kontoret hans og ber ham innstendig om å avslutte letingen, men uten å si hvorfor. Morgenen etter blir forfatteren funnet drept i hjemmet sitt på Nordstrand i Oslo.

Jakten går etter hvert i to retninger: Hvem er den mystiske søsteren til jenta? Og hvorfor ble Fredrik Andersen drept? Imens motarbeider skjulte krefter Frank Frølichs arbeid. Og politiet viker unna.

«EN DJEVELSK SMART KATT-OG-MUS-THRILLER»


Greer Hendricks & Sarah Pekkanen: Kvinnen i midten. Oversatt av Ulrik Farestad.

Greer Hendricks og Sarah Pekkanen er et nytt stjernepar i krimsjangeren. Kvinnen i midten har fått strålende anmeldelser i USA i vår. New York Times beskrev den som «En djevelsk smart katt-og-mus-thriller», mens Wall Street Journal bl.a. skrev at den var «en av bøkene du må lese i år.»

Som tittelen mer enn antyder er dette et uvanlig trekantdrama der ting absolutt ikke er slik de fremstår med en gang. Vanessa er nylig forlatt av ektemannen Richard, til fordel for en yngre kvinne. Richard er nå forlovet med Nellie, og Vanessa er sjalu og besatt av den nye kvinnen. Og av tanken på for enhver pris å forhindre ekteskap mellom dem. I hvert fall virker det sånn. Når du begynner å lese denne boken – den sjalu ekskonas historie om mannen og hans nye kvinne – så kommer du til å tro at du skjønner opplegget. Men så er det ting kanskje annerledes … veldig annerledes.

DEN NYE BRITISKE KRIMDRONNINGEN


Clare Mackintosh: La meg væreOversatt av Ulrik Farestad.

Clare Mackintosh har hatt enorm suksess med sine to første krimromaner: Jeg lar deg gå og Jeg ser deg. Nå er den nye dronningen av psykologisk thrillere tilbake. La meg være ble lansert samtidig i England og Norge, og her skjedde det på Krimfestivalen i mars.

For et år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge …

NESBØS NYSKRIVING AV SHAKESPEARE


Jo Nesbø: Macbeth

Jo Nesbø er ikke skuddredd. I stedet for å utgi en ny Harry Hole har han i år valgt å skrive en ny utgave av William Shakespeares Macbeth. Både Dagbladet og VG ga den terningkast 5. 

Handlingen i Macbeth foregår i den fiktive byen Capitol en gang på 70-tallet. Jo Nesbø fortalte i går på lanseringen at byen er inspirert av flere byer: Bergen, Newcastle og Glasgow. Den korrupte politimesteren som har styrt denne industribyen ned i en hengemyr av korrupsjon, kriminalitet og kaos, er endelig død. Med dette er folkets håp tent, og maktkampen i gang. Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, har begge markert seg i kampen mot byens to rivaliserende narkotikabander. Nå slåss de om samme høyere stilling i politiet. Imens legger Lady, byens mektige kasinoeier, ambisiøse og morderiske planer for seg og elskeren sin, Macbeth.

SVENSKENES SVAR PÅ JO NESBØ


Arne Dahl: Innland. Oversatt av Einar Blomgren

Utmarker ble en av fjorårets mest kritikerroste krimromaner, bl.a. kalte Sydvenskan den «tidenes beste svenske krimroman». I vinter var Arne Dahl tilbake med den knallsterke oppfølgeren. Innland er en besettende reise inn mot mørkets iskalde hjerte.

Idet den tidligere politimannen Sam Berger slår opp øynene, har han ingen anelse om hvor han befinner seg. Alt rundt ham er hvitt. Men da Molly Blom dukker opp ved hans side, husker han at de to er på flukt fra en rettferdighet som sluttet å være rettferdig. Sam og Molly får et uventet oppdrag. De må stoppe en utilregnelig morder. De oppdager snart at saken har mange likheter med en ubehagelig sak fra Sams fortid.

DEN NY COBEN ELLER HITCHCOCK


Peter Swanson: Hennes største frykt. Oversatt av Kari Engen.

Peter Swanson er en av kritikernes favoritter. Ingvar Ambjørnsen ga hans første bok på norsk, De som fortjener detterningkast 6 i VG da den kom ut i 2016. Flere kritikere har sammenlignet Swanson med Harlan Coben og Alfred Hitchcock. Også Hennes største frykt er en psykologisk thriller som kryper under huden på deg, om en ung kvinne fanget i en spiral av svik, manipulering og mord.

Å bytte leilighet med Boston-fetteren, Corbin Dell, virker som en god idé for Kate. Et miljøskifte kan kanskje jage bort marerittene som har hjemsøkt henne den siste tiden. Da hun kommer til Boston, oppdager hun at kvinnen i leiligheten ved siden av har blitt brutalt drept. Politiet mistenker at fetteren er morderen. Langt hjemmefra og følelsesmessig ustabil, hvem kan egentlig Kate stole på?



SYKEHUSSKREKK


Sofie Sarenbrant: Avdeling 73

Sofie Sarenbrant er en av de krimforfatterne som selger mest i Sverige. I fjor utga hun Visning på norsk som var Sveriges mestselgende krim i 2015. Avdeling 73 er hennes andre bok på norsk.



Politietterforsker Emma Sköld våkner opp på intensivavdelingen etter fem måneder i koma. Det siste hun husker, er at hun leverte sin fire uker gamle datter og dro til stallen for å ri. I Emmas fravær har samboerens tidligere kjæreste tatt på seg rollen som reservemamma. En rolle hun ser ut til å trives litt for godt i. Når Emma febrilsk forsker å tvinge fram minnene fra rideulykken, blir hun mer og mer sikker på at hun var offer for en forbrytelse. Men hvem ville skade henne? På intensivavdelingen er hun i alle fall trygg. Men da Emma flyttes til avdeling 73, kan hvem som helst nærme seg …

ENESTÅENDE PSYKOLOGISK SPENNING


Fiona Barton: Barnet. Oversatt av Carina Westberg.

Fiona Barton fikk et stort internasjonalt gjennombrudd med Enken. Her hjemme fikk den også strålende kritikker og godt salg da den kom ut sommeren 2016.

Da et gammelt hus rives i et boligområde i London oppdager en av bygningsarbeiderne et barne-skjelett, begravet mange år tidligere. Funnet nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien.