Denne høsten har stått i de store biografienes tegn: Ikke bare har Tor Bomann-Larsen avsluttet det største biografiske verket i norsk litteraturhistorie med den åttende boken om Haakon & Maud, Torgrim Eggen har også vunnet Brageprisen for sin biografi om Axel Jensen.
I tillegg har den myteomspunne villmarkingen Lars Monsen fortalt sin overraskende historie til Kjetil Østli, og Hans Olav Lahlum har skrevet et mesterverk om Arbeiderparti-kjempen Reiulf Steen.
Men dette er bare noen av biografiene som har pekt seg ut – her er den fullstendige listen over årets aller beste biografier.
Kontroversiell, men viktig fortelling om Arbeiderpartiet
Hans Olav Lahlum: Reiulf Steen
«En brutal bok om et brutalt liv», mente Aftenpostens Harald Stanghelle. Den drøyt 600 sider lange biografien om Arbeiderparti-formannen Reiulf Steen (1933–2014) maler på ingen måte et rosenrødt bilde, og mangler ikke på kontroverser.
Spesielt er det to temaer som har fått hovedfokus: At Steen skal ha uttrykt stor skepsis til Jonas Gahr Støre som Arbeiderparti-leder, og at han på sine sene dager påstod å ha hatt et intimt forhold med partifelle Gro Harlem Brundtland.
De aller fleste tidligere ubesvarte spørsmålene om Reiulf Steen, og mange av de ubesvarte spørsmålene om Arbeiderpartiet i hans tid, får sitt svar i denne lenge etterlengtede politiske biografien.
Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske med både store talent og krevende handikap.
Terningkastene 6, 6, 6, 5, 5, 5 hadde dessuten blitt en ganske fin sum i yatzy.
Tett på Norges villeste mann
Lars Monsen og Kjetil Østli: Mitt liv
Hele norges villmarking, Lars Monsen, er ingen enkel person å forstå seg på.
Heldigvis har en av våre aller skarpeste portrett-penner blitt satt på jobben. Aftenposten- og Harvest-skribent Kjetil Østli har klart kunststykket å komme tett innpå en mann som egentlig trives best ute i skogen, langt fra folk.
Resultatet har blitt et dønn ærlig og velskrevet portrett av en av våre mest myteomspunne kjendiser: For skal man skrive biografi, kan man like gjerne tråkke litt til, som Monsen sa i et intervju med Boktips tidligere i høst.
Mitt liv er en morsom og lettlest inspirasjon til eventyrlyst – med sterke historier fra Monsens oppvekst med en far som utøvde streng disiplin, en bror som ble fanget av rus, og Lars’ egen vei mot å fylle tilværelsen med mening.
Brageprisvinner for beste sakprosa
Torgrim Eggen: Axel
Axel Jensen. Notorisk lystløgner, liberal rusbruker, utro og ufin. Men også en av våre beste forfattere. Historien om Axel Jensen er ingen dans på roser, skal vi tro Torgrim Eggens nye biografi. Men desto mer lesverdig!
Eggen har arbeidet i mange år med denne mastodonten av en biografi, og resultatet er den mest gjennomarbeidede fortellingen om en ellevill levemann og stor kunstner. Har du ikke noe forhold til Jensens egne bøker, vil du definitivt ønske å ha det etter å ha bladd i denne.
Det ultimate verket om moderne norsk historie
Tor Bomann-Larsen: Kongen
I år ble det endelige punktumet satt for det største biografiverket i norsk litteraturhistorie. Siden Kongstanken kom i 2002 har Tor Bomann-Larsen dykket dypt ned i Slottets arkiver for å grave frem historien om det moderne Norges første konge.
Det siste og åttende bindet tar for seg tar tiden fra annen verdenskrigs slutt til kongens død i 1957. Bindet inneholder også et tilbakeblikk på den største kongsgjerning i nyere norsk historie – et liv og et verk som formet vårt blikk på det moderne monarki.
Overvåkingens tiår
Edvard Snowden: Systemfeil
Et tiår går mot slutten, og en av de som i stor grad har preget det er varsleren Edward Snowden. Det virker selvsagt nå – at den digitale tidsalderen har bragt med seg omfattende overvåking av privatpersoner – men det kom som et sjokk da den tidligere NSA-ansatte Snowden i 2013 avslørte hvordan amerikanske myndigheter systematisk hadde samlet informasjon om deres egne borgere.
