– Kunsten er ikke så viktig at den er fritatt enhver moral, sier Ketil Bjørnstad

I tredje episode av Boktips’ podcast, diskuterer Ketil Bjørnstad forfatteretikk og hvilken nordmann som egentlig burde få Nobelprisen.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Ketil Bjørnstad
I tredje episode av podcasten Boktips forteller Ketil Bjørnstad om bøkene som formet hans forfatterskap.

– Man kan ikke si som forfatter at kunsten er så viktig at den er fritatt enhver moral og et hvert hensyn til personer som kan føle seg uthengt i en bok.


Det sier forfatter Ketil Bjørnstad i den nye episoden av Boktips’ podcast. I samtale med programleder Knut Gørvell, diskuterer Bjørnstad forfatterrollens etikk, og hvilken posisjon han har tatt i forhold til sine kolleger.

I podcasten forteller Bjørnstad også om sin store romansyklus Verden som var min, og han om bøkene som var med å forme hans forfatterskap.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Hør episode én med Ingvar Ambjørnsen, og episode to med Hans Olav Lahlum, Gard Sveen og Torkil Damhaug her.

Farskap og 11. september

I høst er Bjørnstad aktuell med Verden som var min. Tyvetallet. Det er femte bind i en av norgeshistoriens største romansykluser. Dette bindet blir kalt «Brutalitetens og kjærlighetens tiår», og inneholder dramatiske skift både for verden, med terrorangrepene 11. september som et vendepunkt – og for Bjørnstad personlig, da dette var tiåret han ble far.

– Forbrytelse og straff rystet meg

Ketil Bjørnstad forteller også om de bøkene som har vært med å prege ham og hans forfatterskap fra Stein Mehren, Aksel Sandemose til Joseph Heller og Fjodor Dostojevskij:

Forbrytelse og straff er den boken som har gjort mest inntrykk på meg: Den satte seg som en rystelse i meg. Jeg ble forflyttet litt i mitt eget liv etter å ha lest den.

– Ambjørnsen og Saabye Christensen er mesterlige

Når Ketil Bjørnstad blir bedt om å fremheve noen bøker han har lest i det siste, nøler han ikke:

– Både den siste Elling-boken til Ingvar Ambjørnsen og Byens spor. Skyggeboken har gjort enormt inntrykk. Jeg syns de er helt mesterlige begge to på hver sin måte. Det var nesten ikke til å tro å se Ingvar Ambjørnsen igjen i den formen. 

Nobelprisen til Saabye

Jon Fosse er gjerne den som fremheves når det snakkes om en mulig norsk Nobel-pris kandidat. For Ketil Bjørnstad burde Lars Saabye Christensen være det naturlig valget:

– Egentlig kan jeg ikke skjønne at det er litt åpenbart. Ikke til forkleinelse for de andre kandidatene. Altså Dag Solstad må gjerne får den og Jon Fosse og hvem som helst, men det er noe helt eget med Lars, sier Bjørnstad.

50 år som artist

I år feirer Ketil Bjørnstad 50-år som artist. Samtidig som han i femti år har vært en av våre ledende musikk-artister og komponister har han utgitt over femti bøker.