En jul uten øl blir fort døll, lyder et gammelt ordtak. Og skal du brygge juleøl selv, er tiden inne for å starte prosessen nå i november.
Å brygge sitt eget juleøl høres kanskje vanskelig og tidkrevende ut, men det er lettere enn du skulle tro. Filosofien til Norgesmester i juleøl-brygging, Robert Smith-Hald, er å holde det enklest mulig: Keep it simple, stupid. Derfor er også boka hans, Godt øl, en lettvint og oversiktlig lærebok i bryggekunstens grunnprinsipper.
Dette må du tenke på før du starter å brygge juleøl:
- Sett av en hel dag til bryggingen
- 2 til 3 uker til gjæring. Dette kommer litt an på om brygget er over- eller undergjæret.
Hvordan brygge juleøl: Roberts oppskrift
Dette er et klassisk juleøl-oppskrift. Har du ingen kjennskap til brygging, kan øl-oppskrifter, med sine forkortelser og spesialbegreper, virke avskrekkende. Men ingen grunn til panikk – alt dette er enkelt og greit forklart i Godt øl, og snart vil du lese dette som din egen dagbok.
Her er en rask forklaring av forkortelsene som brukes:
- SG = Specific Gravity. Generell betegnelse på mål av sukkerinnholdet i vørteren.
- OG = Original Gravity. Måling før gjæring.
- FG = Final Gravity. Måling etter gjæring.
- EBC = European Brewing Convention. Skala for farge – hvor lyst eller mørkt ølet er.
- SRM = Et alternativt mål for farge, brukes vekselvis med EBC.
- IBU = International Bittering Units. Mål for bitterhet.
- ABV = Alcohol by volume. Også kalt alkoholprosenten.