Med morsdag hylles mødre over hele landet. Kanskje er du også selv mor? I anledning dagen har vi plukket ut seks bøker om det å være mor, som viser hvor mangefasettert morsrollen kan være.
Her er sterke mødre, kvinner som tenker på å bli mødre, eldre mødre, ikke alltid så sympatiske mødre, mødre med dype hemmeligheter og mødre som stilles i store dilemmaer.
Ingen tid å miste av Tore Renberg
«Gripende om mor og datter», skrev VG i sin 5’er-anmeldelse da Tore Renbergs til nå siste roman Ingen tid å miste utkom i høst.
Dette er en nedstrippet, ærlig og ekte roman om avstanden mellom en mor og hennes datter, og om hvordan man, tross ulikheter og uoverensstemmelser, kan forsøke å nærme seg hverandre.
Tove (56) er datteren til Edel (84), og forholdet deres er kanskje som mor-datter-forhold flest: Alltid med en kjærlighet i bunn, men uten at den nødvendigvis er lett å kommunisere.
Edel er nemlig både munnrapp, lekker og elegant. Datteren er innadvent og deler ikke morens fokus på ytre presentasjon. Etter at Edel blir enke, forsøker de likevel å finne tilbake til hverandre: De avtaler å møtes hver onsdag «for å tilbringe litt tid sammen».
Boka igjennom følger vi deres møter, og Renberg går tett på det bestandige, det forgjengelige og det forfengelige. Det er en slående enkel roman, kraftfullt lysende og humørfylt, fra en av våre store fortellere.
Kroppen er en morder av Kitty Byng
I Kroppen er en morder av debutant Kitty Byng er det ønsket om det å være mor det dreier seg om. Romanen skildrer hvordan dette barneønsket etter hvert blir en tvangstanke.
Aftenpostens anmelder Ingunn Økland beskriver Kitty Byng som en «modig debutant», og mener at «Kroppen er en morder har både eksistensiell og politisk nerve».
Vi møter hovedkarakteren Kitty og hennes kone Nina, som trives godt i sine sosiale og aktive liv i Oslo. Når Kittys mor blir syk, innser de likevel at det er på tide med en endring. Kitty vil få barn, før det er for sent.
Romanen er skrevet tett på forfatter Kitty Byngs eget liv, og begynte å ta form da hennes mor fikk et hjerneslag. Det var da hun innså at moren var dødelig på ordentlig, og at hun selv også skulle bli eldre, forteller Kitty Byng i intervjuet med henne her på Boktips.
– Jeg tror at det å ha døden lurende rundt hjørnet kan gi en trang til å skape nytt liv. Jeg er sånn sett fascinert av hvordan dødsangsten preger oss mennesker. Ønsket om å leve videre, leve evig, helst. Kroppen blir så jævlig en kjepp i det hjulet, sier Kitty Byng.
Bli mor no? av Kristina Leganger Iversen
I Bli mor no? forsøker Kristina Leganger Iversen å finne ut hva det å være mor egentlig vil si.
Hovedkarakteren i boka, Kristina Leganger Iversen, er 28 år, bor i en toroms leilighet med samboeren og er midlertidig ansatt ved universitetet. Hun begynner å fundere på om hun vil ha barn, og stiller seg selv spørsmål av typen: Skal jeg bli mor nå? Skal jeg føde barn på statsminister Solbergs bestilling? Når passer det egentlig?
Få barn eller ikke? Premissene for spørsmålet er vel så interessante som svaret.
Morgenbladet om «Bli mor no?»
Kristina Leganger Iversen skriver personlig og politisk om valget hun står i. Hun undersøker hva morskap betyr – historisk, økonomisk, i litteraturen og i hennes eget liv. Det handler om å tenke, tvile og så kanskje tørre å kaste seg ut i det.
Eldreliv av Guro Hoftun
Som mor vet man at tiden vil komme da det ikke lenger er du som skal passe på dine små – derimot er dine små nødt til å passe på deg.
Eldrebølgen er på trappene. Med utgangspunkt i forholdet til sin egen mor, har journalist Guro Hoftun i Eldreliv snakket med eldre og deres pårørende om det å bli gammel: Hvordan vi ser på og behandler gamle, som privatpersoner og som samfunn.
Selv om det ikke alltid er rosenrødt, finner boka også mange lyspunkter, som tilsier at ens sene dager slett ikke trenger å være noen nedtur. Du får høre om 96 år gamle Olav Thons ergometersykkelturer og får bli med på bursdagsfeiringen til Norges eldste person, Marie Antonette.
Dagbladets Cathrine Krøger ga boka en solid 5-er, og skrev at «Eldreliv er både grundig og flerfoldig.». Aftenpostens anmelder kalte boka en «Sterk, rørende og tankevekkende bok om aldring», og oppfordret statsministeren til å lese den: «…for den kommende eldrebølgen er like reell som klimakrisen.».
På randen av Vigeland av Roy Jacobsen
Faren sovnet bak rattet, moren omkom. I sitt lille, men store mesterstykke På randen av Vigeland skriver Roy Jacobsen om familiehemmeligheten han fikk vite om først etter at hans mor var død.
I barndommen tilbragte Roy Jacobsen mye tid i Vigelandsparken, mens moren var hos «tannlegen». Ett år etter hennes død, forteller faren at det ikke var tennene det var noe galt med, men hodet: Moren dro aldri til tannlegen, men til psykiateren.
Den hjerteskjærende historien flettes sammen med refleksjoner rundt Vigelands skulpturer, hvordan store steinblokker ble sprengt ut av fjellet og fraktet til Oslo for å få sin form.
«På randen av Vigeland er Roy Jacobsen i særklasse, utsøkt språk og komposisjon. Denne lille vakre boken må bli tidenes gave», skrev Guri Hjeltnes i sin 6’er-anmeldelse i VG. Dette er en tankevekkende og åpen refleksjon både rundt familiære relasjoner, det å være mor og kunstens tilblivelse.
Kjeden av Adrian McKinty
Til slutt, en bok om morskap som de fleste slipper å kjenne seg igjen i. For i den usedvanlig spennende thrilleren Kjeden opplever nemlig hovedkarakteren Rachel noe nær en mors verste mareritt.
Tenk deg at telefonen ringer. En fremmed stemme sier at barnet ditt er kidnappet. Hvis barnet skal slippe fri, må du kidnappe et annet barn. Og barnet ditt slipper ikke fri før dette nye barnets foreldre har kidnappet et nytt barn. Hvis ingenting av dette skjer, blir barnet ditt drept.
Kjeden er årets store thrillersuksess.
Asbjørn Slettemark, A-magasinet
I marerittaktige Kjeden blir hovedpersonen Rachel Klein stilt ovenfor dette grusomme dilemmaet. Boka, som er skrevet av Adrian McKinty, tar nå verden med storm, og McKinty har høstet lovord fra drøssevis av både anmeldere og kjente krimforfatterkolleger.
Denne marerittaktige, originale fortellingen har et utrolig driv. Du glemmer den ikke med det første.
Stephen King
Hjernene bak Kjeden – dette «kjedebrevet fra helvete» – vet at foreldrene vil gjøre alt for barna sine. Det de ikke vet, er at de nå kanskje har møtt sin likemann. Kan Rachel være den som endelig klarer å bryte Kjeden?