Bokhøsten er i full gang, og den er fylt av gode krimromaner. Skal du ha høstferie, eller trenger du bare gode krimtips, har vi samlet åtte av høydepunktene her.
Les også: Fem gode krimpocket-tips.
ETTERLENGTET FRA KEPLER
Lazarus av Lars Kepler LANSERING 25. OKTOBER
Det er en begivenhet hver gang det kommer en ny krim fra forfatterparet bak pseudonymet Lars Kepler. Også i år – og denne gangen har vi enda større grunn til å glede oss: handlingen begynner nemlig i vår egen hovedstad.
En død mann blir funnet i en leilighet på Tveita i Oslo. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock.
Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.
NORGES KRIMDRONNING ER TILBAKE
Formørkelsen av Karin Fossum
Formørkelsen er et farlig ekteskapsdrama og en mesterlig kriminalroman. Den har høstet strålende kritikker siden den kom ut i august, blant annet sekser i Stavanger Aftenblad og en drøss med femmere i blant andre Dagbladet, Drammens Tidende og Tønsbergs Blad.
Ekteparet Sylvi og Miele sjekker inn på hotell med sin femten måneder gamle sønn Elias. Den lille gutten leker på teppet i lobbyen, og resepsjonisten Sun-Lee tar bilde av ham med mobilen. Tidlig neste morgen skjer det forferdelige: Gutten styrter i døden fra hotellrommets balkong i sjuende etasje.
Både Sylvi og Miele utpekes som mistenkte, og Konrad Sejer settes på saken. Parets forklaringer spriker. Det som var et ekteskap, er blitt et destruktivt og spent spill mellom to desperate voksne. I mangel på bevis blir begge foreldrene frikjent, men Sejer slipper ikke saken. Tankene hans er hos det uskyldige barnet, og denne gangen vet han at det er uhyre viktig å finne sannheten.
Anmeldersitater:
«Karin Fossum skriver som ingen andre.» Terningkast 6, Tarald Aano, Stavanger Aftenblad
«Karin Fossum viser seg nok engang som en strålende forfatter, med en sterk evne til å forsøke å forstå hva livet er. Og døden.» Terningkast 5, Fredrik Wandrup, Dagbladet
FRA FORFATTEREN AV STØRST AV ALT
Utover enhver rimelig tvil av Malin Persson Giolito
Med Størst av alt ble Malin Persson Giolito brått Sveriges nye krimdronning. Nå er hun tilbake med et rettsalsdrama uten sidestykke.
For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.
Anmeldersitater:
«Jeg ser frem til flere bøker fra advokaten Malin Persson Giolito. Hun viser at det er mulig å skrive gode romaner som peker på svakheter i rettssystemet.»
LitteraturMagazinet
«Malin Persson Giolito har en unik måte å fortelle historien sin på.»
Lotta Olsson, Dagens Nyheter
LAHLUM PÅ SITT BESTE
Isbjørngåten av Hans Olav Lahlum
Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon når K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig at guttens far er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet «Isbjørnen».
Samtidig støter K2 da på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.
Isbjørngåten er et nervepirrende og storslått krimdrama og samtidig en tankevekkende familiehistorie.
Anmeldersitater:
«Lahlum overgår seg selv i en drivende spennende fortelling som streker seg over flere tiår!» Terningkast 6, Sven Gjeruldsen, Tvedestrandposten
Ønsker du flere boktips, meld deg på nyhetsbrev her!
KLASSISK KRIM PÅ EN NY MÅTE
Den gåtefulle Oberon Qvist av Knut Nærum
Oberon Qvist løser sakene, forfatteren Kjell Nilsen fører dem i pennen. Slik har det vært frem til nå. Denne gangen står mer på spill.
Den ene datteren hadde motiv, den andre hadde anledning. En mann åpner en gammel bok og faller død om. Ett år etter at soldaten ble drept, står han i hagen og stirrer mot huset hvor han bodde.
Dette er noen av sakene som Qvist har løst. Men Nilsen har gått i dekning på en sørlandsøy for å nedtegne dem. Qvist har ført en dobbelttilværelse som etter hvert utgjør en trussel mot alle han kjenner. Mens forfatteren skriver, innser han at han skulle ha fattet mistanke: “Tegnene var der. Jeg skulle ha fulgt bedre med.” Dermed er det opp til leseren å se det som Nilsen burde ha sett.
Den gåtefulle Oberon Qvist forener gullalderens fair play-krim med den moderne thrilleren.
