Robin og Planeten av Johan Kaos er en undrende og hjertevarm bok om å være barn og oppleve at man kanskje ikke kan fikse alt. En dag finner Robin en liten planet svevende i skogen. Planeten er skadet, og Robin tar den med seg hjem. Samtidig har Robins foreldre bestemt seg for å skilles. De enser knapt Robin, og har ikke fått med seg hva hun holder på med.
Et univers med mange lag
Forfatter Johan Kaos forteller at han har bygget historien i flere lag, slik at man skal kunne ha mulighet til å stadig oppdage nye sider ved historien.
– På overflaten er det en lett forståelig, men forhåpentligvis spennende og overraskende historie om Robin, hennes vennskap til Planeten og hennes forsøk på å skape et fint univers for dem begge. Men bak dette ligger det mer komplekse saker. Jeg har tenkt at det skal være mulig å oppdage mer av boka for hver gang man leser den, også for slitne småbarnsforeldre. Forhåpentligvis finner folk fremdeles ting å tygge på inni der etter tyve gjennomlesninger på ti dager.
Ugreit hjemme
Selv om det knapt nevnes i teksten er foreldrenes gryende skilsmisse en stor del av historien. De er for oppslukt av egne problemer til å se barnet de bor sammen med. Og den samtalen de omsider setter seg ned for å ta med Robin er hun ikke interessert i.
– I stedet rømmer hun ut i skogen for å gjemme seg, og fortsetter egentlig å gjemme seg for foreldrene gjennom hele boka. Planeten og prosjektet i garasjen er Robins flukt fra konfliktene i huset.
Robin velger heller å skape sitt eget univers med overflod av kreativitet, omsorg og oppmerksomhet.
Kan familien reddes?
Mot slutten av boken, når Robin er innom for å hente ut det hun trenger for å flytte ut i garasjen for godt, sier faren hennes: «Der er du!», hvorpå Robin svarer «Nei. Har vi flere batterier?».
– Det kan virker som en merkelig dialog, men grunnen er altså at Robin har gjemt seg fra foreldrene i lang tid og har ingen planer om å bli «funnet» enda, sier Kaos.
Når Robin derimot har satt garasjen i full fyr og flykter ut mot skogen opplever hun noe nytt: Foreldrene jobber sammen, og for første gang på lenge er de ikke sinte. De er redde.
– Hun velger derfor å ikke forsvinne sammen med Planeten, men heller la seg bli funnet av foreldrene. Dette redder kanskje ikke ekteskapet, men fikser forhåpentligvis noe i den ødelagte familien likevel.
Vår egen planet
Miljøet er også et viktig tema i Robin og Planeten.
– Planeten er et bilde på vår egen klode. Når Robin først møter den er den frisk og fin, men har en skade den på et eller annet vis har pådratt seg selv. Men Robins forsøk på å fikse problemet, eller tukle med naturen, er alt annet enn bra for den. Vi mennesker påfører kloden vår enorme skader hver dag, selv om vi ofte har de beste – om enn egosentriske – intensjoner, sier Johan Kaos.
Sånn fungerer det også i historien om Robin og hennes vennskap med Planeten.
– Robin fjerner Planeten fra naturen. Hun binder den fast og låser den inne i garasjen. Hennes eksperimentering der inne er alt annet enn bra for den; hun utløser vulkanutbrudd, skaper oversvømmelse, lager kunstige landskap og herjer brutalt med den.
Men selv etter røff behandling, kommer Planeten på bedringens vei. Den gjenoppstår som en frisk klode med nytt liv og nye muligheter når hun omsider slipper den fri.