Hun som går er en sterk roman som veksler mellom dokumentar og skjønnlitteratur.
I Dagbladet skriver anmelder Maya Troberg Djuve at det er umulig å ikke la seg berøre av romanen, og gir den terningkast 5.
Rima – jenta med urolige bein
I romanen møter vi Rima, ei jente som ikke klarer å holde beina stille. Sammen med moren sin og en bror bor hun i en ettromsleilighet i Damaskus. Og det er deres møte med krigen som er hovedtematikken i romanen.
Moren beskytter den lille jenta så godt hun kan, og ser ikke noe annet valg enn til slutt å binde hun henne fast med et tau rundt midja for at hun ikke skal gå fra henne.
Moren har fått henne undersøkt, men legene finner ikke ut av hva som feiler Rima.
Krigens brutaliteter
Rima forstår seg ikke på voldshandlingene som krigen medfører. Hun greier ikke å ta dem inn over seg, men søker tilflukt i en fantasiverden. For å ta kontroll over redselen og maktesløsheten begynner hun til slutt å skrive ned sin historie.
– Det er en genial romankarakter som Samar Yazbek skriver fram (…) den litterært begavede, men uvitende Rima registrerer uten helt å forstå, uten å tolke og uten å ta parti, skrev Göteborgsposten om Hun som går da den kom.
Arbetarbladet skrev «Hun som går er en dypt original, nesten surrealistisk fantasi skrevet i et enkelt og tydelig språk».
Samar Yazbek er en forfatter, journalist og aktivist, hun ble født 1970 i Jableh. Yazbek regnes som en viktig stemme i en ny generasjon arabiske forfattere, og har ikke vært redd for å rette kritikk mot Assad-regimet. Hun har flere ganger blitt pågrepet og truet i kjølevannet av dette. Nå lever hun i eksil i Paris, etter å ha flyktet fra Syria.