FULLTREFFER FRA DEBUTANT
1793 av Niklas Natt och Dag
Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato.
Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.
Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.
1793 er Bellman noir, et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall.
Anmeldersitater:
«Usedvanlig spennende og velskrevet roman som henter inspirasjon fra klassiske forfattere.» Terningkast 6, Stein Roll, Adresseavisen
«En fulltreffer av en historisk roman som avdekker røttene til det moderne og motsetningsfylte Sverige.» Pål Gerhard Olsen, Aftenposten
SOMMERENS STORE SPENNINGSROMAN
Bjørnen av Gard Sveen
Gard Sveens Bjørnen er kanskje den norske krimromanen i år som har fått best kritikk bl.a. terningkast 6 i VG.
Bjørnen begynner med at den spiondømte Arvid Storholt blir drept i huset sitt høsten 2016. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Han ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk agent.
Noen måneder før drapet på Storholt var politietterforsker Tommy Bergmann med da de fant liket av en ung kvinne i en innsjø i Enebakk. Kvinnens identitet er ukjent, men noen uker etter begravelsen ligger det blomster på den navnløse graven. Tommy blir kontaktet av den mangeårige nestlederen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jan Amundsen, som arresterte Arve Storholt.
Amundsen tror at den døde kvinnen er Christel Heinze, en ung østtysk kvinne som hoppet av i Norge i 1973, og forsvant sporløst rett før jul i 1982. Christel Heinze hadde angivelig et forhold til en gift mann som het – eller kalte seg – Bjørn da hun studerte ved universitetet i Oslo. Hennes beste venn i Norge var Arvid Storholt. Var den unge østtyske kvinnen edderkoppen i et sovjetisk spionnettverk i Norge og ble drept – eller lever hun kanskje fortsatt?
Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt tilbake til den kalde krigen – noe som vil føre ham til ansikt til ansikt med spionen som kom seg unna: Bjørnen.
Anmeldersitater:
«Gard Sveen har skrevet en høk over høk-historie som ikke ville gjort skam på sjangerens gamle mestre John le Carré eller Ken Follett.» Terningkast 6, Sindre Hovdenakk, VG
«… en oppslukende spionthriller med overbevisende miljøskildringer og spenstige psykologiske portretter.» Terningkast 5, Cathrine Krøger, Dagbladet
«LITTERATURENS LIONEL MESSI»
Fluktruten av Arnaldur Indridason
Fluktruten er den tredje boka i serien om etterforskerne Flovent og Thorson.
Krigen har kommet til Skandinavia. I Petsamo i Finland, helt ytterst ved Barentshavet, venter en ung kvinne på at forloveden skal komme fra København. Den unge paret planlegger å reise hjem til Island med skipet Esja. Men forloveden dukker aldri opp på møtestedet, og kvinnen blir tvunget til å reise alene. Da hun stiger i land på Island, kryr det av amerikanske soldater i gatene.
Våren 1943 blir et lik skylt opp på stranden ved Nautholsvik. Et annet sted blir en ung mann grovt overfalt av amerikanske soldater. Samtidig forsvinner en ung kvinne som har tilbrakt mye tid med amerikanske soldater. I etterforskningen av de tilsynelatende ulike sakene blir Flovent og Thorson satt på sitt livs største prøve.
Islandske anmeldere har vært fra seg av begeistring. Morgunbladid kalte for eksempel Indridason for «Litteraturens Lionel Messi», og Bomentir.is skrev: «Det er ikke uten grunn han kalles kongen av krim.»
EN POLITIHELT MED FØDSELSDEPRESJON
Sett av den døde av Eirik Husby Sæther
Eirik Husby Sæther skriver annerledes krim, og har skapt seg en stemme både som forfatter og i media. Husby Sæther er kriminolog og politi og jobber ved Krimvakta i Oslo. Sett av den døde er den fjerde boken om Mikael Wolf fra krimvakta i Oslo.
Mikael Wolf er fødselsdeprimert, takler ikke sitt nyfødte barn, takler ikke å bli far, hadde selv en fraværende far, rømmer inn i en sak han egentlig ikke har mandat til å etterforske.
En ung kvinne blir funnet blir påkjørt av toget, tilsynelatende et selvmord. Mikael Wolf fra kriminalvakta er den observante som kan fastslå at den ukjente kvinnen ble myrdet og så plassert på togskinnene. Det handler bl.a. om menneskesmugling, prostitusjon, dop, hepatitt, menneskelig korrupt politimann.