Rune Salvesen debuterte i 2005, etter å ha blitt plukket opp av Signaler. Debutromanen Pur morgen fikk fantastisk mottakelse blant anmelderne, og ble stemt inn som én av årets ti mest populære bøker i Dagbladet. Når Salvesen nå er aktuell med Antifeministen, er ikke anmelderne mindre begeistrede. Klassekampen skriver i sin anmeldelse atv Antifeministen «befester posisjonen hans som en forfatter som både har et stort hjerte og noe på hjertet.»
Thriller-Hamsun
– Hva er det beste du har lest i det siste?
– Knut Hamsuns Mysterier. Hamsun er øverst innen norsk romankunst, og Mysterier er like spennende og skummel som en hvilken som helst thriller skrevet i nåtiden.
– Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?
– Jon McGregors Reservoir 13. McGregor skriver fantastisk om de små, vonde hendelsene i livet med et magisk, lyrisk språk. Denne boken kan leses om igjen og om igjen, og hver gjennomlesning vil styrke den.
Rødvin og badesalt
– Hvor liker du best å lese?
– Helst ute, helst i hengekøye med termos og sol. På en god andreplass kommer badekaret. Med rødvin og badesalt.
– Hva var den første «voksenboka» du leste og likte?
– Hva er en voksenbok? Husker godt opplevelsen da jeg leste Beatles av Lars Saabye Christensen på videregående. Er det en voksenbok? Den ga meg følelsen av heller å ville leve i handlingen enn i livet.
Rune Salvesens bokliste
– Fem bøker alle burde lese?
J. R. R. Tolkien: Ringenes herre. Alt begynner, og ender, her. Hva nå enn det betyr.
J. D. Salinger: The Catcher in the Rye. Holden Caulfields paranoia må oppleves. Bare Camus kan matche Salingers formidling av fremmedfølelse.
Per Petterson: Jeg forbanner tidens elv. Norges beste nålevende forfatter. Det er hardt å være mann i Norge i dag, og Petterson viser oss hvorfor.
Rune Salvesen: Antifeministen. Det er hardt å være mann i Norge i dag, og Salvesen viser oss hvorfor.
Haruki Murakami: Kafka på stranden. Nydelig magisk om oppvekst og nedfall.
Bussreklamedikt
– Har du et favorittdikt?
– Selvfølgelig! Alle bør ha et favorittdikt. Paul Farleys «Monopoly». Rytmen i dette diktet, som jeg oppdaget på bussreklame i London, ble utslagsgivende for hele forfatterskapet mitt. Jeg vender stadig tilbake dit.
– Tidenes beste bok?
– Derek Walcotts The Prodigal. Vakkert, beskrivende om livet mellom en karibisk oppvekstøy og store reiser i verden. Et episk langdikt jeg leser hver sommer.