Fire Cappelen Damm-forfattere, og en illustratør er nominerte til årets Bragepris. Marte Spurkland, Kristin Berget, Knut Ødegård, Hilde Matre Larsen og illustratør Mari Kanstad Johnsen, er blant dem som kan vinne den høythengende bokprisen.
Årets kategori Åpen klasse 2017 er lyrikk – Fra Cappelen Damm er både Kristin Berget og Knut Ødegård nominert.
Kristin Berget debuterte i 2007, og har utgitt fire diktsamlinger og en roman. Hennes siste diktsamling Og når det blir lyst blir det helt fantastisk ble av Klassekampens anmelder omtalt som «Kresen poesi, altså, feinchmeckerpoesi som arbeider med språket og med å bygga opp ein heilt ny måte å sjå samanhengar mellom ting på….Lyrikk kan ha mykje med filosofi å gjera. Og i dikt som dette, som grip fatt i den aller mest dagsaktuelle tenkinga, kan ein rett og slett snakka om samtidsfilosofi like mykje som om samtidslyrikk.»
I år er det femti år siden poeten Knut Ødegård debuterte med “Drøymaren, vandraren og kjelda”. Årets diktsamling har fått tittelen Tida er inne. Mange av diktene handler om gamle menneske, om aldring og forfall: Den aldrende dikteren ser presist hvordan kroppen endrer seg og døden nærmer seg, men òg hvordan menneskehjertet er det samme – og hvordan kjærligheten mellom eldre kan være dyp og vakker.
Det er en vital og framfor alt modig poesi, gjennomsyret av dristig billedskapning og vilje til å opplyse de mest mørklagte og tabubelagte rommene i vår tids menneske- og samfunnssyn. Knut Ødegård er tildelt en rekke norske og internasjonale priser og utmerkinger for diktningen sin og diktbøkene hans er kommet ut på 37 språk.
Bok om norsk ungdom kan vinne sakprosa-prisen
Innenfor sakprosa tildeles Brageprisen på grunnlag av litterære kvaliteter, respekt for stoffets egenart, nyskapning, originalitet eller kunnskapsformidling.
Fra Cappelen Damm er Marte Spurkland i år nominert for sin bok Klassen – fortellinger fra et skoleår. Spurkland følger et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Sju ungdommer mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn. Disse sju ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å blir til noe i livet. Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige, når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes.
Gutt og Jente nominert innenfor kategorien barne- og ungdomsbøker
Innenfor kategorien barne- og ungdomsbøker tildeles prisen en fag- eller skjønnlitterær bok for barn og/eller ungdom, som utmerker seg ved høy litterær kvalitet og/eller ved god formidling av innsikt eller kunnskap. Fra Cappelen Damm er Hilde Matre Larsen (forfatter) og Mari Kaanstad Johnsen (illustratør) i år nominert for bøkene om Gutt og Jente.
Matre Larsen har arbeidet som litteraturformidler, anmelder og skribent, og som forlagsredaktør. Hun har skrevet flere barnebøker, og har studert litteraturvitenskap, kunsthistorie og barne- og ungdomslitteratur.
Med korte, lettfattelige setninger og temaer som kjønn og identitet, skjeler forfatter Hilde Matre Larsen til klassikere innenfor brukslitteraturen for de minste. Illustratør Mari Kanstad Johnsens renskårne, enkle tegninger gir de samme assosiasjonene. Men leseren vil raskt oppdage at bøkene om Gutt og Jente er noe ganske annet enn 70-tallets pedagogiske bildebøker. Perspektivet er kompromissløst barnlig og alt er mulig for Gutt og Jente.