Roy Jacobsen er for tredje gang nominert til Dublin Literary Award eller Impac-prisen som er en av verdens mest prestisjefylte litterære priser.
I dag ble listen over de nominerte til Dublin Literary Award eller Impac-prisen offentliggjort. Det er en av verdens mest prestisjefylte litterære priser. Listen inneholdt tre norske navn: Roy Jacobsen, Brit Bildøen og Agnes Ravatn. Roy Jacobsen er nominert for De usynlige. Det er tredje gang at Roy Jacobsen blir nominert. Han var også nominert med romanene Hoggerne og Vidunderbarn.
ÅRETS BESTE BOK PÅ ENGELSK
Impac-prisen deles ut hvert år til den beste romanen som er blitt publisert på engelsk. Prisbeløpet er på 100.000 pund. Det er bibliotek fra 37 ulike land og 111 byer som har oppnevnt bøkene som nå er nominert. I april 2018 offentliggjøres kortlisten og vinneren av prisen vil til slutt bli annonsert 13 juni.
PER PETTERSON VANT I 2007
Impac-prisen ble første gang utdelt i 1996. Listen over prisvinnerne er svært eksklusiv og inneholder for eksempel forfattere som Michel Houllebecq og Nobelprisvinnerne Ohran Pamuk og Hertha Müller. Per Petterson er den eneste norske forfatteren som har vunnet prisen. Det gjorde han for Ut og stjæle hester i 2007.
150 TITLER FRA HELE VERDEN
Langlisten til Impac-prisen består av 150 romaner, men kun 48 av dem er oversatte fra andre språk enn engelsk. Disse 48 oversatte romanene er fra 40 forskjellige land fra alle verdensdeler. Cappelen Damm har flere oversatte forfattere på nominasjonslisten. Det er Emma Cline med Jentene, Martha Hall Kelly med Syrinpikene, Jane Harper med Tørke og Yuri Herrera med Kroppsvandring.
X2 FRA SAMLAGET: BRIT BILDØEN OG AGNES RAVATN
Samlagets Brit Bildøen er på langlisten for Sju dagar i august og Agnes Ravatn for Fugletribunalet. Sju dagar i august er en strålende roman som bla. fikk P2-lytternes romanpris, i tillegg ble den dramatisert for scenen og gjorde stor suksess på Det Norske Teatret.
Agnes Ravatn opplevde akkurat det samme med Fugletribunalet: svært gode anmeldelser, p2-lytternes romanpris og stor suksess også som oppsetning på Det Norske Teatret.
KORTLISTET TIL MAN BOOKER-PRISEN
Roy Jacobsens De usynlige har vært en enestående suksess hos lesere og kritikere. For den ble Roy Jacobsen første norske forfatter noensinne som var kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen. Mange regner den som verdens meste prestisjefylte litteraturpris etter Nobelprisen.
200 000 I OPPLAG
Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene en generasjonsroman som ble folkelesning. Her skrev han om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden. I De usynlige er han tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, og som han selv har kjent hele livet. Han skriver om kystproletariatet og handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norske-kysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett.» De usynlige er i Norge trykket i et opplag som nå nærmer seg 200 000 eksemplarer. Boken er foreløpig solgt til 23 land.
SUKSESSEN FORTSETTER
Roy Jacobsen klarer heldigvis ikke å slippe Ingrid Barrøy. Suksessen fortsatte med Hvitt hav i 2015 der krigen også kom til Barrøy, og nå i høst har sekserne også trillet inn for den tredje boken Rigels øyne. I Rigels øyne møter vi Ingrid Barrøy i 1946. Datteren hennes er blitt ti måneder, og Ingrid merker at hun ikke lenger kan være på Barrøy. Hun legger ut på en vandring gjennom fredens Norge for å finne barnefaren. Alle rundt henne, også de hun møter underveis, fraråder henne den hasardiøse jakten. Men Ingrid lar seg ikke stanse. For hun tror det skal være mulig å finne igjen barnefaren, den russiske krigsfangen Alexander.
I støvler og kjole, med sekk på ryggen og datteren Kaja i et sjal på magen reiser Ingrid Norge på langs. Hun får skyss med båter, sover i rorbuer, traver milevis gjennom skog og over fjell. Hver gang hun ber om et sted å sove, legger hun fram ærendet sitt: Om det er noen som kan huske mannen hennes? En russer? Om de kan kjenne igjen øynene til babyen. Av en eller annen grunn er det få som husker en russer nå når det er fred.
Årets julegaveidé: En bokpakke med de tre romanene om Ingrid – en julegave med kritikergaranti.
LES OGSÅ:
Om Bragepris nominerte Marte Spurkland og boken Klassen.
Lars Saabye Christensen: På sporet av byens tapte tid
Fire Cappelen Damm-forfattere kan vinne Brageprisen