Her forteller han sin egen historie, om hvordan han som ung fant talentet sitt som dataprogrammerer, hvordan han ble rekruttert til NSA og hvordan han etterhvert bestemte seg for å varsle om det hele.
En uhyre interessant biografi for den som vil forstå tiåret vi legger bak oss enda litt bedre, men også komme fremtiden i møte. For dette er problemstillinger som neppe kommer til å avta.
Gripende om far, datter – og runer
Marte Spurkland: Pappas runer
Da Marte Spurklands far, den anerkjente rune-forskeren Terje Spurkland, ble diagnostisert med hjernekreft, spurte hun seg hvorfor hun aldri hadde interessert seg mer for farens arbeid. Sammen setter de seg ned for å gå gjennom det som skal bli farens siste manuskript.
Pappas runerveksler sømløst mellom skildringer av det dypt personlige forholdet mellom en far og en datter, og et dypdykk inn i runenes fascinerende verden. En unik sakprosa-bok i tradisjonen til den uventede megasuksessen H for Hauk.
«Ibsen… den mærkelige Mand»
Sverre Mørkhagen: Ibsen
Man skulle nesten ikke tro det gikk an: Å skrive noe nytt og interessant om Henrik Ibsen i 2019. Men Sverre Mørkhagen har laget det Dagbladet kaller et «nyskapende mesterverk» til terningkast 6. Dette er drøyt 850 sider fra vår største dikters fødsel til hans død, og Mørkhagen har gått grundig til verks: Her legges bevis frem for hvorfor historien må være annerledes enn den har blitt fortalt før. Spørsmålene rundt Ibsens kvinnelige relasjoner og hans utenomekteskapelige barn, gjør også at hele livet blir sett i nytt lys.
Århundrets dronning
Inger Merete Hobbelstad: Årene med Elizabeth
Årene med Dronning Elizabeth II har etterhvert rukket å bli ganske mange. Nå er den engelske monarken 94 år, av dem har hun regjert i 67. Det er med andre ord nok å ta av når Inger Merete Hobbelstad setter seg fore å skrive om hennes liv: Skilsmisse-skandaler, Prinsesse Dianas tragiske død og senest anklagene mot hennes sønn, Prins Andrew, for å ha misbrukt en mindreårig for sex.
Hobbelstad klarer å tegne et stort portrett av dronningen som har operert i bakgrunnen gjennom hele livet til de fleste som leser dette. Det er spennende lesning på vei inn i tiåret som – om vi tør si det – antakeligvis blir hennes siste.
Nyansert om Tyrkias president
Nilas Johnsen: Erdogan
Mens de fleste er aller mest bekymret for totalitære krefter i vest og øst, er det også en sørlig politiker som har satt sitt diktatoriske preg på dette tiåret. «Tyrkias nye sultan», som forfatter og Istanbul-korrespondent Nilas Johnsen kaller Erdogan, har strammet grepet om Tyrkia og tråkker . Men dette er heller ikke en svart/hvitt-fortelling – Erdogan får også ros for sine tiltak for fattigdomsbekjempelse. Alt i alt er dette en grundig og nødvendig gjennomgang av en av verdens mektigste, men her til lands lite forståtte, statsledere.
Om en familie og et klima i krise
Malena Ernman, Greta Thunberg, Beata Ernman og Svante Thunberg: Huset brenner
Da Greta Thunberg satte seg ned foran den svenske riksdagen i 2018, snudde hun ikke bare opp ned på hvordan vi snakket om klimaproblemet. Hun snudde også opp ned på livene til hennes nærmeste.
I denne nære skildringen av et klima og en familie i krise, forteller moren til Greta om barnas drastiske livsvalg, samt hvordan deres diagnoser har påvirket familielivet.
Malena er selv en anerkjent operasanger, mens mannen hennes, Svante, er en kjent skuespiller. Sammen har de valgt å ofre mye av karrieren sin for både barna og klimaet. Boka gir innblikk i bakgrunnen til en av samtidens mest omtalte og omdiskuterte personer, og hvordan det er å være hennes forelder.