Under Krimfestivalen samlet vi tre krimforfattere som alle har fått Nordens gjeveste krimpris, Glassnøkkelen. Hør Stina Jackson, Gard Sveen og Jørn Lier Horst fortelle om sine nyeste bøker, om fellestrekk ved nordisk krim og om hva Glassnøkkelen har betydd for dem. Programleder er Sarah Natasha Melbye.
Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:
Sveriges beste krimbok
Da Stina Jacksons debuterte med Sølvveien i fjor, tok hun Norden med storm i fjor. Boka fikk strålende kritikk også her hjemme, og vant Glassnøkkelen – prisen for Nordens beste krimroman – i 2019. Sølvveien er en stemningsfull og gripende psykologisk spenningsroman.
I tre år har Lelle tilbrakt de lyse sommernettene med å kjøre bil. Han kjører ut på riksvei 95 som strekker seg gjennom landet og munner ut ved den norske grensen. Veien kalles Sølvveien. For tre år siden forsvant hans syttenårige datter sporløst, og hennes forsvinning gnager i stykker Lelle innenifra.
Meja og hennes mor flytter til den vesle bygda der Lelle bor. Meja er like gammel som Lelles datter var da hun forsvant. Idet høsten er i ferd med å mørkne, knyttes Lelles og Mejas skjebne sammen, og da ytterligere en ung jente forsvinner, blir livet deres bundet sammen for alltid.
Norges svar på John le Carré
Gard Sveen fikk også Glassnøkkelen for debutromanen sin. Den siste pilegrimen kom i 2011, og siden har Sveen blitt omtalt som Norges svar på John le Carré. Som barn så Gard Sveen tv-bildene fra massakren i Beirut i 1982. De grufulle hendelsene danner nå bakteppet for den femte boka i Tommy Bergman-serien, Drømmenes gud.
1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.
Norges mestselgende forfatter
Jørn Lier Horst er kanskje Norges mestselgende forfatter. Han har stor suksess med serien om politimannen William Wisting, som også ble en populær TV-serie. I tillegg har han et enormt nedslagsfelt med serien om Detektivbyrå nr 2 for barn i aldersgruppen 6 – 9 år, og med CLUE-serien for ungdom. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt.
Den siste Wisting-romanen het Illvilje. Der blir en «kald» sak varm igjen da levningene etter en ung jente blir funnet av en turgåer i Svartskog. Hun er drept og partert med samme signatur som seriemorderen Tom Kerr etterlot seg. Men Kerr sitter inne på fjerde året, og alt tyder på at det er mannen media døpte for Den andre, Kerrs medhjelper, som står bak.
Kripos og Adrian Stiller legger til rette for en rekonstruksjon der Kerr skal påvise hvor de kan finne liket etter en jente han nylig har tilstått å ha drept. Gjemmestedet er på Eftang, i Wistings politidistrikt, og det er han som får ansvaret for sikkerheten under rekonstruksjonen. Dessuten har Stiller gitt datteren hans, frilansfotografen Line, oppdraget med å dokumentere det hele. Men noe går fryktelig galt under rekonstruksjonen, og Wisting blir sittende med ansvaret for en rømt seriemorder og flere skadde politifolk.