Vi som er glade i litteratur, opplever noen få ganger at vi kommer over en roman som er noe helt spesielt – noe som løfter oss opp og gir bekreftelsen på at lesning kan være magisk. Jeg fikk en slik «åpenbaring» da jeg leste John Irvings Garps bok da den kom ut på 70-tallet. Den slo meg til bakken og ga meg en helt ny leseopplevelse. Nå har jeg opplevd den samme berusende lykkefølelsen under lesningen av John Boynes Hjertets usynlige stormer (oversatt av Morten Hansen). Boken lanseres først 7. september.
John Irving møter Frank McCourts Engelen på det sjuende trinn
Hjertes usynlige stormer har mange strålende scener som riktignok virker absurde, men som er realistiske. For meg har de senere Irving-romanene vært litt slappere og manglet det siste ekstra som han hadde i Garps bok. Derfor er påstanden min at John Irving ville ha ofret høyrehånden sin for å ha skrevet denne romanen på sine eldre dager. For John Boyne viser en fortellerglede og humor, som gjør at man tenker at dette nettopp kunne vært John Irving som skrev sitt svar på Frank McCourts Engelen på det sjuende trinn.
Den katolske kirkens makt
Hjertets usynlige stormer en fantastisk pageturner av en oppvekstroman som tar leseren med til etterkrigstidens Irland, til lukkede internatskoler og kaotiske bryllupsfester, til 1980-tallets New York og Amsterdam og helt frem til vår tid. Det en storslagen episk roman som med utgangspunkt i én manns liv penser innom mange av de mest epokegjørende øyeblikkene i Irlands nyere historie.
Det viktigste underliggende temaet er den katolske kirkens makt. John Boyne takler det alvorlig temaet med bravour.
Hjertets usynlige stormer følger Cyril Avery fra hans fødsel på slutten av andre verdenskrig og fram til han er over 70 i 2015. Cyril Avery er ikke en ekte Avery, det er i hvert fall hva adoptivforeldrene hans sier. Men hvis han ikke er en ekte Avery, hvem er han da?
Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring og bortvist fra landsbyen sin, en katolsk liten flekk på den irske vestkysten. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar: Den kjederøykende forfatteren Maude, som ikke vil bli for populær, og bankmannen Charles.
Men Cyril føler seg ikke som noen Avery, og han føler seg overhodet ikke hjemme i etterkrigstidens katolske Irland. Det er først da han møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead at han kan ta de første skrittene i jakten på hvem han er – en søken som fører ham til Amsterdam og New York i et forsøk på å finne lykken og kjærligheten.
Elleville anmeldelser
John Irving er som meg, også svært begeistret for boken. Han har selvsagt ikke sagt at han vil ofre høyrehånda si, men han har uttalt følgende:
«En gripende historie … Umulig å legge fra seg.» John Irving.
Her er klipp fra flere av de strålende anmeldelsene av boken:
«Skrevet med kraft, humor og hjerte … Hjertets usynlige stormer aspirerer til å være ikke bare historien om Cyril Avery, en mann skumpet ut av kurs av tilfeldigheter og sammentreff, men historien om hele Irland.» Irish Times
«Det er sjeldent at psykologisk innsikt og uimotståelig humor går så hånd i hånd … Man må flere ganger bite seg i leppa for ikke å sprute ut i latter.» Berlingske Tidende
«Man ler gjennom tårene når man leser Hjertets usynlige stormer …» Femina
«Gripende, underholdende og velskrevet.» Nordjyske Stiftstidende
«Hjertets usynlige stormer er en glitrende, rørende historie om en ire og om hele det moderne Irland.» Star Tribune
«Dyptloddende, morsom og verkende trist etter tur … Dette er en romanforfatter på sitt beste.» The Mail on Sunday
«Skrikende morsom det ene minuttet og hjerteskjærende det neste.» Daily Express
«En episk roman … På nivå med den irske komiske romanens store mester, Flann O’Brien. Hjertets usynlige stormer beviser at John Boyne ikke bare er en av Irlands beste nålevende forfattere, men en av Irlands beste forfattere i det hele tatt.» Sunday Express